Basın İlan Kurumuna SETA Ataması

SETA’nın “andıç” tepkisiyle karşılaşan raporunu hazırlayan Takvim Yazarı İsmail Çağlar, Basın İlan Kurumu’na temsilci atandı.

SETA’nın “andıç” tepkisiyle karşılaşan raporunu hazırlayan Takvim Yazarı İsmail Çağlar, Basın İlan Kurumu’na temsilci atandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu’na 12 kişiden oluşan temsilcilerin atamasını gerçekleştirdi. Atama kararı bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Atananlardan biri, uluslararası medya kurumlarında çalışan gazetecileri fişleyen SETA raporunu hazırlayan Takvim Yazarı İsmail Çağlar.

Resmi ilanları dağıtmak ile görevli BİK Genel Kurul temsilcileri arasında bulunan Fecir Alptekin, Saadet Oruç, Mehmet Akarca, Muhammet Mücahit Küçükyılmaz, Hamdi Kılıç halen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanları arasında.

Atananlardan bir diğeri de yine SETA Vakfı Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Zahid Sobacı. Kurulda ayrıca, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Rektör Vekili ve eski AKP Milletvekili Prof. Dr. Edibe Sözen, İbn Haldun Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Emin Babacan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Medya İlişkileri Koordinatörü Mücahid Eker ve Marmara Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güran Yiğitbaşı yer alıyor.

SETA raporu tepkiyle karşılanmıştı

SETA Vakfı, “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” adlı raporunda, Türkiye’de çalışan uluslararası medya temsilcilerini sosyal medya hesapları da dahil açıklayarak hedef göstermişti.

İsmail Çağlar, Kevser Hülya Akdemir ve Seca Toker imzalı 196 sayfalık raporda, BBC Türkçe, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi, Sputnik Türkiye, Euronews Türkçe, Independent Türkiye ve CRI Türk (Çin Uluslararası Radyosu) çalışanlarının tamamının özgeçmişleri, sosyal medya etkileşimleri ve daha önce çalıştıkları kurumlar listelendi.

Dış basını inceleme iddiasıyla hazırlanan raporda, adı geçen kurumlar “algı çalışması yürütmekle” suçlandı.

Raporda, gazetecilerin Twitter hesaplarından retweet yaptıkları paylaşımlara da yer verilirken BirGün, T24, bianet, Evrensel, Cumhuriyet, Diken, DW Türkçe ve Sınır Tanımayan Gazeteciler “hükümet karşıtı söylemleriyle ön plana çıkan mecraların haberlerine yer veren kuruluşlar” şeklinde nitelendirildi.

Raporun son bölümünde ise medya kuruluşlarına “haber diline siyasi kimliğin yansımaması için” çalışanların denetlenmesi önerisi yapıldı. Yanı sıra “yayın yapan yabancı medya kuruluşlarının güvenilirliği ve tarafsızlığı” açısından medya kuruluşlarını denetleyen kurul oluşturulması istendi.

Basın İlan Kurumunun görevi, reklam dağıtmak

Basın İlan Kurumu, resmi ilanlar ile kamu kurum kuruluşlarına ait reklamların, gazete ve dergilerde yayınlanmasına aracılık eder.

Ayrıca gazete ve dergileri, dönemsel veya şikâyete bağlı olarak mevzuat ve Basın Ahlak Esasları kapsamında denetlemek de kurumun resmi görevleri arasında.

Kurum, gazete ve dergiler ile basın dernek ve sendikalarına beş yıla kadar kredi açar; basında fikir ve beden işçisi olarak çalışanlara vadesi iki yılı geçmemek üzere borç para verir.

Resmi internet sitesindeki bilgiye göre kurum, “yardıma muhtaç basın mensupları ile vefat edenlerinin ihtiyaç sahibi ailelerine de maddi yardımda bulunur.”

 

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!