Başkan Neçirvan Barzani’den Irak’a Feyli Kürtler çağrısı

.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Feyli Kürtlerin, Kürt oldukları, kimliklerine sahip çıktıkları ve meşru haklarını talep ettikleri için katliama maruz kaldığını söyledi.

Neçirvan Barzani, Feyli Kürtlere yönelik katliamın 41’inci yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Barzani, “Soykırım suçu silsilesi ve Feyli Kürt kardeşlerimizin yerlerinden çıkartılıp göçe zorlanması, akibetlerinin meçhul olmasının 41’inci yılı anmasında şehitleri ve mazlumları saygıyla anıyorum” dedi.

Neçirvan Barzani,”Yüzbinlerce Feyli Kürt’ün yerlerinden çıkartılıp göçe zorlanması, onbinlercesinin akibetinin meçhul olması, mallarına el konulması ve kimliklerinin alınması Baas rejiminin suçsuz Feyli Kürtlere karşı işlediği bir jenosiddi. Feyli Kürtlerin katliama maruz kalmalarının tek nedeni Kürt olmaları ve kimliklerine sahip çıkmalarıydı” ifadelerini kullandı.

Irak Yüksek Ceza Mahkemesi’nin Feyli katliamını jenosid olarak tanımış olmasının yerinde ve adil bir karar olduğunu belirten Barzani, sözlerine şunları ekledi:

“Irak hükümetinin de görev ve sorumluluğunu yerine getirerek katliamın mağdurlarına maddi ve manevi tazminat ödemesi gerekiyor. Irak hükümetinin bu yasal, ahlaki ve vicdani görevini yerine getirmesini ve Feyli Kürtlerin mal, mülk, kimlik, medeni haklar ve tazminatlarını ödeyerek sorunlarını çözmesi gerekiyor.”

Başkan Barzani, “Feyli Kürtlerin pak ruhlarına selam olsun. Onurlu ailelerine saygı ve selamlarımı gönderiyorum. Feyli Kürt kardeşlerimizin mücadelesi halkımız için her zaman gurur kaynağıdır” dedi.

Feyli Katliamı

41 yıl önce bugün binlerce Feyli Kürt’ün hayatını kaybettiği, 300 bininin kimliksiz kaldığı baskı süreci hayata geçirilmişti.

Bugün Saddam Hüsseyin liderliğindeki Baas rejimi tarafından işlenen Feyli Kürt Katliamı’nın 41’inci yıldönümü.

Irak hükümeti, Kürtler’in gerçekleştirdiği devrimin intikamını Feyli Kürtlerden aldı.

Kerkük’ten başlandı

“Araplaştırma” politikası kapsamında farklı tarihlerde Kürtler sürgün edilerek, topraklarına Araplar yerleştirildi. Örneğin; Kerkük’ün batısındaki Havice ilçesine 1935 yılında Ubeyd ve Cıbur aşiretleri getirildi.

Hurmatu, Mahmur, Hanekin ve Celevla bölgelerinde 1970’lerin başından, 1980’lerin başına kadar Araplaştırma politikası uygulandı.

1980’lerden Baas rejimi, Irak’ın güneyinden binlerce Arap’ı Kerkük’e yerleştirdi.

Her bir aileye 200 metrekarelik arsaların yanısıra, o dönemde İsviçre’de basıldığı için “İsviçre Dinarı” olarak bilinen para biriminden 10’ar bin (yaklaşık 35 bin dolar) veriliyordu.

Kerkük’te “10 Binlik Araplar” olarak bilinenlerden kentte 23 mahalle oluşturuldu.

Feyli Kürtler kimdir?

Feyli Kürtler aslen Rojhılat’ın (İran Kürdistanı) İlam, Kirmaşan (Kirmanşah) ve Loristan bölgelerinden gelerek, bugün Bağdat, Diyala, Basra, Vasit ve Mendeli’de varlıklarını sürdürüyor.

Çoğunluğu Şii olan Feyli Kürtler Kürtçe’nin Lorani lehçesiyle konuşuyor.

Irak’ta 41 yıl önce, Nisan ayının ilk haftasında, yaklaşık 300 bininden Irak kimlikleri geri alındı. Çoğu evlerinden çıkarıldı, İran sınırlarına sürüldü ve onlarca yıldır gurbette yaşıyorlar.

Uygulanan katliam sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti.

1970’li yıllarda da yaklaşık 40 bin Feyli Kürt, Irak’tan İran’a sürülmüştü.

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap