BBC: Hevrin Halef suikastını Türkiye destekli grup yaptı

Halef'in Türkiye destekli Ahrar El Şarkiye tarafından öldürüldüğüne ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı

Haber Merkezi- Kürt siyasetçi Hevrin Halef, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik başlattığı askeri harekatın 4. gününde (12 Ekim 2019), M4 karayolunun Tel Tamir ile Ayn İsa arasındaki bölgesinde suikasta uğradı. 

Cinayet sırasında çekilen videolarda, suikastı gerçekleştirenlerin Arapça konuşan silahlı cihatçılar olduğu görüldü. Olay anına ilişkin yeni bir videoya ulaşan ve görgü tanıklarıyla konuşan BBC Arapça servisi, suikastın Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) içerisinde faaliyet gösteren Ahrar El Şarkiye tarafından gerçekleştirildiğini destekleyen kanıtlara ulaştı. Ahrar El Şarkiye adlı grup, daha önce suikastın arkasında olduğu iddialarını reddetmişti. 

Açık kaynaklardan yararlanan BBC muhabirleri, Ahrar El Şarkiye militanlarının, Hevrin Halef'in de öldürüldüğü 12 Ekim günü Telegram gruplarında paylaştığı infaz videolarına ulaştı. Buna göre, Ahrar El Şarkiye militanları 12 Ekim'de  paylaştıkları videolarda M4 karayolunun El Tirveziye bölgesinde infazlar yaparken görülüyor.

Uydu görüntülerinden militanların bulunduğu noktayı belirleyen BBC muhabirleri, bu görüntüleri Hevrin Halef'in infaz anlarına ait görüntülerdeki topoğrafyayla karşılaştırdı.

BBC muhabirleri ayrıca videoda yer alan cılız bir kadın sesini teknik yöntemlerle artırarak Hevrin Halef'in annesine dinletti. Annesi kayıtla ilgili olarak "5 bin ses arasında olsa da onun sesini tanırım. Bu Hevrin'in sesi" dedi.

HEVRİN HALEF KİMDİR?

Hevrin Halef, 1984 yılında Suriye'nin kuzeyindeki Malikiye (Derik) kentinde doğdu ve siyasi bir aile ortamında büyüdü.

Halep Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü'nde okuduktan sonra doğduğu kente geri döndü.

Gençlik yıllarından itibaren siyasi faaliyetler içinde yer alan Halef, 2012 yılında Demokratik Birlik Partisi (PYD) liderliğinde, ülkede Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde fiili olarak özerk bir yönetimin kurulması ardından bu yönetim içinde çalışmalar yürüttü.

Önce "Cezire Kantonu'nun Enerji Bakanlığı'nda" sonra da "Ekonomi Bakanlığı'nda" görev aldı. Bu dönemde evlere elektrik temini, kadın hakları, ekoloji ve tarım reformu gibi alanlarda çalışmalar yürüttü.

Halef, Suriye Demokratik Güçleri'nin (QSD) Rakka'yı Irak Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) almasından kısa süre sonra, 2018'de bu kentte kurulan Suriye'nin Geleceği Partisi'nin genel sekreterliğine seçildi.

Partinin kuruluşuyla ilgili o dönem farklı görüşler dillendirildi.

Türkiye'deki bazı basın kuruluşları gelişmeyi "PKK yeni parti kurdu" başlığıyla duyurdu.

Dönemin başbakanı Binali Yıldırım, "Hangi kılıkta, hangi isimle gelirse gelsinler Türkiye Cumhuriyeti'ni ve aziz milletimizi kandıramazlar" dedi.

Bu dönemde, ABD'nin Türkiye'nin PYD konusundaki baskılarını bertaraf etmek için bu partiyi kurdurduğu veya PYD'nin Kürtler dışındaki Suriyeli toplum kesimlerine de ulaşmak için partinin kurulduğu iddiaları dillendirildi. Parti yöneticileri ise bu iddiaları reddetti ve bağımsız partinin kendine özgü bir siyasi çizgisi olduğunu savundu.

Parti, PYD'den farklı olarak Suriye'nin kuzeyi için özerklik vurgusu yapmıyordu. Partinin kuruluş toplantısında konuşan İbrahim Kaftan, partilerinin komşu ülkeler Irak ve Türkiye ile iyi ilişkiler kuracağını söylemişti.

Tanıyanlar, Genel Sekreter Halef'in son dönemde Batılı ülkelerle müzakerelere yoğun olarak katıldığı ve diplomatik ilişki becerileriyle tanındığını belirtiyor.

Halef'in konuşmalarında ise Suriye krizinin çözümünde Suriyeliler arasındaki diyaloga vurgu yaptığı aktarılıyor.

 

 

 

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!