Benusen’deki kentsel dönüşümde yurttaşlar mağduriyet yaşıyor

.

Diyarbakır’ın en yoksul mahallelerinden olan Benusen’de Kentsel Dönüşüm kapsamında yurttaşlara evlerinin karşılığında teklif edilen para ile ev almanın imkanı olmazken, yurttaşlar evlerine biçilen değerin arttırılmasını talep ediyor.

Benusen Mahallesi

Benusen’deki evlerinin karşılığında teklif edilen 70 ila 100 bin lira ile Diyarbakır’ın herhangi bir yerinde ev almalarının mümkün olmadığını belirten yurttaşlar, evlerinin karşılığında ev alabilecekleri bir paranın kendilerine verilmesini istiyor.

Benusen’de kentsel dönüşüm

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır Surları’nın etrafının açılması için yapılan çalışmalar 5’inci etapta devam ederken, Benusen Mahallesindeki kentsel dönüşümde ise yurttaşlar evlerinin karşılığında teklif edilen paranın yetersiz olduğundan şikayetçi.

Kentsel dönüşüm

Benusen Mahallesi Diyarbakır’ın en yoksul mahallerinden biri ve kentsel dönüşüm kapsamında gündeme gelen yıkımlar nedeniyle yurttaşlar mağduriyet yaşadıklarını dile getiriyor.

Diyarbakır Sur’da kentsel dönüşüm

Evlerinin metrekare fiyatını yetersiz bulan yurttaşlar, kendilerine sunulan fiyatlarla ev almalarının mümkün olmadığını dile getiriyor.

Sur Diyarbakır

‘Bu paraya haşa huzurda bir ahır bile gelmez’

Benusen Mahallesinde yaşayan ve evinin karşılığında kendisine teklif edilen fiyattan memnun olmadığını ifade eden Salih Balkan, “Benim tapum var ve geçen sene bana 63 bin TL verdiler ben kabul etmedim. Bu paraya haşa huzurda bir ahır bile gelmez. Bizim talebimiz ya ev verecekler ya da iyi para verecekler. Hakkımız neyse hakkımızı versinler. Bir daire verecekler, hakkımız odur. Ne fazla istiyoruz ne eksik. Bu paraya ev alamazsınız. 100-150 bin liraya ev olmuyor” diye konuştu.

‘Ya ban eve versinler ya da ev alabileceğim bir para’

Evinin karşılığında ev alacak bir para verilmesi gerektiğini belirten Muzazzez Orak ise şunları söyledi: “İstiyorum ki ya ban eve versinler ya da ev alabileceğim bir para versinler. Bizim gücümüz yok evde çalışan kimse yok ve maddi durumuz hiç yok. Bizim sıkıntılarımız çok, benim kocam emekli ama aylık sadece iki bin TL para alıyor o da bize yetmiyor. Bu parayla kim idare edebilir ki. Artık geçinmek gerçekten çok zor. Ne kadar pislik varsa buraya toplanmış güzel bir şekilde bizi mağdur etmeyecekleri bir biçimde burayı yıkmalarını istiyoruz. Evin metrekaresine 2 bin TL değer vermişler bu parayla nasıl bir ev alabiliriz ki.”

‘İstiyoruz ki bize bir ev yapsınlar ve razı olalım’

Henüz eviyle ilgili bir teklif sunulmadığını ancak yakınlarından öğrendiklerinden verilen paranın yetersiz olduğunu ifade eden Halim Doğan, şöyle konuştu: “Millet perişandır, dışarıda kalır. İstiyoruz ki bize bir ev yapsınlar ve razı olalım. Henüz bize gelmediler ama yakınlara geldiler.”

‘Eğer devlet benim evimi alıyorsa yerine ev vermesi lazım’

Sakadatçı esnafı Emrah ise Diyarbakır’da birçok yerde kentsel dönüşüm olduğunu belirterek, Benusen’deki kentsel dönüşüme ilişkin şunları söyledi: “Özellikle Benusen tarafındaki insanlarımız mağdur oluyor. Örneğin burada 60 bin TL veriyorlar ve evini boşalt diyorlar. 60 bin TL’ye ev var mı, kim bulabilir bu paraya? Kıytırık bir yerde bile bir evin fiyatı 500 bin TL. Ne yapsın adam borçlansın mı? Devlet büyüklerinin bunun önüne geçmesi lazım. İnsanlarımızın da bu konuda duyarlı olması, evini satmaması lazım. Benim talebim, eğer devlet benim evimi alıyorsa yerine ev vermesi lazım. Evimi yıktıktan sonra al sana 50 bin ve hadi git, ne yapıyorsan yap dememesi lazım. Sonuçta bir sürü çoluk çocuk, fakir insan var. Bence en önemli şey insanlarımızın mağdur edilmemesidir. Burada bir lokma ekmeğe muhtaç olan insanlar var. O yüzden bizim kendimize ve halkımıza sahip çıkmamız lazım.”

Benusen Mahallesi sakinlerinden Emrah

‘Buraları seviyoruz, yıkılmasını istemiyoruz’

Benusen Mahallesi sakinlerinden Süleyman Batı, kentsel dönüşümde yurttaşların yaşadığı mağduriyete ilişkin şunları dile getirdi: “Vatandaş hiç menün değil. Evlerimizi yıkıyorlar ve devlet bize 70 bin lira veriyor. 70 bin liraya ev alamam ki. Mümkün mü bu paraya ev geliyor mu? Mümkün değil. Biz burada mutluyuz, gençliğimiz, çocukluğumuz burada geçti. Buraları seviyoruz, yıkılmasını istemiyoruz.  İlle de yıkılıyorsa devlet evimizin parasını versin. Buralar yıkılıyor ve 70-80 bin lira para veriliyor. Buralar bozulmasın, istemiyoruz.”

‘100 bin liraya ben gidip nereden ev alayım?’

Benusen esnaflarından Hacı Veysi ise yurttaşların kentsel dönüşümde mağdur edildiğini belirterek şöyle konuştu: “Vatandaş mağdur olmasa güzel olur. Fakat gördüğüme, duyduğuma göre millet mağdurdur. Ben 74’ten beri Ben U Sen’deyim. Bizden sonra gelenlerin hepsi gitti, biz buradayız. Güzel bir yerdir, rahatız. Ben bazen Diclekent ve Gazilerde akrabalara gidiyorum, inanın rahat değilim. Burası fakir, fukara bölgesidir. Yıkılmazsa güzel olur. Yıkılırsa da karşılığını verirse güzel olur. Ama karşılığı da yoktur. Diyarbakır Bağlar’da dahi 400-500 bin liradan aşağı ev yok. Bir trilyondan fazlaya da ev var ama fakir fukara bunu nasıl alsın? Evini yıkıyorlar 100-105 milyon veriyorlar. Fakir fukara mağdurdur. Mağdur etmeseler güzel olur. Ne deyim artık, ellerini vicdanlarına koysunlar. 100 bin liraya ben gidip nereden ev alayım? Evimizin metresi 4-5 bin lira olsaydı iyiydi. En azından buradan çıktığımızda gider kafamızı sokacak bir ev alırdık. Fakat bu paralarla ev almak mümkün değil. İnanın millet çok mağdurdur.”

SUR AJANS 

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi