Bingöllü depremzedeler: Vaatler yerine getirilmedi

.

Bingöl’de meydana gelen depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala çadırlarda ve konteynırlarda kalan depremzedeler, verilen vaatlerin yerine getirilmediğini belirterek, mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istedi.

14 Haziran 2020 tarihinde Bingöl’de gerçekleşen, merkez üssü Karlıova olan 5.8 büyüklüğündeki depremde birçok ev yıkılmış ve hasar görmüştü.

Karlıova, Yedisu ve Adaklı ilçelerini ve köylerini etkileyen depremde 108 yerleşim yerinde toplam 31 bin 487 yurttaş etkilenmişti.

Karlıova ile birlikte Yedisu ve Çat ilçelerini de etkileyen deprem sonucu 22 yapı yıkıldı, 214’ü aşkın yapı da ağır hasar gördü.

Depremden en çok etkilenen Karlıova ve Yedisu ilçelerine bağlı Kaynarpınar (Licik), Ilıpınar (Çerme), Elmalı (Almalı), Güzgülü (Arnes) köylüleri, yıkılan ya da hasar gören ev ve ahırlarının onarılması beklentisinde.

PİRHA’dan Ersin Özgül’ün haberine göre, depremzedeler hala konteynır ve çadırlarda kalıyor.

‘Verilen sözler tutulsun’

Depremde evi hasar gören ve ahırı yıkılan Kaynarpınar köyünde yaşayan depremzedelerden Bülent Çamak, bir yıl geçmesine rağmen, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını dile getirdi.

Köylerinde 14 ağır hasarlı hayvan damı olduğunu söyleyen Çamak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kendi imkanlarım ile hayvan damı yaptım ve AFET Müdürlüğü bu masrafımı karşılamadı. TOKİ ödeneği dahi vermediler. Kışın komşularımız mağdur oldu. Çadırda, branda da kalan hayvanlarımız telef oldu. 50-60 hayvanımız kör oldu. TOKİ’ye ne kadar borçluyuz bilmiyoruz. Boş bir kağıda imza attık. Sorularımız cevapsız kalıyor. Köylülerin evlerini kendilerinin yapmasına izin vermiyorlar. Hayvan damı olmadan kimsenin hayvancılık yapma şansı yok. Böyle giderse insanlar Karakoçan’a göçecek. Herkes verdiği sözü tutsun.



‘Mağduruz, perişanız’

Kaynarpınar köyünden 71 yaşındaki Çelebi Kahraman ise söz konusu geçici konteynerlerda 1 yıldır yaşamak zorunda olduklarını ifade etti.

Kahraman, ” Bakan gelip evimizi yapacağına söz verdi. Köyde kalan evlerimizi yıktılar. Bugün ise devlet bize sahip çıkmıyor. Mağduruz, perişanız” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

‘Hayvan damlarımız yapılmalı’

Yedisu’ya bağlı Elmalı köyünden Ekrem Aydıncı hayvan damı olmamasından kaynaklı çadırda kalan 20’den fazla hayvanının telef olduğunu dile getirdi. Kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirten Aydıncı, tepkisini şöyle dile getirdi:

Evlerin, hayvan damlarının yapılacağını söylediler ama hiçbiri yapılmadı. Keşke o çadırları da vermeselerdi. Yağmur yağdığı zaman bütün yağmur içeriye giriyor. 20’den fazla hayvanım telef oldu. Söz verenler şimdi ortada. Hala konteynerlerde kalan insanlar var. Kalabalık aile 2 kişilik yere nasıl sığsın? Arada bir yetkililer gelip evlerin yapılacağı söyleyip gidiyorlar. Köyümüzün hali belli. Önümüzde kış var. Bir an önce evlerimiz, hayvan damlarımız yapılmalı.

Kurdistan Haberleri

Harpagon'un Askeri Dehası ve Stratejik Vizyonu: Bir Yunan Milliyetçiliği Eleştirisi
Nüfus sayımında ikinci gün: 'Kerkük'te Kürtlerin katılımı umut verici'
AYM'den "pasaport" kararı
Rusya'nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
Şam’ın artık güvenli bir sığınak olmadığı İran bağlantılı liderlerin bir sonraki hedefleri neresi?