Bir Yazar Kimin için Yazar?

.

Yusuf Kaynak

Yazarlar yazarken okurlarını düşünmezler, bu yüzden her zamanki klişe geçerli. Sadece kendileri için yazarlar, ilk ve hatta bazıları için tek dinleyicileri onlar. Yazarlar yalnızdır ve kendi yollarına giderler, herkesi buna inandırmaya çalışmaktan hoşlanırlar.

Ama gerçekten sadece kendileri için mi yazıyorlar, başka hiç kimse için değil mi? Okuyucularını, izleyicilerini gerçekten böyle mi terk ediyorlar? Yoksa akıllarında bir kitle mi var? Dahi yalnızlık metaforu bir izleyici/okuyucu kitlesi oluşturma da faydalı mı?

Eserlerinin önüne görev koyan pek çok yazar vardır. Ön sayfalardan birinde "Falanca için" yazıyor. Ben de birkaç kez birkaç kitap hediye ettim ama bu tür ödevler beni her zaman biraz tedirgin eder. Ne saçmalık, benim bir yazarın özel hayatıyla ne alakam var? Her zaman kitabını okumama gerek olmadığını düşünürüm, sanki benim için yazılmamış gibi. Peki, devam edin ve kitabınızı da alın!.

Bildiğim kadarıyla, Hesenê Qadê* kitaplarının hiçbirini kimseye ithaf etmedi/sunmadı, bazı belirsiz nedenlerden dolayı bunun onun klasını gösterdiğini düşünürüm. Janî Mal ayrıca kitaplarını kimseye ithaf etmedi. Ama kimin için yazdı? Sadece kendisi için mi? Satış uzmanlarının "okur kitlesi" ve "hedef kitle" gibi sözcüklerle anmaktan hoşlandıkları, anlaşılması zor birşey için mi yazdı! Dildar'ın kitaplarında onların gerçekten kendileri için, yani kendileri için ve başka hiç kimse için yazılmadığı fikrine kapılırım. Biz okuyucular bu eseri okurken bir nevi yasak bölgeye giriyoruz. Bir fare kadar sessiz olduğumuz sürece onları okumamıza izin verilir. Bu, diğer şeylerin yanı sıra onlara büyük bir güç verir

Sadece kendin için bir kitap yazdığını söylerken tam olarak kimden bahsediyorsun? Derwêşê Emmê olarak bilinen şu adam kim? Ve kitabı tam olarak kimin için yazmış? Ucuz kitap okuyucusu Memed Bradost meraklısı için, Lokmanê Hekîm gözlemcisi veya rekor kırmak için mi? Bunların hepsi çok belirsiz, daha çok bir yazar olarak adına kitap yazdığınız diğer kişiler hakkında konuşalım, örneğin kendiniz hakkında. Hayal kırıklığına uğratmak istemediğim diğerleri. Sadece kendin için yazmak istemiyorsan kime kitap yazarsın?... Yazarken bazen şöyle düşündüğümü kabul ediyorum: Umarım ''falan filan'' zaten okumaz, çok mızmızlanıyorlar!. Bazen eserlerimi okumasına izin verilmeyen insanların isimlerini düşünüyorum: Örneğin Kürd tv'lerinin kültür ekleri ve kültürel televizyon programlarının çalışanları, "Postmodernizm çağında yaşıyoruz" yada "Kürd edebiyatına daha fazla önem vermeli" diye konuşmaya başladıklarında, sizin tarzınızdaki belirli makaleleri ve birçok kesin makaleleri kullanırlar, hayatın kendisi için "Öncü/piyoner", "Derin insani sorunlar" ve "Bu yüzyılın önemli sanatı" gibi boş laflar çöpe atıldığında görülür. Yazdığım kitaplar onlar için yazılmıyor belki.

Ben de tam tersini yapıyorum: Umarım en azından bazı insanlar çalışmaları mı okur!... Ve bazen aniden tanıştığım birilerini düşünüyorum: Yüzme Havuzuna mı yoksa Revue'ye/Şov'a/Teatro'ya mi daha uygun olabilir? Kim bilir.!.... Ve sizler, adına bunları yazdığım kişilerde, bu günden itibaren o kitapları da okuyabilirsiniz, bunlar artık sorun değil. Ve bir yüzme havuzunun kenarındaki insanlar.! Ve kızlar uykuya dalmadan hemen önce. Ve çok yaşlı/emekli olduklarında devlet bakanları/vekiller..

Bu arada kaşla göz arasında yazarların kendileri için yazdığını, daha doğrusu benim yazdığım üç somut hedef kitlenin taslağını çizdim. Yazarın kendisi için, kitabın ithaf edilebileceği erkek veya kadın için ve kitabı yazarken aklında olan okuyucular için. Yazarlar başka kimin için yazar? Elbette okur kitlesi diyebileceğimiz bir şey için de hiçbir zaman bırakmak istemediğim sıradan okurlar için de.

Yazar, defalarca bir panjuru açıp açıp sonra bir parça kağıt düşüren bir tanrı gibidir. Bu görüntü için hiçbir şey hissetmiyorum, okuyucuları tamamen dışlıyor. Bir yazarın yazma geleneğini her zaman yanında taşıması gerektiğini düşünüyorum. Bunu bilinçsizce zaten yapıyor ama bununda farkında olması ve bunu göstermesi gerekiyor. Dinleyicisini ciddiye alan bir yazarın eserindeki yazarlığının bilincinde olması, başkalarına olan hayranlığından, hareket noktalarından, geleneğin içinde olmak istediği an bir parçanın içine girmesinede izin vermesi gerektiğini düşünüyorum, kendi pozisyonunu alabilir, bu yazarın bu kitaba uygunluğunu kendi belirleyebilir. Sonuçta, borçlu olmak istediğiniz kişilere neden işinizde de bilerek hesap vermiyorsunuz? Yoksa.!. Bir yazarın izleyici kitlesinden bahsederken yazar-izleme metaforunu son derece yararlı buluyorum. Seyirci bir yazar, bu benim bir yazar olarak ait olmak isteyeceğim yada istemeyeeceğim ve hesabını vermem gereken gelenektir bu.

Bir yazar toplum içinde, yapıtında, yüzünü her zaman yarı yarıya okuyucusuna çevirerek yazar ve konuşur, aynı zamanda her zaman geleneğe, edebiyatın kendisi içinde yazar; yüzünü okuyucuya çok fazla çevirdiğinde, kendi varlığı kuraklığa dönüşür. Bu yüzden dördüncü bir izleyiciyi tanıttım: yazma geleneği. Peki eski sıradan okuyucu şimdi nerede? Biri kitabımı alıp eve götürüp okuyabilir mi?

Lahey / 15.08.2023

(*) Hesenê Qadê ve diğer adı geçen şahısların hepsi birer kurgu isimlerdir. Gerçekte o isimler yoktur

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi