Haber Merkezi - Guterres yazılı açıklama yaparak, Covid-19 salgının neden olduğu ekonomik ve sosyal sorunlar ile kısıtlamaların dünya genelinde aile içi şiddeti de artırdığı belirtti.
Son birkaç haftada karantina yüzünden bazı ülkelerde şiddete maruz kalan ve yardım isteyen kadınların sayısının iki katına çıktığını kaydeden Guterres, hükumetlere bu süreçte kadına yönelik şiddetin önlenmesi çağrısında bulundu.
Şiddete maruz kalan kadınların sığınabilecekleri barınakların açık kalması gerektiğini belirten Guterres, şiddet yanlısı istismarcıların ise cezalandırılması için yargı sistemlerinin çalışması gerektiğini vurguladı.
BM verilerine göre ise son birkaç haftada ABD, Hindistan, Güney Afrika, Fransa, Türkiye ve Avustralya'da aile içi ve kadına şiddet vakaları arttığı bildirildi.
Kürdistan’da kadına karşı şiddet vakaları azaldı
Kürdistan Bölgesi’nde, koronavirüsü salgınına karşı uygulanan sokağa çıkma yasağı süresince kadına karşı şiddet olaylarında yüzde 70’lik bir düşüş yaşandı.
Özellikle bölge ülkelerinde yeni tip koronavirüsü salgınına karşı izolasyon uygulandığı ve insanların vakitlerinin çoğunu evde geçirdiği bu dönemde kadına karşı şiddet olaylarında artış yaşanırken Kürdistan Bölgesi’nde tam tersi bir durum ortaya çıktı.
Rûdaw’a konuşan Erbil Kadına Karşı Şiddet Merkezi Müdürlüğü Sözcüsü Yarbay Ferman Muhammed, “Başket Erbil’de sokağa çıkma yasağının uygulandığı 14 Mart’tan bu güne kadar kadına karşı şiddet vakalarında yüzde 71’lik bir düşüş yaşandığını görüyoruz” dedi.
Yarbay Ferman Muhammed, “Bir aylı süre zarfında Erbil ve ilçelerinde kadına karşı şiddet nedeniyle 36 şikayet olmuş, bir de intihara teşebbüs olayı yaşanmış. Bu önceki aylara oranla yüzde 71’lik bir düşüşe tekabül ediyor” diye konuştu.