BM Genel Sekreteri: Rus askerleri "barış gücü" olamaz

.

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeleri tanımasına Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de sert sözlerle reaksiyon gösterdi.

Doğu Ukrayna’da tek taraflı “bağımsızlık” ilan eden bölgelerin Rusya tarafından tanınmasının “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin ihlali” olduğunu söz eden BM Genel Sekreteri, bu adımın “Güvenlik Kurulu tarafından onaylanan Minsk mutabakatlarını öldürecek darbe” olduğunu söyledi. 2014 ve 2015 yılında imzalanan Minsk muahedeleri Doğu Ukrayna’daki meseleye barışçı bir tahlil hedefliyordu.

BM Genel Sekreteri Guterres Salı günü New York’ta yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusunda “barışı” tesis etmek için birlikler göndereceğini duyurmasını da eleştirdi.

“Bir ülkenin birlikleri, öteki bir ülkeye ilişkin bölgelere o ülkenin müsaadesi olmadan giriyorsa, bunlar tarafsız barış gücü sayılmaz, barış gücü değildirler” formunda konuşan Guterres, Moskova’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerine askeri dayanağının “barış misyonu kavramının çarpıtılması” olduğunu tabir etti.

Guterres, Rusya Devlet Lideri Putin’in Pazartesi akşamı televizyonda yaptığı konuşmada Doğu Ukrayna’da yaklaşık 4 milyon kişiyi etkileyen bir “soykırım” yapıldığı tarafındaki argümanlarına da cevap verdi. Doğu Ukrayna’da yaşananların soykırım olmadığını tabir eden Guterres, “Soykırım açıkça tanımlanan bir hatadır. Bu türlü bir durum olduğunu düşünmüyorum” dedi. Guterres, Doğu Ukrayna’da ateşkes davetinde da bulundu.

Askeri birliklerin gönderilmesi “duruma” bağlı

Rusya Devlet Lideri Putin, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıyan kararnameyi imzalamasının akabinde bölgeye Rus birlikleri gönderileceğini açıklamıştı. Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Kurulu de dün bu bölgelere asker gönderilmesini öngören tezkereyi kabul etti. Lakin Putin Federasyon Kurulu’ndaki oylamanın akabinde yaptığı açıklamada bölgeye askerlerin gönderilmesinin “bölgedeki” duruma bağlı olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Doğu Ukrayna’ya birliklerinin gönderilmesinin “şu aşamada” planlanmadığı belirtildi.

Jens Stoltenberg

Putin açıklamasında ayrıyeten krizin lakin Ukrayna’nın silahsızlandırılması ve NATO’ya üye olmaması halinde çözülebileceğini belirtirken, “demokratik ülkelere” de Kırım’ı Rusya’nın bir kesimi olarak tanıması davetinde bulundu. Rusya, 2014 yılında Ukrayna’ya ilişkin olan Kırım’ı ilhak etmişti.

Stoltenberg’den “büyük saldırı” uyarısı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Salı günü yaptığı açıklamada “Bütün işaretlerin Rusya’nın Ukrayna’ya büyük bir hücum planladığı yönünde” olduğunu söyledi. Rusya’nın Ukrayna hududundan çekilmeye kelam vermesine karşın ilerlemenin devam ettiğini kaydeden Stoltenberg, akına hazır birliklerin olduğunun görüldüğünü belirtti. Stoltenberg, bir taarruza mazeret yaratmak üzere Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde aldatıcı “yanlış bayrak” operasyonlarının yapıldığını da kelamlarına ekledi.

 Deutsche Welle Türkçe

Avrupa Haberleri

Almanya'da 16 Aralık'ta güven oylaması, 23 Şubat'ta seçimler
NATO'dan Ermenistan'a heyet
İngiltere'de aşırı sağ karşıtları sokağa indi: 'Nefrete hayır'
ABD Irak'tan çekiliyor mu? Tarih verildi
Fransız vekiller, faşist RN'li Termet'nin elini sıkmadı