BM Komiseri Megally: Türkiye destekli SMO grupları Efrin ve Sere Kani’de suç işliyor

BM Uluslararası Bağımsız Araştırma Komisyonu raportörü Hanny Megally, Türkiye'nin desteklediği Suriyeli muhalif grupların sivillere karşı uyguladığı şiddetin artmasına rağmen, işlenen suçlara ilişkin araştırmanın yetersiz olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ne bağlı Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, 11 Ocak-1 Temmuz döneminde Suriye ve Rojava’daki insan hakları durumuna ilişkin hazırladığı 25 sayfalık raporunu açıkladı.

Suriye ve Rojava’da, 538 kişiyle yapılan mülakat, uydu görüntüleri ve diğer kanıtlara dayandırılarak hazırlanan raporda, Suriye'de savaşan taraflar savaş suçu işlemekle suçlanırken, raporun tavsiyeler bölümünde Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) ihlallerine son verilmesi için Türkiye'ye "kontrolü altındaki bölgelerde asayişi ve güvenliği sağlamak için daha fazla çaba harcaması" çağrısında bulunuldu.

BM Cenevre Ofisi'nde devam eden BM İnsan Hakları Konseyinin 45'inci oturumuna sunulacak olan rapor hakkında Rûdaw’a konuşan Komisyon üyesi ve BM Komiseri Hanny Megally, SMO gruplarının Efrin, Sere Kani ve kontrol ettikleri diğer bölgelerde sivillere yönelik kaçırma, keyfi tutuklama, tecavüz ve mallarını yağmalama gibi suçların işlendiğini belirtti.

Bu bölgelerde yaşanan ihlallerin bazılarını belgelediklerini vurgulayan Hanny Megally, “Görüyoruz ki bazı yerlerde sivillerin mal ve mülklerine zorla el konulmuş, yağmalanmış ve pazarlarda satılmış. Ayrıca siviller zorla yerinden edildmiş, gözaltına alınmış, işkence ve tecavüze maruz kalmış” dedi.

Sivilleri kaçırıp fidye istendiğini belirten Megally, “Sivillerin fidye için kaçırıldığını ıspatlayan raporlar var. Burada şöyle bir detay var. Özellikle SMO grupları yeterli maaşı alamadıkları için bu tür yollara başvuruyorlar. Ayrıca bazılarının siyasi nedenlerle tutuklandığı da görülüyor” diye konuştu.  

Özellikle son 6 ay içerisinde zorla göçertme ve evlerinden çıkarılan sivillerin yerine başkalarının ikame ettirilmesi gibi suçların arttığına dikkat çeken Megally, “Gördüğümüz kadarıyla Türkiye SMO üzerinden bu grupları bu tür suçlar işlememek için ikna etmeye çalışmış. Ancak silahlı grupların uyguladığı şiddet ve işlenen suçlara ilişkin araştırmanın yetersiz olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin bu grupları daha fazla kontrol etmek, yapılan ihlalleri engellemek için nüfuzunu kullanabileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

BM Komiseri, SMO tarafından gözaltına alınan bazı kişilerin yargılama için Türkiye gönderildiğini, sayıları bilinmemekle birlikte bu uygulamanın "yasa dışı yer değiştirme olarak savaş suçu" kapsamına girebileceğini dile getirdi.

 

Kurdistan Haberleri

Xûşka Nadia
ABD’li senatörden Türkiye'ye Rojava uyarısı: Kürtlere dokunmayın
KDP Süleymaniye’de, KYB Erbil’de yeni hükümet için müzakerelere başladı
Alman Mahkemesi: Türkiye demokratik hukuk devleti değil
Van’da binlerce yıllık obsidyen atölyeleri