Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, son dönemde Suriye'ye dair artan diplomatik ilgiye dair siyasi çözüm sürecinin canlandırılması gerektiğini dile getirdi.
Geir Pedersen, Suriye'nin geleceğine destek konulu 7'nci Brüksel Konferansı'nda konuşma yaptı.
Maraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen ve Suriye ile Rojava’yı da etkileyen depremlerden sonra sınır ötesi yardımların ulaştırılması için 2 yeni kapı açılması, Şam yönetimi ile bazı Arap ülkeleri arasındaki görüşmeler, Moskova'da Türkiye, Rusya ve İran arasında Astana formatlı toplantıları içeren bazı gelişmeler yaşandığını belirten Pedersen, Suriye'ye dair diplomatik ilginin artmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.
Henüz ilerleme görmedik
Pedersen, "Ancak siyasi süreçte henüz ilerleme görmedik. Gelecek aylarda, bu yeni angajmanın bir miktar siyasi ilerlemeye ön ayak olup olmayacağını göreceğiz. Bu, sadece bazı taraflardan değil her yönden pragmatizm, gerçekçilik ve dürüstlük gerektirecektir. Bu çaba için tüm kilit aktörlerin desteğine ihtiyaç duyulacaktır" dedi.
Suriyelilerin henüz uzun yıllardır yürütülen diplomasiden fayda görmediğine kaydeden Pedersen, "Üst düzey Arap ve Türk yetkililerin, çözülmemiş çatışmanın bölge için ne anlama geldiği konusundaki endişelerini duyduk. BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararında öngörülen siyasi çözüme her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuluyor" ifadesini kullandı.
Bir dönüm noktasındayız
Pedersen, siyasi çözüm sürecinin canlandırılması gerektiğine dikkati çekerek, şu ifadelere yer verdi:
"Başlangıç noktası, kademeli olarak adım adım Suriyeliler arasında bir miktar güven uyandıran ve bizi BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararına doğru ilerleten somut ve doğrulanabilir adımlar olmalıdır. Suriye'ye yönelik artan diplomatik ilgi düşünüldüğünde gerçekten bir dönüm noktasındayız. Bu fırsat değerlendirilirse ve tüm aktörler koordineli çalışırsa, ilerlemenin mümkün olduğuna inanıyorum. Tek adımda kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşamayabiliriz ama yavaş yavaş buna doğru ilerleyebileceğimize inanıyorum."
Öte yandan Suriyelilerin geri dönme konusunda isteksizliklerinin altındaki sebebin, güvenlik endişelerinin yanı sıra geçim kaynakları ve çalışma fırsatlarının bulunmamasıyla ilgili endişeleri olduğunu belirten Pedersen, uluslararası topluma, "bağışçılara bu imkanları destekleme" çağrısında bulundu.