Borrell: Bazı AB ülkeleri 21 Mayıs'ta Filistin'i tanıyacak

.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, İspanya ve İrlanda'nın aralarında bulunduğu bazı AB ülkelerinin 21 Mayıs'ta Filistin devletini tanıyacağını duyurdu.

AB'nin 27 üye ülkesinden dokuzu şu anda Filistinlilerin Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'ü içeren 1967 sınırlarına göre bir devlet kurma hakkını tanıyor.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İspanya, İrlanda ve benzer düşünen diğer AB üye ülkelerinin 21 Mayıs'ta Filistin Devletini tanıyabileceğini söyledi.

İspanyol ulusal radyosu RNE'ye bir mülakat veren Borrell'e İrlanda medyasında yer alan İspanya, İrlanda ve diğer bazı AB üyesi ülkelerin 21 Mayıs'ta Filistin Devletini resmen tanıyabilecekleri yönündeki haberleri teyit edip etmeyeceği soruldu.

Borrell planları doğruladı ve İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares'in kendisine 21 Mayıs'ın önerilen tarih olduğunu söylediğini ekledi.

Borrell mülakattan saatler önce Albares ile birlikte Madrid'de Avrupa Gününü kutlamak üzere düzenlenen bir etkinliğe katılmıştı.

İrlandalı diplomatik kaynaklar da euronews'e bir grup Avrupa ülkesinin mayıs ayı içinde Filistin Devleti'ni tanımayı önerdiğini, 21 Mayıs'ın olası bir tarih olduğunu ancak kesin bir tarih olmadığını doğruladı.

Kaynak, AB üyesi olmayan Norveç de dahil olmak üzere diğer ülkelerin de aynı anda hareket edebilmesi için tarihin değişebileceğini sözlerine ekledi.

Borrell ayrıca, Ljubljana hükümetinin perşembe günü erken saatlerde Filistin devletini tanıyan bir kararnameyi kabul etmesinin ardından, Slovenya'nın ortak tanımaya katılabilecek ülkelerden biri olduğunu belirtti.

AB'nin en üst düzey diplomatı ayrıca daha fazla ülkenin katılmasını beklerken tanımayı erteleyen Belçika'nın da yakında aynı şeyi yapabileceğini sözlerine ekledi.

Avrupa Konseyi'nin mart ayındaki zirvesinde bir niyet beyanını destekleyen Malta da tanıyan ülkeler arasına katılabilir.

Bu gelişme, BM Genel Kurulu'nun cuma günü Filistin Devleti'nin gözlemci statüsünde bulunduğu Birleşmiş Milletler'e tam üye olmasını öngören bir karar tasarısını oylamasıyla eş zamanlı olarak gerçekleşti.

AB'nin 27 üye ülkesinden dokuzu şu anda Filistinlilerin Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'ü içeren 1967 sınırlarına göre bir devlet kurma hakkını tanıyor.

Malta, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Slovakya gibi doğu ülkeleri ile birlikte 1988'den bu yana Filistinlilerin devlet kurma hakkını tanıyor. İsveç 2014 yılında, bloğun bir üyesiyken Filistinlilerin devlet olma hakkını tek taraflı olarak tanıyan ilk üye ülke oldu.

Avrupa Birliği, Filistinlilere devlet olma hakkı tanıyacak olan iki devletli çözümü desteklemesine ve Filistinlilere yardım eden en büyük donör olmasına rağmen, Filistin devletinin tanınmasını henüz oybirliğiyle desteklemedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel nisan ayında euronews'e verdiği demeçte Filistin Devleti'ni tanımak isteyen üye devletlerin savaştan zarar görmüş bölgede barışın inşasında "önemli bir ilerlemeyi tetiklemek" için birlikte hareket etmeleri gerektiğini söylemişti.

Avrupa Haberleri

Almanya'da 16 Aralık'ta güven oylaması, 23 Şubat'ta seçimler
NATO'dan Ermenistan'a heyet
İngiltere'de aşırı sağ karşıtları sokağa indi: 'Nefrete hayır'
ABD Irak'tan çekiliyor mu? Tarih verildi
Fransız vekiller, faşist RN'li Termet'nin elini sıkmadı