Cafer Açar’dan "Dımdım Kalesi Kuşatması ve Emir Han Bradosti"

Dımdım Kalesi Destanı’nı konu alan “Safevi Kroniklerinde Dımdım Kalesi Kuşatması ve Emir Han Bradosti” adlı kitap Avesta Yayınevi’nden çıktı.

Yazar Cafer Açar’ın kaleme aldığı “Safevi Kroniklerinde Dımdım Kalesi Kuşatması ve Emir Han Bradosti” adlı kitap yayımlandı.

 

Bundan dört asır evvel Safevi şâhı Şâh Abbas ile Bradost Miri Emir Han Bradosti (Xanê Lepzêrîn) arasında cereyan eden ve Dımdım Kalesi Kuşatması olarak bilinen savaş Safevi kaynaklarında ayrıntılı olarak ele alınmış ve bu tarihi hadise Kürt sözlü kültüründe destanlaşarak yüzyıllarca söylenegelmiştir. 

 

Avesta Yayınevi’nden çıkan kitapta, Dımdım Kalesi kuşatmasının öncesi, kuşatmanın sebepleri ve destansı anlatımlara yansımaları tahlil edilmiştir. Olayın Safevi kroniklerindeki kayıtlarının birebir çevirileri yapılmış ve birçok varyantı bulunan Dımdım Destanı'nın bir varyantı paylaşılarak tarihi kayıtlarla mukayese edilmiştir.

 

İlgili kısımlarının çevirilerinin paylaşıldığı ve birbirlerine yakın dönemlerde telif edilen dört Safevi kroniğinde aynı konu farklı müelliflerce kaleme alınmış ve farklı bakış açılarını yansıtmışlardır. Dolayısıyla Dımdım Kalesi kuşatması ve Emir Han Bradosti'nin serencamı konusunda Safevi tarihçilerinin birbirlerini tamamladıkları söylenebilir. Dört kroniğin birlikte okunup değerlendirilmesi bahsi geçen konuya ilişkin bütüncül bir bakış açısının oluşmasına ve Dımdım Destanı'yla birlikte değerlendirildiğinde hadisenin büyük ölçüde vuzuha kavuşmasına olanak sağlayacaktır.

 

Dımdım Kalesi'nin Safevilerce kuşatılması, kale mahsurlarının katledilmeleri, akabinde yaşanan Mukri katliamı Kürt tarihinin trajik hadiselerinden birisidir. Ancak bu trajediden bir destan yaratan Kürtler, kahramanlığın, fedakârlığın, dayanışmanın, gayret ve cesaretin önemli bir nişanesi olan Dımdım Kalesi direnişini kuşaktan kuşağa aktararak hafızalarda canlı kalmasını sağlamışlardır. 

 

İran'dan Suriye'ye, Irak'tan Türkiye'ye ve Kafkasya'ya kadar çok geniş bir coğrafyaya yayılan ve yayıldıkça yeni motiflerle bezenen Dımdım Destanı, Kürtlerin toplumsal hafızasının ortak bir yaratısı olmuş, her coğrafyadan farklı duygular yüklenerek sözlü bir tarih vesikasına dönüşmüştür.



Cafer Açar’ın büyük bir özveriyle hazırladığı kitap 200 sayfadan oluşuyor.

Kurdistan Haberleri

Van’da binlerce yıllık obsidyen atölyeleri
Diyarbakır Barosu, ‘Ermeni Soykırımı’ davasından beraat etti
Arif Qurbani; Bölgedeki savaşın gölgesinde Kürdistan seçimleri: Siyasi kriz ve gelecek belirsizliği
Ortadoğu'daki savaşlar ve Tukidides Tuzağı - Faik Bulut *
Başbakan Barzani, Erbil'de Uluslararası Sanayi ve İnşaat Fuarı’nı açtı