Çin, Washington Post ve The Guardian'ı Engelledi

Çin, Washington Post ve Guardian'ın internet sitelerini Tiananmen Meydanı katliamının 30. yıldönümünde engelledi.

Washington Post ve The Guardian'ın web siteleri, Çin'de, ülke yetkililerinin uluslararası haber sitelerinde yaptığı baskı nedeniyle sansürlendi. Tiananmen Meydanı katliamının 30. yıldönümüne denk gelen sansür sonucunda Çin hükümeti Washington Post ve The Guardian'ı "kara liste"ye aldı.

Çin'in sansür uygulamalarını izleyen Greatfire.org internet sitesine göre, Washington Post ve The Guardian'ın internet siteleri, Çin hükümetinin "Büyük Güvenlik Duvarı (Great Firewall)" adını verdiği ve web üzerindeki belirli alan adlarına erişim engeli getiren merkezi yazılımın filtrelediği uluslararası yayınlar arasına katıldı.

Bu hafta sonuna kadar Washington Post ve The Guardian, VPN kullanılmadan Çin'den hala düzenli olarak erişilebilen son birkaç İngilizce yayın yapan site arasındaydı.

CNN'de geçen hafta engellendi
CNN çalışanları da, hazırladıkları Tiananmen dosyası nedeniyle hafta içinde web sitelerine erişim engeli getirildiğini duyurmuştu.

Haberi kendi internet sitelerinden de duyuran Post ve Guardian, Çinli yetkililerin, 4 Haziran 1989'daki Tiananmen Katliamı'nın 30. yıldönümü öncesinde aşırı hızda çalışmaya başladıklarını yorumunu yaptı ve hükümetin popüler mesajlaşma uygulaması WeChat üzerinden olaya ilişkin anahtar kelimeler veya resimler yayınlanmasını ve gönderilmesini yasakladığını açıkladı.

Öyle ki, olayın yaşandığı günün yıl dönümünde bu uygulamayı kullanan milyonlarca kullanıcı profil fotoğraflarını değiştiremediği gerekçesiyle internet üzerinde şikayet mektubu oluşturdu.

Çin'de birçok site engelli
Wikipedia'nın her dil sürümü de Mayıs ayının ortasında tamamen yasaklanmıştı. Çin nadiren olsa da, web sitelerini engellemek için gerekçelerini ilgililere bildiriyor ama yasağın kalıcı olup olmayacağı konusunda açıklama yapmıyor.

Bloomberg, New York Times, Reuters ve Wall Street Journal gibi siteler de Çin'de yıllarca engelli kaldı. Ayrıca Dropbox, Slack ve WhatsApp gibi diğer popüler hizmetler de Çin'de yasaklanan uygulamalar arasında.

Asya Haberleri

Bangladeş'te protestocuların konutunu bastığı Başbakan Hasina istifa ederek ülkeden kaçtı
Yalım Eralp: “Rusya, Batı’da düşünüldüğü gibi tek başına değil”
ABD Savunma Bakanı: Asya güvende olmadıkça ABD güvende olamaz
Uluslararası Göç Örgütü: Dünya genelinde 280 milyon göçmen bulunuyor
Çin, keşif aracını fırlattı: Ay'ın karanlık yüzünden örnek toplayacak