Haber Merkezi - Küresel salgına yol açan yeni tür korona virüsünün değişime uğradığı, Çin’in Wuhan kentinde ilk ortaya çıkan vakalar ile son dönemde Rusya sınırında patlak veren vakalar arasında önemli farklılıklar olduğu belirtildi. Çin’in önde gelen acil tıp doktorlarından Qiu Haibo, aşı ile tedavi çalışmalarını karmaşık hale getirecek şekilde değişime uğradığını anlattı.
WUHAN’DAN FARKI NE?
Wuhan’daki hastaları da görmüş olan Qui, Rusya sınırındaki yeni vakalarla karşılaştırma yaptı. Qui, Çin devlet televizyonuna açıklamasında, Wuhan’daki hastaların virüs nedeniyle akciğerlerin yanı sıra kalp, böbrek ve bağırsaklarında da rahatsızlıklar yaşadığını ama yeni hastaların daha çok akciğerlerinin zarar gördüğünü söyledi.
‘BELİRTİLER DAHA GEÇ GÖRÜLÜYOR’
Qui, kuzeydoğu eyaletleri Jilin ve Heilongjiang’da görülen yeni vakaların virüsü daha uzun süre taşıdığını, testlerin negatife dönmesinin çok daha uzun sürdüğünü anlattı. Çinli doktor, yeni hastaların virüsü kaptıktan sonra semptom göstermelerinin de daha sürdüğünü söyledi. Buna göre, Wuhan’daki hastalarda belirtilerin görülmesi bir ila iki hafta sürerken, kuzeydeki hastalarda bu süre uzuyor; bu da, yetkililerin enfekte kişileri virüs yayılmadan tespit etmesini daha da zorlaştırıyor. Doktor Qui, “Enfekte hastaların belirti göstermeden daha uzun bir süre geçirmesi, aile içi enfeksiyon gruplarının oluşmasına sebep oldu” dedi.
Çin’in kuzeydoğusundaki iki farklı eyalette bulunan Şulan, Jilin ve Şengyang kentlerinde geçtiğimiz iki hafta içinde 46’yı aşkın yeni vaka tespit edilmişti. Bu kişilerin seyahat geçmişinin olmaması, Rusya ve Kuzey Kore sınırlarına yakın olan kentlerdeki virüsün ülke dışından geldiğinin düşünülmesine yol açmış, 100 milyonu aşkın kişinin yaşadığı bölgede yeni karantina önlemleri alınmıştı.
Uzmanlar, virüsün yol açtığı hastalıkta görülen bu değişimin illa ki önemli bir mutasyondan kaynaklanmadığını vurguluyor. Çinli doktorların gözlemlediği farkların, Wuhan’daki ilk aşamadan sonra elde edilen deneyimle daha erken safhada teşhisten kaynaklanıyor olabileceği de vurgulanıyor.
‘İLLA Kİ MUTASYONA UĞRADIĞI ANLAMINA GELMİYOR’
Ancak son bulguların yine de, virüsün yayılmasını engelleme ve hükümetlerin normalleşme çabalarında belirsizliğe yol açabileceği belirtiliyor. Hong Kong Üniversitesi’nden Profesör Keiji Fukuda ise Çin’deki son gelişmeye dair değerlendirmesinde, şu an için endişe yaratacak türden bir mutasyon için kanıt görülmediğini söyledi. Keiji, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “Teoride genetik yapıdaki bazı değişiklikler virüsün yapısında veya nasıl davrandığında değişime yol açabilir. Fakat birçok mutasyon, elle tutulur değişimlere sebep olmaz” dedi.
Duvar