Türkiye’nin Kürt dili ve kültürüne karşı savaştığını belirten Ciwan Haco, Kürt kazanımlarına dönük saldırılara dair, "Bütün Kürt sanatçılar, aydınlar, gazeteciler, rusipîler bir araya gelip ittifak çağrısı yapmalı” dedi.
Kürt müziğinin önemli isimlerinden Ciwan Haco, Türkiye’de son dönemlerde Kürtçe tiyatro oyunları ve konserlere getirilen yasaklar ile ilgili konuştu Ahmet Güneş’e konuşan Haco, Kürtçe oyunların ve konserlerin yasaklanmasını kınadı.
"Dil yoksa bizde yokuz "
Haco, “Zaten Türkiye devletinin Kürt halkına karşı savaşı kültür ve dil savaşıdır. Onlar bize karşı böyle bir savaş veriyor. Hep söylerim, bunların derdi ve savaşı toprağımız değil. Zaten toprağımızın üstünde yaşıyoruz. Onların savaşı dilimizle, duruşumuzla, müziğimizle ve kültürümüzledir. Biz Kürtler yaşamımıza bakıyoruz ve her şeye rağmen yaşıyoruz. Burada bizim Kürtler olarak üstümüze düşenleri yapmamız gerekiyor. Şimdi biz burada, buna karşı ne yapmalıyız? Dilimizin üstünde durmalıyız. Dilimizi her yerde konuşmalıyız. Çocuklarımızla Kürtçe konuşmalıyız. Dilimiz varsa bizler de varız. Dilimiz yoksa bizler de yokuz. Bu anlamda dilimiz hayatidir.
Açıkçası son süreçte Kürt sanatçıların, müzisyenlerin yaptıklarını merakla takip ediyorum ve çok güzel işler yaptıklarını görüyorum. Kürt sanatçılar çok güzel şeyler yapıyor. Heyecanla bakıyorum şahsen ve takdir ediyorum hepsini. Çok güzel organizeler, kaliteli üretimler yapılıyor. Kürt halkı da sahipleniyor, ciddi bir alaka gösteriyor. Ben pozitif olarak bakıyor ve görüyorum. Bu yüzden buna tahammül edemiyorlar. Kürtler her halk gibi konserlere, etkinliklere, oyunlara ilgi gösteriyor. İşte buna karşılar. Kürtlerin sevinmesini, kültürüne sahip çıkmasını kabullenemiyorlar. Kürtler neyden keyif alıyorsa oraya yöneliyorlar” diye konuştu.
"Oturup kalkıp Kürtçe konuşalım "
Kürt sanatçıların konserlerinin yasaklanmasını “çağ dışı” olarak nitelendiren Haco, “Bu tür yasakçı kafalar hiçbir yerde yok artık. Devletler kaldırdı bu tür saçmalıkları. Bugün ne Afrika’da ne Latinlerde ne Amerika’da ne Asya’da ne de dünyanın başka bir yerinde bunlar yok. Hiçbir ülke bunu yapmıyor. Hiçbir devlet dile yasak getirmiyor. Yeryüzünde bu yasak yok artık. Bir tek Türkiye’de var dile düşmanlık. Dilimizi, varlığımızı, kimliğimizi, müziğimizi inkâr ediyorlar. Bu yasaklara karşı bizim görevimiz dilimize saha çok sahip çıkmaktır. Dilimizi öne çıkarmalıyız. Oturacağız, kalkacağız Kürtçe konuşacağız. Çocuklarımıza Kürtçe müzik dinletelim, bu dille büyüsünler. Varlığımız, en önemli ve kutlu varlığımız dildir, dildir, dildir. Bu anlamda dilimizi konuşalım ve her yerde sanatımıza, sanatçılarımıza sahip çıkalım. Kürtçe üretelim, kaliteli müzikler, sanatlar yapalım. Bunun peşini bırakmamak bir mücadele etme yönetimidir” şeklinde konuştu.
Ahmet Güneş / Yeni Yaşam