Çocuklarımın babasının kemiklerini istiyorum

.

Sıdıka Sevilgen

Çocuklarımın babasını, amcalarıyla birlikte katlettiler, doğradılar, Newala Qesaba'ya attılar. Devlet oraya evler inşa ederek dünyaya karşı ayıplarının üstünü örtmek istiyor. Ben çocuklarımın babasının kemiklerini istiyorum.

Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi, Ocak 2021'den bu yana toplanıyor. 10 Nisan 2021'de başlayan panellerin sekizincisi “Tecrübeler ve Tanıklıklar: Ölülere Yönelik Şiddeti Aileler Anlatıyor” idi. 

“Tecrübeler ve Tanıklıklar: Ölülere Yönelik Şiddeti Aileler Anlatıyor”" paneli 25 Nisan 2022'de gerçekleşti. Burcu Çelik moderatörlüğündeki programda Alaattin Tuğluk, Nedime Erdoğan, Ersin Umut Güler, Halise Aksoy, Sıdıka Sevilgen, Tülay Savaş, İhsan Seviktek, Sayat Tekir, Lezgin Bingöl, Hizni Doğan konuştular. Bu dizimizde paneldeki konuşmaların çözümlerini yayımlıyoruz, panelleri kayıttan da izlemek mümkün.

"Türkiye'de ölülere yönelik şiddet", "Farklı İnançlar cenazelere ve mezarlıklara saldırıları konuşuyor", "Hukukçular Ölüye Saygı ve Adaleti Konuşuyor" , "Basında Ölülere Yönelik Şiddetin Yeri"  ve "Adli Tıp Kurumu Çerçevesinde Ölülere Saygı ve Adalet" , "Yas, Hafıza ve Politika" , “Ölü Bedenlere Yönelik Şiddetin Toplumsal Cinsiyetini Konuşmak" başlıklı panelleri de buradan okuyup, izleyebilirsiniz.

Acımız bir, yaramız bir. Türkiye devletinin başımıza getirdiği o kadar çok şey var ki, nereden başlayacağımı bilemiyorum.

Canıma söyleyeyim. Eşim, amcaoğlu Ali Sevilgen, Mehmet Sevilgen, Hasan Cepetek, Ali Kaya, Nuri Oruç, bu beş  kişi Botan bölgesinde Kürtlerin hainlerinin eliyle şehit edildiler.

Görev insanı, hizmet insanlarıydı. Bunlar 84’te hizmet etti. O dönemlerde kimse Kürdüz diyemiyordu. Eruh-Şemdinli olayı oldu. Devlet bizim evimizi bastı. Suriye’ye kaçtık devletin zulmünden dolayı.

 Eşim ve arkadaşları 85’te yine Türkiye’ye geçtiler. Hain Kürtler onlara ihanet ettiler, ihbar ettiler. 85’in beşinci ayında bu insanları şehit ettiler.

Newala Qesaba

Türkiye devleti cenazelerini alıp götürdü Newala Qesaba'ya attı. Bu şey unutulmaz. Biz davamızın takipçisiyiz. Biz insanlarımızdan vaz geçmiyoruz. Çocuklarımın babasıdır. Çocuklarımız babalarının nereye gömüldüğünü, kemiklerinin nerede olduğunu bilmek istiyorlar. Bunun hasretiyle yaşıyorlar. Asla kaybettiklerimizi unutmuyoruz.

 Türk devleti sertliğini bıraksın, vicdana gelsin. Biz kardeşiz diyoruz, o ailelerimizin dağılmasına sebep oluyor. Biz ülkemizde güzellikler olsun diyoruz. Bunu ne Allah kabul eder ne de insan. Kabul edilecek bir şey değil.

Agit’in annesinin anlattıklarını ne Allah kabul eder ne de insanlar. O kemikleri bir kartona koyup annesine veriyorlar. Dünyada, İslamda bu yapılmış değil.

Çocuklarımın babasını, amcalarıyla birlikte katlettiler, doğradılar, Newala Qesaba'ya attılar. Devlet ayıplarının üstünü örtmek istiyor bugün, evler inşa ederek ayıplarının dünyaya karşı üstünü örtmek istiyor. Orada yüzlerce ev yapsalar da, ben çocuklarımın babasının kemiklerini istiyorum.

37 sene 

Eşlerimizin cenazelerini istiyoruz. Bu kadar insanı şehit düşürdüler, bu kadar köy yaktılar, acaba yanlarına kalır mı? Torunlarımız bile kabul etmez. Çocuklarım iki üç yaşlarındaydılar. Büyüdüler ‘’bu şeyi kabul etmiyoruz, babamızın kemiklerini istiyoruz’’ diyorlar. Çocukken de ‘’herkesin mezarı var, niye bizim babamızın yok, amcamızın yok’’ diyorlardı. Tamam, onları öldürdün ama niye onları vadilere gömüyorsun? Allah hakkımızı o insanların yanına bırakmasın.

Sadece çocuklarımın babası değil, binlerce insan böyle. Binlerce insanımızı, zulümle, ateşlere attılar, derelere attılar. Bu kabul edilmez. İslamda böyle bir şey yok. Kim kabul eder. Eşimin yaşı 24-25 yoktu. Amcasının oğlu da öyle.  37 sene oldu. Hala bu cenazeleri, kemikleri arıyoruz.

Kemiklerimizi vermiyorlar. O günden bu yana cenazeleri, kemikleri soruyoruz. Davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Torunlarımız bile, kemiklerimizi, eşimin mezarını, talep edecek. Bütün anneler davacı, çocuklarının kemiklerini istiyor.  (SS/Lİ/APK/KU)

* 25 Nisan 2022'deki webinar olarak gerçekleşen “Tecrübeler ve Tanıklıklar: Ölülere Yönelik Şiddeti Aileler Anlatıyor” paneli  kayıtlarını Leyla İşbilir yazıya döktü, Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi yayına hazır hale getirdi. Metindeki arabaşlıklamayı bianet yaptı. Manşet görseli ve metin görsellerini Korcan Uğur düzenledi. Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi'ne çalışmayı bianet'te yayımlama imkanı verdikleri için teşekkür ediyoruz. e-posta: oluyesaygiveadalet@gmail.com 

Kaynak: Bianet

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi