Çoğu Kürt kentlerinden 100 bin evsiz var!

Türkiye ve Kürt kentlerinde 80 ila 100 bin arasında evsiz bulunuyor.

Haber Merkezi- Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı Sosyal İşler Başkanlığı, “Çözüm/İstanbul Raporları-2/İstanbul'da Evsiz İnsanlar” başlıklı bir rapor yayımladı.

Partinin 3 aylık çalışmasıyla hazırlanan raporda, İstanbul'da 6-8 bin civarında evsiz insan bulunuyor.

Söz konusu kişiler çoğunlukla Fatih, Beyoğlu, Kadıköy, Üsküdar, Beşiktaş ve Şişli ilçelerinde yaşıyor.

Raporda, evsizlerin arasında üç-dört aydır sokakta yaşayan da var, 14 yıldır dışarıda kalan da. Evsizlerin yüzde 65-70’i çalışabilecek durumdayken, yüzde 30’unun ise geçici veya kalıcı sağlık problemleri var.

Evsizlerin yaşları 25-50 arasında değişiyor. Evsizlerin yüzde 90’ı erkek, yüzde 10’u kadın. Yüzde 70’i Türk vatandaşı, yüzde 30’u da yabancı.

"Evsizlerin çoğu Kürt kentlerinden"

Türkiye vatandaşı olan evsizlerin çoğunun ise Kürt kentlerinden olduğu belirtildi.

Yabancılar ise çoğunlukla Fas, Özbek, Filistinli ya da Suriyeli.

Evsizliğin nedenleri arasında ailevi problemler, işsizlik ve yoksulluk, psikolojik bunalımlar ile içki ve madde bağımlılığı ilk sıralarda yer alan raporda, yaşı küçük evsizler, geceleri terk edilmiş ve girişi tek noktada bulunan, gizlenebilecekleri yerlerde kalıyor.

Evsizler genelde camilerin korunaklı avluları, park ve bahçelerin köşeleri, metro çıkışları, otogar ya da gar veya sur diplerinde barınıyor.

Bazı evsizlerin, karınlarını doyurmak için dilencilik yaptığı ifade edilen raporda, kıyafet dışında evsizlerde yalnızca battaniyenin bulunduğu belirtilerek, evsizlerin büyük kısmının tek başına yaşadığı kaydedildi.

Suça karışma oranlarının düşük olduğu dile getirilen raporda, evsizlerin gece uyurken savunmasız kaldığı, hırsızlık, gasp, cinayet ve tacizle karşılaştığı belirtilen raporda, küçük hırsızlıklarda evsizlerle fail olarak karşılaşıldığı belirtildi.

Raporda çözüm önerilerilerinin bazıları ise şöyle sıralandı:

“-Evsizlik olgusu kanunlarla tanımlanmalı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde ‘Evsizler’ birimi kurulmalı. Ayrıca belediyelerin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde de Evsizler Masası oluşturulmalı.

-Evsiz vatandaşlarımız topluma bir yük olarak görülmemeli, tekrardan topluma kazandırılacak bireyler olduğu unutulmamalı.

-Durum tespit çalışmaları; evsizlerin tespiti, nedenlerin detaylı tespiti, risk grubunda olanların tespiti, acil ihtiyaçlarının tespiti ve evsizlerin sorunlarının tespiti şeklinde 5 başlık altında yapılmalı.

-Evsizliğin önlenmesine yönelik 5 ve 10 yıllık eylem planlarının haricinde, mevcut evsizlerin yaşam şartlarını iyileştirmeye yönelik kısa vadeli eylem planı da hazırlanmalı.

-Evsiz vatandaşlarımızın neredeyse tamamı sokaklarda yaşamakta. Bu kapsamda acilen geçici barınma evlerinin kurulmalı.

-Pasaportunu kaybetmiş yabancıların deport (sınır dışı) süreçleri hızlandırılmalı.

-Alkol ve uyuşturucu madde bağımlılarına hizmet veren rehabilitasyon kurumlarının sayısı acilen artırılmalı.

-Tespit sürecinde kişilerin meslekleri, bu meslekleri halen yapabilme durumları ve yetenekleri tespit edilerek iş hayatına katılımlarının sağlanması hedeflenmeli.”

Duvar

SPOR Haberleri

Kürt kick boks sporcusu Almanya’da ses getirdi
Traore Amedspor için Diyarbakır'da
Amedstore arbane ve mızıka ekibinin gösterisi ile açıldı
WhatsApp, Zoom’a rakip oluyor
Bursa'da AmedSpor'a yönelik ırkçı saldırı