ABD Başkanı Joe Biden, Rusya, Çin ve Suudi Arabistan'ı COP26 iklim değişikliği konferansına katılmadıkları için eleştirdi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı JoeBiden, "Ortaya çıktık ve ortaya çıkarak dünyanın geri kalanının ABD'ye ve onun liderlik rolüne bakışı üzerinde derin bir etki yarattık" dedi.
ABD, Çin ve Rusya ile birlikte önümüzdeki on yıllarda hala fosil yakıt üretimini artırmayı planlıyordu.
Beş günlük Avrupa gezisinin sonunda konuşan Biden, yine de Glasgow'da Xi Jinping ve Vladimir Putin'in bulunmadığına dikkat çekti.
- NOT: Konferansa Türkiye Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da, güvenlik koşullarının sağlanmadığı gerekçesiyle katılmadı.
Biden, "Bence büyük bir hata oldu, açıkçası Çin için. Dünyanın geri kalanı Çin'e bakıp 'ne katma değer sağlıyorlar?' diyecek."
"Ve dünyanın dört bir yanındaki insanları ve burada COP'taki tüm insanları etkileme yeteneklerini kaybettiler. Aynı şekilde, Rusya konusunda da aynısını söyleyebilirim."
Kampanyacılar, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nin 1850'den beri, Çin ve Hindistan gibi çok daha yakın zamanda sanayileşen ülkelerden daha fazla nüfus başına emisyona sahip olduğuna dikkat çektiler.
Putin video mesaj gönderdi
Vladimir Putin, COP26 konferansına Rusya'nın ormanları koruma ve 2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma taahhüdüne ilişkin bir video mesajı gönderdi.
Ancak Rusya en çok karbon salan ülkelerden biri olmaya devam ediyor ve doğal gazın önde gelen ihracatçısı. Bu arada Suudi Arabistan, ham petrolün en büyük ihracatçısı konumunda.
- Geçen ay yayınlanan BM destekli bir rapor, birçok petrol ve gaz üreticisinin üretimi artırmayı planladığını ve hükümetlerin 2030'da küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlamak için gerekli olan seviyenin iki katından fazla fosil yakıt üretmeyi planladığını ortaya koydu.
- Çin'in 2030 yılına kadar petrol ve gaz üretimini %5 ve %58 artırması ve kömür üretimini %8 azaltması bekleniyor; ABD yetkilileri, petrol ve gaz üretiminin 2030 yılına kadar 2019 seviyelerinin sırasıyla %17 ve %12 oranında artacağını ve bunun "büyük ölçüde ihracata gideceğini" öngörüyor; raporda, Moskova'nın 2035 yılına kadar gaz ve kömür üretimini sırasıyla %38 ve %52 artırmayı planladığı belirtildi.
- Raporda, net sıfır emisyon hedeflerine rağmen, bu fosil yakıt üreticilerinden çok azının üretimlerinin Paris anlaşmasıyla uyumlu olup olmadığını değerlendirdiği belirtildi.
Biden'ı evde bekleyen zorluk
ABD başkanı şimdi de, iklim değişikliğiyle mücadele için 555 milyar doları (479,1 milyar avro) içeren 3 trilyon doları (2,58 trilyon avro) geçen bir bütçeyi geçmek için mücadele ettiği evinde ciddi bir zorlukla karşı karşıya.
Seçmen duyarlılığının ilk testinde, Salı günkü seçimde Virginia eyaletini henüz netleşmeyen sonuçlara göre Cumhuriyetçi bir vali önde götürdüğü için Biden hayal kırıklığı yaşadı.
Pazartesi günü yaptığı konuşmada Biden, geçmiş yönetimin Paris anlaşmasından çekilmesinden dolayı özür diledi ve ülke adına bazı sorumluluklar üstlendi.
Biden, "Ormansızlaşmanın çoğundan ve şimdiye kadar yaşadığımız tüm sorunlardan sorumluyuz," dedi.
Biden, emisyonların çok azından sorumlu olan ancak gezegen olarak bir bedel ödüyor olan yoksul ülkelere karşı "ezici yükümlülüklere" sahip olduklarını söyledi.
Çin, şu anda dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan bir ekonomiyi beslemeye devam etmek için hala kömür ve petrolü gerekli görüyor.
Ülkenin BM zirvesindeki baş müzakerecisi, Çin'in yenilenebilir enerjiye daha hızlı geçiş yapabilmesi için öncelikle daha zengin olması gerektiğini söyledi.
ABD ayrıca enerjisinin çoğunu doğal gaz ve kömürden alıyor ve Biden gezi sırasında ABD'nin benzin fiyatlarını düşürmek için Körfez'i daha fazla petrol pompalamaya zorladığını kabul etti.