Cumartesi Anneleri/İnsanları davasının 5'inci duruşması Çağlayan Adliyesi'nde görüldü. Açıklama yapmak isteyenlere saldıran polis, Alper Taş'ı darp ederek gözaltına aldı. Duruşma 3 Şubat'a ertelendi.
Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın 25 Ağustos 2018'deki 700’üncü hafta eylemine yönelik polis saldırısında darp edilen ve aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında açılan davanın 5’inci duruşması bugün İstanbul Adliyesi 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Beş dakikalık aradan sonra başlayan mahkeme, ara kararını açıkladı. Duruşma 3 Şubat Saat 14 tarihine ertelendi.
Duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapılmak istendi. Ancak polis açıklamanın yasaklandığı gerekçesiyle Cumartesi Anneleri’ni abluka altına aldı. Polis saldırısında Alper Taş ve Yalçın Köse, darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan bazılarının isimleri şöyle: Meriç Eyüboğlu, Efkan Bolaç, Faruk Eren, Gülseren Yöleri, Uğur Tuncar, Murat Akbaş, Ümit Sezer, Nevroz Tosun, Burcu Bingöllü.
Duruşmayı takip etmek için adliye önünde bulunan gazeteciler de görüntü aldıkları sırada darp edildi.
Cumartesi Anneleri ve duruşmayı izleyenler, davanın ertelenmesi sonrasında gözaltına alınanlar için Çağlayan Emniyeti önüne gitti. Basın açıklama sırasında gözaltına alınan avukatlardan üçü serbest bırakıldı. Diğerleri ise Vatan Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube'ye götürülecek. Cumartesi Anneleri de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Çağlayan Adliyesi önünde yapmak istediğimiz basın açıklaması sırasında gözaltına alınan arkadaşlarımız Çağlayan karakolundan bu sefer de Vatan Emniyet Müdürlüğüne alkışlarımız eşliğinde götürüldü" dedi.
'SANIKLAR VE AVUKATLAR GÖZALTINDA'
Cumartesi Anneleri’ne verdiği destek nedeniyle 46 kişi hakkında açılan davanın beşinci duruşması başladı. Ancak yargılananlar ve avukatlar basın açıklaması sırasında gözaltına alındı. Davada sanık olarak yargılanan Leman Yurtsever, Faruk Eren ve Murat Akbaş ile yargılananların avukatları Gülseren Yoleri, Meriç Eyüboğlu ve Efkan Bolaç da gözaltına alınalar arasında yer alıyor.
Mahkeme başkanı haziran ayındaki kararname ile değişmişti. Yeni mahkeme başkanının başkanlık ettiği duruşma, kimlik tespitleri ile başladı. Mahkeme başkanı duruşmanın kapalı yapılacağını ancak dışarda yaşananlar nedeniyle açık olduğunu, herhangi bir taşkınlık yapılması halinde kapalı yapılacağını söyledi.
Avukat Eren Keskin ile mahkeme başkanı arasında tartışma yaşandı. Keskin'in, duruşmada olması gerekenlerin gözaltında olduğunu söylemesi üzerine mahkeme başkanı "Savunma yapmıyorsunuz" diyerek Keskin'i engelledi. Mahkeme heyeti başkanı, yargılananlara savunma yapıp yapmayacağını sordu. 'Savunma yapmayacakları' yanıtı üzerine başkan bunu 'susma hakkını kullanmak' olarak kabul edeceğini belirtti. Bunun üzerine avukatlar ve salondakiler itiraz etti.
Avukatların, dışarıdakilere müdahale eden polislerin burada olduğunu ve duruşmaya gölge düşürdüğünü söylemesi üzerine, mahkeme başkanı duruşmaya gölge düşmediğini ifade etti. Duruşma öncesi yaşanan olaylar nedeniyle savunma yapmanın mümkün olmadığını belirten avukatlara mahkeme başkanı, “Savunma yapmak istemeyenler gelmek zorunda değil. Burada 'Biz küsüz, savunma yapmayacağım' derse zorla getirme kararı çıkarırız" diye konuştu.
Tutuklu bulunmayan davada 25 Mart, 12 Temmuz ve 24 Kasım 2021 ve 23 Mart 2022 tarihlerinde düzenlenen dört duruşmada sanıkların beraat talepleri reddedilmişti.
Beş dakikalık aradan sonra başlayan mahkeme, ara kararını açıkladı. Duruşma 3 Şubat günü saat 14.00'e ertelendi.
DURUŞMAYA ÇAĞRI: SESİMİZE SES KATMAYA ÇAĞIRIYORUZ
Cumartesi Anneleri, Twitter hesabında yaptığı açıklama ile duruşmaya katılım çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Gözaltında kaybedilenlerin aileleri ve hak savunucuları olarak, Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdiğimiz barışçıl buluşmalarımız 700. haftasında keyfi bir biçimde ‘suç’ sayılarak yasaklandı ve ağır polis şiddetiyle gözaltına alındık. 700. hafta ve sonrasında maruz kaldığımız polis şiddeti ve barışçıl toplantı ve gösteri özgürlüğümüzün şiddet kullanılarak engellenmesi ile ilgili yaptığımız tüm suç duyuruları sonuçsuz bırakıldı. Bununla da kalmadı; aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten dava açıldı. Davanın beşinci duruşması 21 Eylül 2022 tarihinde İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Bu dava; sadece Cumartesi Anneleri’nin değil bütün toplumun barışçıl toplanma hakkını hedef alan bir davadır. ‘Anayasal bir hakkın kullanımı suç değildir!’ diyerek Çağlayan Adliyesi’nde olacağız. Sizi de sesimize ses katmaya çağırıyoruz.”
SOYLU 'KANDIRMACANIN SON BULMASINI İSTEDİK' DEMİŞTİ
25 Ağustos 2018’de Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklanan ve polisin biber gazıyla müdahale ettiği 700’üncü buluşmanın ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “İzin vermedik çünkü artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik. Anneliğin terör örgütünce istismar edilmesine, teröre kılıf yapılmasına göz mü yumsaydık” ifadelerini kullanmıştı.
(DUVAR)