Danimarka’ya Kürt halayı çektiren süper star: Tobias Rahim

.

Reşat Çalışlar

Irkçılığa inat, Avrupa göçmenlerin yükselişine tanık oluyor. İngiltere, Hint kökenli Başbakan Rishi Sunak’ı, Hollanda bir Kürt kadının Başbakan olması ihtimalini konuşurken, Danimarkalı bir şarkıcı Kopenhag’da 78 bin kişiye “Serçe parmaklarınızı birbirinize kenetleyin ve dans edin” dedi ve Kürtçe halay çektirdi. Babası Konyalı bir Kürt, annesi Danimarkalı 33 yaşındaki Tobias Rahim, Danimarka müzik piyasasında bir fenomen, şarkıları liste başından inmiyor. Kendini gezgin bir serseri olarak tanıtıyor: “Benim neslim biraz Kibritçi Kız masalındaki küçük kız gibi. Dünya makyajını kaybetti ve çirkinleşti.”

Tobias Rahim,  Danimarka’nın müzik piyasasında bir fenomen. 5 Temmuz gecesi, Kopenhag’da, halay çeken topluluk,  süperstarın başarısını kutladı. Tobias’ın konserinde 78.000 kişi vardı. Sahnede kendisine eşlik eden Kürt kadın vokalist Luna Ersahin ile Kobani üzerine şarkı seslendirdi, Kürdistan bölgesel yönetimi bayrağını sallayan bir hayranını sahneye çıkararak düet yaptı.

Tobias, 10 Kasım 1989’da Danimarka’nın  Aarhus kentinde doğdu. Babasının, “özgürlük mücadelesi vermiş Konyalı bir Kürt” olduğunu söylüyor.

Kendini küresel bir serseri olarak tanımlayan Tobias Rahim’in müzik kariyeri Afrika’nın batısında, Ghana’da, “Toby Tabu” olarak başladı.

Daha geriye gidersek, Kolombiya varoşlarında, o coğrafyanın müziğini incelemek için 2 yıl yaşadı. Sonrasında Ghana’da yaptığı bir şarkı ve çektiği “Ghana Lady” adlı klip ona belli bir tanınırlık getirdi. “Los Angeles’a giden, kanepelerde uyuyan ve büyük şirketlerin aramasını bekleyen pek çok insanla aynı şeyi yaptım. Ama ben bunu Afrika’da yaptım”, demiş Tobias Vice dergisine Gana’daki dönemini anlatırken.

Ghana dünya müzik piyasasını etkileyebilecek çapta bir ülke olmadığı için Tobias Rahim asıl şöhreti kendi ülkesi Danimarka’ya döndükten sonra yakaladı. Ghana’da İngilizce müzik yapan Tobias, Danimarka’ya dönünce Danca müziğe başladı.

“Dossier” ile yaptığı bir röportajda belirttiğine göre Tobias’ı en iyi tanımlayan şarkısı, Litt AD Hele. O şarkıda şunları söylemiş: “Ben lanet bir serseriyim, ben bir gezginim / Dünyanın her yerini dolaşıyorum. İçinde içki bulunan bir küvetteyim.”

Tobias Rahim, farklı ülkelerde başından geçen maceralarla ilgili pek çok şey anlatıyor. Bunların bir kısmı kurgu. Mesela Meksika’da timsahlarla dolu bir nehirden yüzerek sınırı geçtiğini anlatmış.  

Tobias Rahim’in yenilikçi yanının ne olduğu konuşulurken, şu noktaya dikkat çekiliyor: Onun başarısı, uzun boyuna, geniş omuzlarına, kaslı vücuduna rağmen, klasik erkek rolüyle hiçbir şekilde bağlantılı değil. Bir pop yıldızı olarak Tobias, her şeyden önce, hoşgörüye, duyarlılığa ve empatiye karşı olmayan yeni bir erkeklik biçimini sahnede temsil ediyor. Zamanın ruhuna uygunluğu da belki bununla bağlantılı.

Tobias, Ortadoğulu köklerinden dolayı “sert erkek” olarak görülmeyi istemiyor, soft erkek olarak algılanmak daha çok hoşuna gidiyor: “Sert Ortadoğulu erkek formatı sömürüldü. Sahte bir imaj yaratıldı.”

Tobias, eşcinselliğe eğiliminin olmamasına rağmen eşcinsellere hayranlık duyduğunu belirtiyor. Eşcinsellerin daha renkli bir yaşamlarının olduğuna dikkat çekiyor. Pembe takım elbise tercih eden Tobias’ın, pastel renklerle dolu bir dünyası var. Vücudunu öne çıkartmaktan hoşlanan bir sanatçı olan Tobias, erotik bir pozunu NFT olarak satmış. Tobias, bir yönüyle solcu  bakış açısı da olan bir sanatçı. Facebook gibi büyük teknoloji firmalarına, Donald Trump’a yönelik eleştirileri var. Facebook’a olan eleştirisi ise kadın vücudunu sansürlenmesinden kaynaklı.

Tobias, bir röportajında şöyle demiş: “Heteroseksüel erkeği özgürleştirmek istiyorum. Sıkıcı hale geldi ve kendini yeniden bulması gerekiyor. Heteroseksüel erkek son derece durağan hale gelirken, her şeyi yönlendirenler, kadınlar ve LGBT+ toplulukları oldu.”

Başka bir röportajındaysa şöyle konuşmuş: “Benim neslim biraz Kibritçi Kız masalındaki küçük kız gibi. Birçok insan günübirlik işlerde çalışıyor. Uyuşturucu kullanımı artıyor. İnsanların hayatlarının genelde bir yönü yok. Dünya makyajını kaybetti ve çirkinleşti.”

Tobias Rahim, bazı şarkılarında Danimarka’yı sert şekilde eleştiriyor. Ne olursa olsun, Tobias, Danca müzik için önemli bir isim. Danca müzik, dünyada o kadar da alışıldık değil. Mesela Metallica grubunun kurucularından Lars Ulrich Amerikan kültürü bağlamında akla geliyor. Danimarkalı sanatçı Lars Ulrich’in, Danca şarkı söylemişliği hemen hemen yok. Lars Ulrich istisna değil. Çoğu önde gelen Danimarkalı müzisyen, İngilizceyi tercih etmiş.

Lars Ulrich’in üstlenmediği iş, biraz da göçmen Tobias Rahim’e kaldı. Gerçi son dönemde Danca müzik piyasasında genel bir canlanmadan söz edilebilir. Son birkaç yıldır, Danimarka’da farklı etnik gruplardan müzisyenler hem İngilizce hem de Danca müzik yapıyor.

Tobias Rahim’le birlikte şarkı söyleyen Andreas Odbjerg de Danimarka müzik piyasasında öne çıkan isimler arasında. Tobias ve Andreas’ın “Stor Mand” (Büyük Adam) adlı ortak şarkıları çok beğenildi. Andreas Odbjerg de tıpkı Tobias Rahim gibi aykırı çıkışları ve beklenmedik hareketleri olan kendine özgü bir müzisyen. Hem Tobias Rahim’in hem de Danca müziğin gördüğü ilgi bundan sonra daha da artabilir.

Tobias Rahim hem konserleriyle hem toplumsal sorunlara değinen şarkı sözleriyle hem röportajlarındaki ilginç açıklamalarıyla gündemde kalmaya ve isminden söz ettirmeye devam edecek gibi görünüyor.

Kaynak: Serbesiyet

Kurdistan Haberleri

Üçüncü Dünya Savaşı - Arzu Yılmaz*
Eğer Danielle Mitterrand bugün burada olsaydı
Myles Caggins: Kürdistan petrolünün yeniden ihracatı için birçok adım atıldı
Dersim ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Mesud Barzani: Her türlü barış girişimine destek veriyoruz