Dedeoğulları ailesinin katledildiği saldırıya ilişkin dava açıldı

.

Konya'da Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi katleden Mehmet Altun hakkında 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianame kabul edildi. Tutuklu 13 kişiden 5'i ise serbest bırakıldı.

Konya'nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin öldürüldüğü katliamla ilgili dava açıldı.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Tutuklu bulunan Veli Keleş, Ramazan Çalık, Yahya Çalık, Ali Çalık ve Ali Keleş'in adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

Merkez Meram ilçesi Hasanköy mahallesinde 30 Temmuz'da bir evde 7 kişinin ölü bulunduğu ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edilmiş, eve giren sağlık ekipleri 7 kişinin de vefat ettiğini belirlemişti.

Olaya ilişkin gözaltına alınan 14 şüpheliden 10'u tutuklanmış, katil Mehmet Altun da 5 Ağustos'ta yakalanmış, sevk edildiği mahkemece cezaevine gönderilmişti. Dedeoğulları ailesine daha önce düzenlenen saldırı nedeniyle cezaevine gönderilen 2 zanlı hakkında da 7 Ekim'de tutuklama kararı verilmiş, cinayetle ilgili tutuklu sayısı 13'e yükselmişti.

Başsavcılık tarafından hazırlanıp sunulan iddianamede, Altun hakkında, öldürme olayına ilişkin, "canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürme" suçlamasıyla 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmişti.

Ayrıca Altun'un "nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar, "6136 sayılı kanuna muhalefet" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar ve "yakarak mala zarar verme" suçundan da 8 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Soruşturma kapsamında tutuklanan diğer sanıklar Yahya Çalık, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Ali Çalık, Lütfi Keleş, Ali Keleş (Lütfi Keleş'in oğlu), Veli Keleş, Ali Keleş (Veli Keleş'in oğlu), Ayşe Keleş ve Ali Keleş (Harun Keleş'in oğlu) hakkında ise "canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürmeye azmettirme" suçundan 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, "yakarak mala zarar vermeye azmettirme" suçundan da 8'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

Olayın asli faili Mehmet Altun'un eşi Zehra Altun, babası İbrahim, annesi İsmahan Altun hakkında 'kuvvetli suç şüphesinin ortadan kalkması' gerekçesiyle tahliyelerine karar verilmişti.

NE OLMUŞTU?

Konya’da yaşayan ve daha önce Kürt oldukları için saldırıya uğrayan Dedeoğlu ailesinden 7 kişi, 30 Temmuz'da evlerinde öldürülmüş ve ev ateşe verilmişti. 4 Ağustos'ta yakalanan saldırgan Mehmet Altun, bir gün sonra tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Valilik ve savcılığın katliamın ırkçı saiklerle işlenmediğine söylemesine karşın ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut, 12 Mayıs'ta Dedeoğulları ailesine yönelik saldırının ardından şüphelilerin Whatsapp grubu kurduğunu ve ırkçı söylemlerde bulunduğunu belirtmişti. Karabulut, 15 Ekim'de yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

"WhatsApp grupları olsun ve ses kayıtları olsun, saldırgan ailenin artık ırkçı saiklerle bunu yaptıkları somutlaştı. 12 Mayıs’taki saldırıyı yapan aile mensuplarından Veli Keleş ve daha sonra tahliye olan oğlu Ali Keleş arasındaki diyalog açık şekilde anlaşılmaktadır. Telefon konuşmasında ‘Kürtler uslandı mı?’ söylemi net bir şekilde anlaşılmakta. Burada adeta dayakla, öldürmeyle Kürtleri öldürmeye yönelik söylenen şeyler ırkçı saik değildir de nedir? Bunlar savcılığın elinde olan ses kayıtları ve yazışmalardır. Katliamın ilk saatlerinde İçişleri Bakanı ve diğer yetkililer bunun ırkçı bir saldırı olmadığı ve komşular arasında bir kedi yüzünden çıkan bir husumet olduğunu söylediler. Böyle bir durumun sorumlu devlet adamları tarafından araştırmadan saldırganların avukatlığını yaparcasına açıklama yapmak ne kadar adil. Burada bu açıklamayı yapanlar başta müvekkillerimiz olmak üzere özür dilemeliler." (

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap