Demirtaş'a 3 yıl 6 ay hapis cezası  

.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nini (AİHM) 'Derhal serbest bırakılmalı' kararına rağmen cezaevinde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a 2015 yılındaki bir konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada 3 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Bakırköy 46. Asliye Ceza Mahkemesi, Selahattin Demirtaş'ın 2015 yılında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı bir açıklamasında Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı.

Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Selahattin Demirtaş’a Cumhurbaşkanına hakaretten 3 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme en üst sınırdan ve indirim uygulamadan cezayı verdi. Cumhurbaşkanına hakaret davalarında bugüne kadar verilmiş en yüksek cezalardan biri.Mahkeme kendisinden önceki mahkemenin lehe verdiği kararı da kaldırarak,dava kapsamında sunulan hiçbir talebi kabul etmedi.Diğer mahkemeler gibi AİHM kararı bizi bağlamaz diyerek cezaya verdi” ifadelerini kullandı.

Bakırköy 46. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Selahattin Demirtaş, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanırken avukatları da hazır bulundu.

Demirtaş savunmasında, 2 defa Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu, yıllardır siyaset yaptığını belirtti.

Demirtaş, “Dış politika kararlarını eleştirdiğim için hakkımda çok sayıda hakaret davası açıldı. İki cümle eleştiri kurdum diye iki ayrı iddianame düzenlendi. Uzatmanın anlamı yok, hükümeti eleştirdim. Cumhurbaşkanı ve Başbakanı direkt hedefe almadım. Niye o kadar az söyledim diye şu anda üzgünüm. Çok yumuşak açıklama yapmışım. Hükümeti eleştirmek demokratik toplumun görevidir” dedi.

Savcı AİHS’yi referans gösterdi

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, Demirtaş'ın 24 Aralık 2015'te Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, olay tarihinde Başbakan olan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak söylemlerde bulunduğunu ifade etti.

Mütalaada, sanığın söylemiş olduğu ifadelerin görüş, açıklama ve eleştiri sınırını aştığı ileri sürülerek, söz konusu ifadelerin AİHS’nin ifade özgürlüğü 10. Maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceği savunuldu.

Mütalaada, Demirtaş'ın tek bir eylemle “hakaret” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” suçları işlediğine yer verilerek, en ağır cezayı gerektiren suçtan cezalandırılması gerektiği kaydedildi.

Mütalaada, Demirtaş’ın “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. Mahkeme heyeti, davayı karara bağlamak üzere duruşmaya ara verdi.

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme Selahattin Demirtaş’a 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten 3 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Siyaset Haberleri

Bakan Reşid: Vatandaşlardan nüfus sayımı için memleketlerine dönmelerini istiyoruz
Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta nüfus sayımı süreci başladı: 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi
İran ile Elon Musk 'arasında gizli görüşme'
Fransa, 40 yıldır cezaevinde tutulan FHKC üyesini serbest bırakıyor
Bakan Işıkhan: Belediyelere haciz işlemi başlatacağız