Türkiye'de 10 ili ve Suriye'yi etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki depremden sonra uluslararası camiadan arama kurtarma ve insani yardım destekleri geliyor. Peki, hangi ülkeler ne tür yardımlar yapıyor?
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremlerde Türkiye ve Suriye'de hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen saat artarken, enkaz altında kalanları kurtarmak ve hayatta kalanları korumak için uluslararası camiadan depremden etkilenen her iki ülkeye yardımlar gönderiliyor.
Kahramanmaraş merkezli depremden sonra Türkiye'ye yardım gönderen ilk ülke Azerbaycan oldu. 370 personel ile gelen Azerbaycan ekibinden 120 kişinin depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta, 250 kişi ise ise diğer illerde arama kurtarma faaliyetlerine katılıyor.
Almanya birden fazla ekiple deprem bölgesindeki çalışmalara katkı sunuyor. Alınan bilgilere göre Alman polis teşkilatından iki kişilik arama kurtarma ekibi, beş arama kurtarma köpeği, üç doktor ve 15 sağlık görevlisinden oluşan ekipTürkiye'ye gitti. Merkezi Almanya'nın Duisburg kentinde bulunan yardım örgütü, Uluslararası Arama ve Kurtarma Almanya (ISAR Germany) 40'tan fazla arama kurtarma personeliyle Türkiye'de çalışmalarına başladı. Teknik Yardım Örgütü'ne (THW) bağlı 50 kişilik arama kurtarma ekibi ile gerekli teçhizatlar Türkiye'ye vardı. Almanya'nın ayrıca acil durumlarda kullanılan jeneratörler, çadırlar, battaniyeler ve su arıtma cihazları göndereceği aktarıldı.
Bu yardımlar kapsamında Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) ait ABD Kalkınma Ajansı'ndan (USAID) her biri 80 kişilik iki ekip Türkiye'ye gidiyor. Arama ve kurtarma köpeklerinin de eşlik edeceği ekiplerin Adıyaman'daki çalışmalara katılacağı belirtildi.
Çin hükümetinin Türkiye'ye gönderdiği arama kurtarma ekibi Adana Havalimanı'na ulaştı. Çin devletinin yayın organı CCTV'nin haberine göre, 82 kişilik ekip, beraberindeki ekipmanın yanı sıra dört de arama kurtarma köpeği getirdi. Çin depremlerin ardından Türkiye'ye ilk etapta 40 milyon yuan (Yaklaşık 110 milyon TL) yardım gönderme kararı almıştı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun ekonomiden sorumlu üyesi Paolo Gentiloni, AB'nin Türkiye'deki arama kurtarma faaliyetlerini uydu aracılığıyla takip ettiğini bildirdi. Gentiloni, "Çalışmalarımız buradan devam ediyor. Copernicus uydusu ile (enkaz altındaki) insanların kurtarılmasına destek sağlıyoruz" dedi.
AB Komisyonu'nun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, aralarında Birlik üyesi olmayan Karadağ ve Arnavutluk'tan da olmak üzere toplamda 21 ülkeden 28 arama ve kurtarma ekibinin Türkiye'ye gitmek üzere harekete geçtiğini ifade etti. Twitter hesabından yaptığı açıklamada AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında bir araya gelen bu ekiplerde bin 185 arama kurtarma personeli ve 79 köpek olduğunu ifade eden Lenarcic, Avusturya, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Estonya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Malta, Hollanda, Polonya, Romanya, Slovakya, İspanya, Portekiz, Almanya, Slovenya, Kıbrıs Cumhuriyeti, Arnavutluk ve Karadağ'a desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Hindistan'ın Ulusal Doğal Afet Mücadele Gücü'ne ait 50 kişiden daha büyük bir arama kurtarma ekibinin özel eğitimli köpekler, delme makineleri, destek malzemeleri ve ilaçlarla birlikte Adana'ya ulaştığı ifade edildi.
Japonya, 73 kişilik bir arama kurtarma ekibini, enkaz altında yaşayan olup olmadığını bulmaya yarayan hayat dedektörü aletleri, matkap, seyyar jeneratörler, sağlık ekipmanları ve yiyecekle birlikte Türkiye'ye gönderdi.
Birleşik Krallık ise Türkiye'ye 76 kişilik bir arama kurtarma ekibi, dört köpek ve bu çalışmalarda gerekli olacak malzemeleri gönderdiğini açıkladı. Bir İngiliz sağlık ekibinin de bölgedeki durumu değerlendireceği belirtildi.
İsrail'den sahra hastanesi gönderiliyor
İsrail, Türkiye'ye aralarında arama kurtarma uzmanları ve sağlık görevlilerinin de olduğu 167 kişilik bir ekiple arama kurtarma köpekleri, 16 ton acil yardım malzemesi ve teknik ekipman gönderdi. İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan bir açıklamada ayrıca Türkiye'de tam teşekküllü sahra hastanesinin kurulması için gerekli ekipman ve görevli sağlık personelinin deprem bölgesine gönderileceği duyuruldu.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid el Nahyan'ın, depremlerden etkilenen ülkeler Türkiye ile Suriye'ye toplamında 100 milyon dolarlık yardım talimatı verdiği belirtildi. Söz konusu meblağdan 50 milyon doların Türkiye'de depremden etkilenen bölgelere, diğer 50 milyon doların da Suriye'deki bölgelere gönderileceği kaydedildi.
Suudi Arabistan, Kral Salman İnsani Yardım ve Destek Merkezi'nin Türkiye ve Suriye'ye sağlık, barınma, yiyecek ve lojistik konularında destek vereceğini aktarırken, her iki ülkedeki depremzedelere ulaştırılmak üzere ayrı ayrı yardım kampanyaları açıldığını duyurdu.
İspanya, Türkiye'deki arama kurtarma faaliyetlerine destek vermek amacıyla arama ve kurtarma personeli ile ekipmanlar gönderirken, deprem mağdurlarına sağlık hizmeti sağlamak amacıyla da Türkiye'ye sahra hastanesi kurulması için 70 kişilik profesyonel bir ekibin gönderileceğini bildirdi. İspanya ayrıca, toplamda 500 kadar deniz subayının bulunduğu Juan Carlos I ve Galicia gemilerinin, depremde kurtarma çalışmalarına destek vermek için Türkiye'ye doğru yolda olduğunu duyurdu.
Irak hükümeti ve kürdistan Bölgesi de hem Türkiye hem de Suriye'ye sivil savunma ekipleriyle acil yardım erzağı göndereceğini açıklarken, Pakistan da içinde 36 adet arama kurtarma ekibi ve acil yardım malzemesi bulunan iki adet uçağı Türkiye'ye gönderdi.