Dersim Emek ve Demokrasi Platformu: Alevilerin talepleri karşılansın!

.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, iktidarın yeni ‘Alevi açılımı’ hamlesine tepki gösterdi. Platform tarafından yapılan açıklamada, “Cemevlerine ‘kültür merkezi’ statüsünün verilmesi, Alevilerin en temel taleplerinden biri olan cemevlerinin ibadethane olarak görülmesi talebinin reddi anlamına gelmektedir” denildi.

AKP iktidarı, yıllar önce sonuçsuz olarak rafa kaldırdığı ‘Alevi açılımını’ yeniden masaya getirdi. İçişleri Bakanlığı yetkililerinin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye genelindeki birçok cemevini ziyaret ederek, fiziki ve maddi eksikliklerin tespiti ve karşılanması noktasında başlayan çalışmaları daha sonra genişleyerek sürdü.

Beraberinde birçok tartışmayı da getiren bu çalışmalar, cemevlerinin ‘kültür merkezi’ olarak tanımlanması, dedelere maaş bağlanması, cemevinin su ve elektrik giderlerinin karşılanması ve Diyanet benzeri ‘Alevi cemaati Başkanlığı’ kurulması gibi başlıklar etrafında kamuoyuna yansıdı.

18 Aralık günü Dersim’e gelen Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Tunceli Cemevini ziyaret etti. Cemevlerinin hukuki anlamdaki taleplerini yerine getireceklerini ifade eden Bakan Gül, “Türkiye’de 84 milyon vatandaşımız her konuda farklı düşüncede olabilir ama bir konuda hepimiz ortak kanaate sahibizdir. O da ehlibeyt sevgisi, Hazreti Ali, Hazreti Hasan ve Hazreti Hüseyin sevgisidir. Kerbela hüznü, insanlığın ortak hüznüdür, üzüntümüzdür, acımızdır. Bizim geçmişimiz de geleceğimiz de birliktedir. Bin yıldır bu coğrafyada alevi kardeşlerimiz, bu toprakların asli unsuru olarak yaşamışlardır ve yaşayacaklardır. Geçmişte bazı kötü örnekleri olsa bile, red, inkâr, Alevi inancını ve vatandaşlarımızı inkâr eden politikaları reddediyoruz, asla kabul etmiyoruz” demişti.

İktidarın yeni ‘Alevi açılımı’ hamlesine Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, tepki gösterdi. İHD Dersim Şubesi’nde yapılan açıklamayı platform adına PSAKD Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya okudu.

“CEMEVLERİ YASAL STATÜYE KAVUŞTURULSUN”

Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması talebini yıllardır dillendirdiklerini vurgulayan Kaya, “Yapılan açıklamalar anlam bakımından olumlu görünüyor olabilir ancak “Bu bir seçim jesti mi? Ya da rüşvetimi?” kaygısını taşıdığımızı da belirtmek isteriz. Çünkü daha önce de Alevilerin sorunlarını çözme iddiasıyla 7 Alevi çalıştayı düzenlemişti, ancak bir sonuç çıkmamıştı. Yeniden cemevleri üzerinden bir tartışma yapılıyorken bu hatırlatmaların önemli olduğu kanısındayız. Bir kez daha belirtmek isteriz ki her şeyden önce cemevlerine “kültür merkezi” statüsünün verilmesi, Alevilerin en temel taleplerinden biri olan cemevlerinin ibadethane olarak görülmesi talebinin reddi anlamına gelmektedir. Böyle bir tartışmanın dahi yapılmaması gerekmektedir” dedi.

“TÜM İNANÇ MERKEZLERİNE EŞİT STATÜ VERİLSİN”

Ekber Kaya, Alevilerin taleplerini şöyle açıkladı:

“-Her şeyden önce laiklik ilkesi gereği Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılması,

-Ezidi, Süryani, Hıristiyan, Yahudi, Alevi, Sünni tüm inanç ve ibadet merkezlerine eşit statü, söylemlerle kararname ile değil bu inanç kurumlarının katılımlarıyla Anayasal güvence altına alınması,

-Genel ve mahalli idareler bütçesinden inanç kurumlarının, tarikat vakıflarının fonlanmasına son verilmesi,

-Devletin her türlü işlem ve eylemde din ve mezhep ayrımı gözetmeksizin tüm yurttaşlara eşit mesafe de olması

-Mecburi din derslerinin kaldırılıp, müfredatın dinselleştirilmesine son verilmesi,

-İktidar temsilcilerinin dinsel ayrımcı ve nefret söylemlerine son verilmesi,

-Hristiyan, Yahudi, Alevi, Sünni tüm inanç ve ibadet merkezlerine eşit statü verilmesi,

-Anayasal ve laiklikle çelişen idari, bilim, sanat ve eğitim dinsel referanslardan arındırılması, taleplerini hızlıca yerine getirmelidir.”

PİRHA

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi