Diakurd'dan Irak Parlamentosu'nun Kürdistan'a yönelik kararına tepki

.

Diaspora Kürtleri Konfederasyonu (Diakurd), Kürdistan Bölgesi aleyhine maddelerin bulunduğu borçlanma yasasının Irak Parlamentosu’nda kabul edilmesine tepki göstererek, “Belli ki Arap temsilciler, hâlâ Kürtleri ülkenin hakları olan vatandaşları olarak görmüyor“ açıklamasında bulundu.

Diakurd, Irak Parlamentosu’nda Kürt temsilcilerin boykot ettiği oturumda kabul edilen borçlanma yasasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada Kürtlerin isteği dışındaki yasanın kabul edilmesine tepki gösterilerek, “Belli ki Arap temsilciler, hâlâ Kürtleri ülkenin hakları olan vatandaşları olarak görmüyor. Daha önce de onlarca kez Kürdistan Bölgesi’nin menfaatleri ve kazanımlarını engelleme girişiminde bulundular” denildi.

Yasanın Kürdistan Bölgesi çıkarlarına karşı olduğu vurgulanan açıklamada, tüm Kürt parlamenterler ve siyasi tarafların birlik ve beraberlik içinde hareket ederek söz konusu kararın geri çekilmesi için çaba harcamaları gerektiği belirtildi.

Başbakan: Bu bir haktır

Başbakan Mesrur Barzani de Irak Parlamentosu’nda kabul edilen borçlanma yasasıyla ilgili olarak bugün Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Kürdistan’ın federal hükümetteki gelir payı ayrıcalık değil; bir haktır” dedi.

Başbakan, “Geçmişte de söylediğim gibi, Erbil ile Bağdat arasındaki ilişki; birbirlerinin anayasadaki hak ve görevlerini tanımaya dayalıdır. Bu tehlikeli karar tersine çevrilmelidir. Bu adaletsizliği düzeltmek için hala zaman var” ifadelerini kullandı.

Irak Parlamentosu’nda önceki gün Kürdistan Bölgesi aleyhine maddelerin bulunduğu borçlanma yasası kabul edilmişti.

Irak Parlamentosu’ndaki Kürt temsilciler yasanın onaylandığı oturumu boykot ederken, Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, parlamento ve hükümet tarafından yapılan açıklamalarda yasanın kabul edilmesine tepki gösterilmişti.

 

Kurdistan Haberleri

Xûşka Nadia
ABD’li senatörden Türkiye'ye Rojava uyarısı: Kürtlere dokunmayın
KDP Süleymaniye’de, KYB Erbil’de yeni hükümet için müzakerelere başladı
Alman Mahkemesi: Türkiye demokratik hukuk devleti değil
Van’da binlerce yıllık obsidyen atölyeleri