Dicle Anter: Ağabeyim babamın kapısını hep açık tuttu

.

Ağabeyi Anter'i babalarının ölüm yıl dönümünde kaybeden Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, "Ağabeyimin burada (Nusaybin) babamın kapısının açık kalmasında bayağı emeği vardı" dedi.

 Gazeteci ve yazar Musa Anter’in (Apê Musa) oğlu Anter Anter, dün sabah saatlerinde Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Eskimağara köyündeki evinin banyosunda hayatını kaybetmiş bir halde bulundu. Babasının 32'nci ölüm yıl dönümünde kalp krizinden yaşamını yitirdiği belirtilen Anter Anter, babasının ilk olarak defnedildiği Zivinge köyünde defnedildi. 

Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, ağabeyi Anter Anter'in babasının ölüm yıl dönümünde yaşamını yitirmesinden duydukları üzüntüyü dile getirdi. Ağabeyinin 1969 yılında üniversite okuduğu zaman yurtdışına çıkmak zorunda kaldığını belirten Anter, "71 darbesinden evvel olaylar faal olarak devam ediyordu. 71'de ben de İsveç'te yanına gittim. İsveç'te kaldığı süreçte Kürt mücadelesi üzerinde çalışmalar yürütüyordu. Ağabeyim ve arkadaşları, Kürt kimliğini, folklorunu, dilini ve haklarını temsil edecek bir şekilde girişimde bulunmuşlardı" ifadeleri kullandı.

Ağabeyinin İsveç'te çalışmalarından dolayı Türkiye tarafından ülkeye giriş yasağı aldığını hatırlatan Anter, "Ağabeyime çalışmalarından dolayı Türkiye'ye girmeme yasağı verilmişti. Bizleri çok özlüyordu. Tek bir sefer gelebildi Türkiye'ye. Ben de dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Nejdet Sezer'e mektup yazdım. Onlarda o zaman kanunun bazı maddelerini sayıp Türkiye'ye girişinin yasak olduğu yönünde cevap verdiler. Kaç defa havaalanına geldi, ama oradan dönmek zorunda kaldı" diye konuştu.

Ağabeyinin daha sonra yapılan bazı yasal düzenlemelerle Türkiye'ye geldiğini ifade eden Dicle Anter, "Türkiye’ye geldikten sonra köyde babamın evinde yaşamak istediğini belirtti. Gelen, giden insanları ağırladı. Mühim olan babamın evinin kapısının açık olmasıydı. Ağabeyimin burada babamın kapısının açık olmasında bayağı emeği vardı" dedi. 

Anter, ağabeyi Anter’i babalarının katlediliş yıl dönümünde kaybetmelerinin üzüntülerini bir kat daha artırdığını söyleyerek, "Babamın katledilişinin ölüm yıl dönümünde ağabeyimi de kaybettik. Acımız ikiye katlandı. Herhangi bir sağlık sorunu yoktu. Kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdiğini düşünüyoruz. Çok üzgünüz. Bizim için çok zor" diye ekledi. 

Kurdistan Haberleri

Kars'ta Abughamrents Kilisesi'nin duvarlarındaki yazılar siliniyor
13 ilde yaban keçileri 'ihale' adı altında katledilecek
Rusya Dışişleri Bakanlığı: Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerimizi geliştireceğiz
Bilgay Duman: İran Cumhurbaşkanı’nın Irak Ziyareti Nasıl Okunmalı?
Şehir Tiyatroları "Don Kixot" ile perdelerini açtı