Dicle Vadisi’ne gelen göçmen kuşlar geri dönmüyor

.

Başta Diyarbakır olmak üzere Dicle Nehri boyunca uzanan Dicle Vadisi ile Hevsel Bahçelerine gelen göçmen kuşlar, küresel ısınma yüzünden artık geri dönmüyor ve burada çiftleşip ürüyor. Fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, kuşların fotoğraflarını çekerek koruma anlamında duyarlılık oluşturmak amacıyla medyayla paylaştı.

Türkiye’de bilinen 500 kadar kuş türünün 200 kadarı “Kuş Cenneti” olarak adlandırılan Hevsel Bahçelerinde yaşıyordu ancak bu sayı son yıllarda çok azaldı.

Son yıllarda, Hevsel Bahçelerindeki canlı hareketliliğini gözleyip çok sayıda hayvanın fotoğraflarını çekerek belgeleyen uluslararası fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, özellikle son 10 yılda, bölgede kurulan kafeler, bahçelerdeki yapılaşma çabaları ve bahçelere ekilen ürünlerin çeşitlerinin değişmesi ile artık eskisi kadar göçmen kuşun gelmediğini söyledi.

Foto: Mehmet Masum Süer

“Bilinçlenmenin olması sevindirici”

Süer, bu yaz Dicle Vadisi’nde ve Hevsal Bahçeleri civarındaki kuş sayısı ve çeşitliliğinde artış görüldüğünü, bunun sevindirici olduğunu belirterek, son bir ayda çektiği bazı kuş fotoğraflarını, kuşların korunmasına dikkat çekmek ve bu anlamda farkındalık yaratmak amacıyla paylaştı.

Foto: Mehmet Masum Süer

Fotoğrafçı Mehmet Masum Süer, “Hevsel’de hem kuş sayısının yeniden artmış olması ve hem de kuşların ve diğer yaban hayvanlarının korunması anlamında insanımızda bir bilinçlenmenin gelişmiş olması sevindirici bir durum. İnsanımız bulduğu yaralı veya güçten düşmüş hayvanlara karşı kayıtsız kalmıyor, alıp yaban hayatını koruma merkezlerine teslim ediyor. Bu merkezlerde korumaya alınarak tedavi edilen ve doğaya bırakılan hayvan sayısının her geçen gün artması da bu bilinçlenmenin bir sonucu” diye konuştu.

“Sürekli gözlem ve koruma çalışmalarına ihtiyaç var”

Foto: Mehmet Masum Süer

Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç da küresel ısınmanın, dünyanın birçok bölgesindeki canlı hareketliliğini değiştirdiğini belirterek, bu değişimin bölgemizde de gözlemlendiğini kaydetti:

“Tabiat dinamik bir yapıya sahiptir. Doğadaki hareketlilik, değişen iklim şartlarına göre değişiklik gösterebiliyor. Hem ülkemizde hem de bölgemizde son dönemlerde bazı türleri yıl boyunca görebiliyoruz.

Küresel ısınma bu nedenlerden biri. Çevremizdeki bazı su sistemlerinin kuraklıktan dolayı sıkıntıları var ve diğer bazı konular bu hayvanları olumsuz etkiliyor. Sürekli gözlem ve koruma çalışmalarına ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.”

Mehmet Masum Süer

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap