Dicle’de doğaya ‘maden’ tahribatı

.

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde, maden aramaları çalışması ormanlık alanları tahrip etti, köylülerin tarımsal faaliyetlerini durdurma noktasına getirdi.

Diyarbakır'ın Dicle ilçesine bağlı Kurşunlu (Pirejman) Mahallesi'nde, Ölmez Doğu Madencilik Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yürütülen maden arama çalışmaları, bölgede bulunan birçok köyün tarımsal faaliyetlerini durma noktasına getirdi. Kurşun, çinko, magnezyum başta olmak üzere 12 çeşit madenin çıkarıldığı, bölgede yaşayan yurttaşlar, arama faaliyetleri nedeniyle köylerinde bulunan bağ, bahçe ve tarlaların kuruduğunu, ürün alamaz hale geldiklerini belirtti.

‘BAĞ VE BAHÇELERE ZARAR VERİYORLAR’

Kurşunlu Mahallesinde yaşayan yurttaşlardan Hüseyin Esen, dağların dinamit patlatılarak yarılması sonucu çıkarılan kayaların, taş kırma makinalarıyla işlendiğini, bunun sonucunda zararlı maddelerden oluşan toz ve dumanın bölgeyi kapladığı, tek geçim kaynağı olan tarımsal faaliyetlerin bu nedenle durduğuna dikkati çekti. Esen, bölgede ormanlık alanlarda bulunan ağaçların kesilmesinin, doğanın tahrip edilmesinin yanı sıra köylerin içinde bulunan üzüm bağları ile badem, armut, elma ve incir ağaçlarının meyve vermemeye başladığını aktardı.1993 yılından köylerinin boşaltıldığını, her yıl Mart ve Nisan ayında bağ ve bahçeleri işletmek için köylerine dönüş yaptıklarını kaydeden Esen, köylülerin tarımsal faaliyetler dışında başka geçim kaynaklarının olmadığını söyledi.

FAALİYETLERİN DURDURULMASI İÇİN DİLEKÇE VERDİLER

Kendi köylerinin dışında maden arama faaliyetlerinin Kırkpınar (Heridan), Gelincik (Ersek) köylerini de etkilendiğini bildiren Esen, mali yıl olması ve kış şartlarının ağırlığı nedeniyle maden arama faaliyetlerinin şu anlık durduğunu bildirdi. Köylerde hazine arazi üzerinde yapılan faaliyetlerin yaşamlarını olumsuz yönde etkilemesi üzerine, 25 Ocakta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne dilekçe verdiklerini, Aralık 28’te yerinde tespit için görevlilerin bölgeye geldiğini aktaran Esen, şuana kadar herhangi bir dönüş olmadığı bilgisini paylaştı.

‘HAZİNE MALIDIR’ DEYİP KÖYLÜLERİN ARAZİSİNE KONDULAR

Arama faaliyetlerinin sürdüğü araziyi yüzyıllarca kullandıklarını ancak şuan söz konusu şirketin,  ‘hazine malıdır’ diyerek bölgeye el koyduğunu dile getiren Esen, bunun kendilerine hakaret aynı zamanda haksızlık olduğunu dile getirdi.

Salih YEŞİL - Güneydoguguncel

Kurdistan Haberleri

Xûşka Nadia
ABD’li senatörden Türkiye'ye Rojava uyarısı: Kürtlere dokunmayın
KDP Süleymaniye’de, KYB Erbil’de yeni hükümet için müzakerelere başladı
Alman Mahkemesi: Türkiye demokratik hukuk devleti değil
Van’da binlerce yıllık obsidyen atölyeleri