Diyanet'in "Evlatlık çocukla evlenebilirsiniz" açıklamasına tepkiler

.

Diyanet’in çocukları her türlü istismara açık hale getiren açıklamalarına derhal son vermesi çağrısı yapan EŞİK, Diyanet hakkında işlem başlatılmasını istedi. İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi de açıklamanın Anayasa'ya aykırı olduğuna dikkat çekti.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Diyanet’in depremzede çocukların evlat edinilip edilmeyeceğine dair soruya verdiği "evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli yok" yanıtına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

“Medeni Yasa’ya aykırı”

"Evlat edinme dendiğinde, Diyanet'in aklına gelen evlilik ve miras" başlığıyla yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Bu, Diyanet'in çocukların cinsel istismarının önünü açan ilk açıklaması değil. Daha önce Diyanet Vakfı yayınlarında 'evlilikte alt sınırın kızlarda 9, erkeklerde 12' olarak belirtildiği ortaya çıkmıştı.

"6 yaşından itibaren yıllarca cinsel istismara maruz kalan H.G.K.'nın duruşmasının üzerinden daha bir ay bile geçmedi!  Diyanet'in, evlat edinilen çocuğun 'evlat edinenin nesebine kaydedilmemesi',  'mirasçı olmaması' ve sadece 'çocuğu olmayan ailelerin kimsesiz çocukları büyütmek üzere yanlarına almalarında bir sakınca görülmemekte' ifadeleri de hukuka ve Medeni Kanun'a aykırıdır. Bu açıklamaları yapan sorumlular hakkında işlem başlatılmalıdır.”

İstanbul Barosu: Anayasa'ya aykırı

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi de Diyanet’in açıklamasına tepki gösterdi, şöyle dedi:

"Diyanet’in çocukları her türlü istismara açık hale getiren açıklamalarına derhal son vermesi çağrısında bulunan EŞİK, Diyanet hakkında işlem başlatılmasını istedi.

"Türkiye Cumhuriyeti laik bir hukuk devleti olup, resmi makamların basına açıklama yapacağı zaman T.C. Anayasamız ve diğer kanunlarımıza aykırı olmayacak ve e toplumda kafa karışıklığına sebebiyet vermeyecek şekilde açıklamada bulunması gerekmektedir 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 129. maddesine göre, “Evlat edinen ile evlatlığın veya bunlardan biri ile diğerinin alt soyu ve eşi arasında” evlilik yasaklanmıştır.

“TMK Madde 500 uyarınca evlâtlığın evlât edinenin mirasçısı olmasının yanında, kendi ailesindeki mirasçılık hakkı ile birlikte evlâtlık ile evlât edinen arasındaki tek yönlü mirasçılık korunmakta,Evlatlık-altsoyu evlât edinenin mirasçısı olurken,evlât edinen evlâtlığın mirasçısı olamaz."

Ne olmuştu?

Diyanet Başkanlığı fetva sitesinde “Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?” sorusu yöneltilmiş.

Yanıtta "Dinimizde kimsesiz çocukların bakım ve gözetilmesi tavsiye edilmiş olmakla birlikte hukukî birtakım sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesi kabul edilmiş değildir. Buna göre, evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli doğmadığı gibi, evlatlığın kendi öz anne babasının yerine, evlat edinenlerin nesebine kaydedilmesi de caiz değildir" denilmişti. 

Sosyal medyadaki tepkiler üzerine bir süre sonra Din İşleri Yüksek Kurulu’nun sitesindeki ilgili sayfa silinmişti. Depreme dair tüm soru ve yanıtların yer aldığı sayfada da "Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?" sorusu ve yanıtı çıkarılmıştı.

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap