Diyarbakır Barosu: Yargı ırkçı saldırılara karşı rol üstlenmeli

.

Yeni adli yıla ilişkin açıklamada yargı bağımsızlığındaki sorunun kronikleştiğini belirten Diyarbakır Barosu, Kürt kimliği ve Kürtçeye yönelik saldırılar konusunda yargıyı etkin rol almaya çağırdı.

Diyarbakır Barosu, yeni adli yılın başlamasına ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. Çok sayıda avukatın katıldığı açıklamada konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, geçen yılki adli yıl açılışında, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygının sağlandığı, savunmaya hak ettiği saygının gösterildiği, avukatlara ve örgütlü yapısı olan barolara yönelik soruşturma tehditlerin son bulmasını dileğinde bulunduklarını ancak sorunların çözülmediği gibi artarak devam ettiğini ifade etti.

 Adalet beklentisini karşılamakla görevli yargının geçen adli yılda verdiği bazı kararlarıyla toplum vicdanında rahatsızlıklar yarattığını söyleyen Eren, bu nedenle toplumun, yargının tarafsız ve bağımsızlığına olan inancı azaldığını, yargıya olan güvende ciddi bir gerileme yaşandığını kaydetti. Eren, “Türkiye’de, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı her dönemin kronik sorunu olmuştur. Oysa her fırsatta belirtiğimiz üzere demokratik ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir toplumda, bireyin ve toplumun en temel güvencesi bağımsız ve tarafsız yargıdır” dedi.

Geride bıraktıkları adli yılda yargının içinde olduğu içler acısı durum bütün çıplaklığıyla kendisini gösterdiğini eleştirisini yapan Eren, “Siyasal iktidarla uyumlu yargı pratiği geliştiren yargı mensupları ödüllendirilip terfi ettirilirken, iktidarı tatmin etmeyen kararlara imza atanlar görev yerleri değiştirilerek cezalandırılmıştır” diye belirtti. 

“Yargı bağımsız olmak zorundadır”

Yargının güç odaklarıyla ilişkilerine değinen Eren, “Yargılama faaliyeti yapan ve adaleti yerine getirmekle görevli mahkemelerin, yani yargının her türlü otorite ve güç odağından bağımsız olmadığı, tam bir tarafsızlık içinde görevini yapmadığı bir düzende; ne bireyin güvenliği ve özgürlüğünden ne de toplumsal barıştan söz etmek mümkündür. Yargı, devlet ve iktidardan bağımsız olması gerektiği gibi; resmi veya gayri resmi her türlü ideolojik, politik düşünce ve inançsal eğilimlerden de bağımsız olmak zorundadır” diye konuştu.

Yargının Türkiye’nin taraf olduğu ve kararlarına uyma taahhüdünde bulunduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına uymadığına işaret eden Eren, bu konudaki ısrarın devam ettiğinin altını çizerek, “Yargı kararlarının icrası hukukun üstünlüğü ilkesinin gereğidir. Kişiye, yere ve zamana göre yargı kararlarını uygulama veya uygulamama yönünde geliştirilen anlayış ülkede hukuk güvenliğine verilen önem derecesine işarettir” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine değinen Eren, sözleşmeye dönüş için hukuk mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerini yineledi.

“Cezaevlerindeki hak ihlalleri”

Temel hak ve özgürlükler müdahalenin hız kesmeden devam ettiğini vurgulayan Eren, özellikle cezaevlerinde hasta tutukluların sürekli hale gelen ölüm haberlerine yargının sessizliğinin kaygı verici boyutta geldiğini söyleyerek, “İnsanın en temel hakkı yaşam hakkıdır. Bu hak hiçbir koşul ve durumda engellenemez ve askıya alınamaz. İnsanların, bulundukları her ortamda insan onuruna yakışır bir yaşam sürmeleri bütün insan hakları metinlerinin temelini oluşturur. Yaşam hakkının korunmasının temel kriterlerinden biri de kişinin sağlık hizmetlerine ayrımsız ulaşabilmesi, yani sağlık hakkıdır. Kişinin hapsedilmiş olması onun sağlık hakkını ortadan kaldırmamaktadır. İnfaz erteleme sürecinde Adli Tıp Kurumu’nda muayene edilmek üzere hazır edilen 80 yaşındaki Makbule Özer'e ilişkin, kurumda Kürtçe tercüman olmaması nedeniyle işlem yapılmaması sağlık hakkının ihlaline dair son örnektir. Adli yıl açılışı vesilesiyle bir kez daha bu can yakıcı sorunun çözümü konusunda Adalet Bakanlığını ve yargıyı göreve davet ediyoruz. Sorunun çözümüne katkı sunmak için Adalet Bakanlığı’na yapmış olduğumuz randevu talebine en kısa sürede olumlu cevap verilmesini diliyoruz” diye belirtti.

Kürt kimliğine saldırılar

Kürtçe üzerindeki baskılara değinen Eren, “Tehlikeli gördüğümüz ve dikkat çekmek istediğimiz bir konuda son süreçte Kürt kimliği ve Kürtçe dilinin kullanımı nedeniyle sıklıkla, nefret söylemine ve saldırılara maruz kalınmasıdır. Şiddet ve kutuplaştırıcı dilin kullanılması, nefret içerir ırkçı saldırıların oluşumuna etki ettiğinden bu dilin terk edilmesi, yargını da bu tür saldırılarda etkin bir rol üstlenmesi gerekliliğin hatırlatıyoruz” diye ekledi.

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi