Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır Barosu, şiddete uğrayan kadınlara hukuki destek verilmesi amacıyla protokol imzaladı. Baro, protokol kapsamında belediyedeki personellere eğitim verecek.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır Barosu, şiddete uğrayan kadınlara hukuki destek verilmesi amacıyla protokol imzaladı. Baro, protokol kapsamında belediyedeki personellere eğitim verecek.
Türkiye'de kadına şiddet hız kesmiyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, şiddete uğrayan kadınları hukuki olarak desteklemek için harekete geçti. Belediye bu kapsamda Diyarbakır Barosu'yla protokol imzaladı.
Belediyede binasındaki imza törenine Eşbaşkanlar Serra Bucak ile Doğan Hatun, Büyükşehir Belediye Meclisi Kadın Komisyonu üyeleri, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Kadın Hakları Merkezi üyeleri ve belediye meclis üyeleri katıldı. Böylece şiddete uğrayan kadınlar, barodan ücretsiz hukuki destek alacak. Ayrıca baro, protokol çerçevesinde belediyedeki personellere eğitim verecek.
Adli yardım hizmetlerinin bir kısmı belediye imkanlarıyla karşılanacak. Şiddette maruz kalan kadınlar, hukuki destek için belediye ve Diyarbakır Barosu’na başvurabilecek. Kadınların başvuruları, Diyarbakır Barosu Adli Yardım Merkezi tarafından belirlenen şartlara göre incelendikten sonra karara bağlanacak.
BUCAK: ŞİDDET HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Protokol öncesi konuşan Eşbaşkan Serra Bucak, kadına şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Protokolün hem şiddete karşı farkındalık çalışması hem de hukuki destek ve adli yardım konusunda önemli olduğunu belirten Bucak, "Belediye olarak bu protokol çerçevesinde barodan eğitim hizmeti ve bazı eğitim çalışmalarını ortak yürütebileceğimize dair sözler aldık. Bu da bizim hem kurumsal yapımızı hem de toplumsal cinsiyet konusunda çalışmalar yapan yapılarımızı güçlendirecek" dedi.
'ÇOK ANLAMLI'
Bucak'tan sonra konuşan Baro Başkanı Nahit Eren, protokolün kadın hakları alanındaki çalışmaları barındırıyor olmasının kendileri açısından çok anlamlı olduğunu ifade etti. Hak arama mücadelesinde kadınların daha fazla şiddete maruz kaldıklarını hatırlatan Eren, belediyeye teşekkür etti.
PROTOKOLDE NELER VAR?
Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin (CEDAW), taraf devletleri, kadına ayrımcılığın ortadan kaldırılması, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için pozitif ayrımcılık da dahil olmak üzere gereken tüm tedbirleri almakla yükümlü kıldığı hatırlatılan protokolde, 20 Aralık 1993 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi, Anayasa’nın 10. maddesi ile Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne dikkat çekildi.
Toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığa işaret edilen protokolde şu ifadeler yer aldı: "Tüm bu uluslararası standartların ortak vurgusu; kadına yönelik şiddettin ana kaynağı olan ‘Toplumsal cinsiyet temelli Ayrımcılığın’ köklerinin, toplumsal olarak çok derinde olduğu, bu bilinç ile ayrımcılığa karşı yaşamın her alanında mücadele edilmesi ve bu arada kadınların pozitif ayrımcılık kapsamında ayrıca ve özel olarak desteklenmesi gerektiğidir. Bu kapsamda yukarıda anılan uluslararası standartlar; Şiddet mağduru kadınların, adalete erişimi ve hak mücadelesinde özel olarak desteklenmesi gerektiğini, ayrıca ve özelikle vurgularken kökleri çok derinde olan bu ayrımcılık türünün ortadan kaldırılması için yaygın toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin de yapılmasını önerir." (MA)