Diyarbakır İş İnsanları Konseyi: Yeniden 90'lı yıllara dönmek istemiyoruz

.

Diyarbakır İş İnsanları Konseyi Diyarbakır Belediyesi ve iş insanlarına yönelik asılsız haber yapılmasını ortak bir basın açıklamasıyla kınadı. Açıklamada “Yeniden 90'lı yıllarda yapılan algıların devreye konulduğunu görüyoruz. Biz tekrar geçmiş günlere 90'lı yıllara gitmek istemiyoruz” denildi.

Diyarbakır İş Konseyi üyeleri, Ticaret Sanayi Odası (DTSO) binasında ortak açıklama yaptı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın (DTSO) aralarında olduğu 31 iş örgütünün temsilcileri, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması ile Yeni Şafak gazetesinde yer alan iddialara dair basın toplantısı düzenledi. DTSO binasında düzenlenen toplantıya DTSO Başkanı Mehmet Kaya'nın yanı sıra iş insanları ve kentteki sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Ural, 31 Mart seçimlerinden sonra bölgede yaşanan ılımlı havanın Diyarbakır'in ve bölgenin refahı, huzuru, kalkınması ve toplumsal barış için çaba içerisinde olan iş insanları, iş örgütlerini de heyecanlandırıp, umutlandırdığını söyledi.

İş insanlarının hazırladığı ortak açıklamayı ise İş Konseyi Başkanı Mustafa Ural okudu.

“Sözde gazeteciler maksadını aşan açıklamalar ile kendilerini devletin yerine koyuyor”

İktidar yanlısı medyanın tedirginlik havası yarattığını kaydeden Ural, kayyım politikalarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Bu politikalar yüzünden yabancı girişimciler bölgeye temkinli yaklaşırken, yerli yatırımcılarda ise sermaye göçüne neden olmaktadır. Kendilerine rol ve misyon biçmeye çalışan bu sözde gazeteciler maksadını aşan açıklamalar ile kendilerini devlet yetkilisi ve kolluk kuvvetlerinin yerine koymaya başlamıştır. Sivil toplum kuruluşlarımızdan, iş insanlarına kadar uzanan isim listesi zikredilerek, çoğu iş insanımız töhmet altında bırakılmıştır. Ki bu iş insanlarımızın bazıları Türkiye'nin dört bir yanında siyasi parti farkı gözetmeksizin belediyelerin işlerini yapmaktadırlar."

Daha önce de bahsi geçen medya kuruluşlarının aynı stratejiyi yürüttüğünü söyleyen Ural, "Geçmişte adına 'Andıç' denen iftira ve yıpratmaların ne olduğunu çok iyi bilen Yeni Şafak gazetesi, geçmiş andıçların ruhuna adeta Fatiha okuturcasına kara habercilik yapmıştır. Yeni Şafak ülkemizdeki birçok kesimin geçmişte ki mağduriyetlerinde rolü olan gazetelerin yerini almıştır, bu kara habercilik örneğiyle de bu pozisyonunu perçinlemiştir. Seçim sonuçlarını içine sindiremeyen kayyım sevicilerin; gazeteci kimlik aparatı olan, bu şahısları başta yargıya ve toplum vicdanına şikayet ediyoruz" dedi.

Bahsi geçen medya kuruluşları ve bu tür haberlerde rolleri olanlara çağrıda bulunan Ural şunları söyledi:

 "Lütfen gerçek gazetecilik yapınız, kışkırtıcı, ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı dil kullanmaktan, barış ve huzur ortamını zedeleyecek girişimlerden, dişimiz ve tırnağımız ile ayakta tutmaya çalıştığımız bölge ekonomisini zedelemeyiniz. Öz kaynaklarımızı ve sermayemizi ürkütmeyiniz. Demokrasiye demokratik değerlere saygınız yok ise bari bu inanç ile gittiğiniz sandıklara, yani kendinize saygı duyunuz ve vicdanınızı dinleyiniz. Bizler Diyarbakır iş insanları, iş dernekleri olarak normal rutin hukuksal prosedürlerin ilimiz ve bölgemiz için de geçerli kılınmasını istiyoruz. Kayyım mekanizmasının ortadan kaldırdığı istişare kültürünü ilimizde yeniden tesis etmek istiyoruz. Kentimize dair hafızası olmayan, kentimizin ortak aklına kulak tıkayan, kent dışından taşıma akılla kentimizi yönetecek ithal akıl/lar istemiyoruz. İş konseyi olarak kentimizin iş insanlarına, istihdam ve üretim gücünü her risk ve zor koşullar altında sürdürme mücadelesi verenlerin yanında olduğumuzu tüm kamuoyu ve ilgililerin bilmesini istiyoruz."

DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise şunları söyledi:

 “Bu kent 2 milyonluk bir kent. Tek tip akılla, bölgeyi bilmeyen bir akılla, yönetilme olasılığı yoktur. 2018’den beri 6 yıllık süreçte 6 farklı insan bu kenti yönetti. Bir kentin yerel yönetimi o kentin yerel hafızasıdır. Siz bir kente her gün yeni bir yönetici atarsanız, o kentin dünyayla ve diğer kentlerle ekonomik anlamda rekabet etme şansını tamamen ortadan kaldırırsınız. Dışarıdan yatırımcı bölgeye geliyorken, yeni bir kayyım yönetimi sorun yaratacaktır.”

“Yeniden 90'lı yıllara gitmek istemiyoruz”

Toplantıda DTSO Başkanı Kaya, iş insanların bölgedeki yatırımlarını arttığını belirterek, "İlimizdeki iş dünyasını temsil eden sivil toplum kuruluşlarının yoğun çalışmasıyla oluşan sanayi alt yapısı yatırıma yönelik bir safhadayken yeniden 90'lı yıllarda yapılan algıların devreye konulduğunu görüyoruz. Biz tekrar geçmiş günlere 90'lı yıllara gitmek istemiyoruz” dedi.

“Bölgenin ekonomik olarak en iyi olduğu zamanlar barış sürecinin olduğu dönemdir”

Yeni Şafak Gazetesinin Diyarbakır Belediyesine ilişkin haberine de değinen Kaya şunları dile getirdi:

“Onun için başta özellikle bu tür yayınları alışkanlık haline getirmiş yayın kuruluşlarına ve hükümete buradan bir çağrı yapacağız. İnanıyor ve umuyoruz ki bu çağrı dikkate alınacak, çünkü bölgede ekonomi zayıflayınca ülkede de ekonomi zayıflıyor.  Bölgede işsizlik artınca Türkiye'de sayılar rakamlar artıyor. Hepimiz biliyoruz, bölgenin ekonomik olarak en iyi olduğu zamanlar barış sürecinin olduğu dönemdir"

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi