HDP'nin Diyarbakır mitingine IŞİD'in bombalı saldırısına ilişkin 14 polisin 'görevi kötüye kullanmak'tan yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, 4 polise verdiği 2 ay 15 gün cezayı erteledi.
08 Ekim Cuma 2021 Saat: 18:59
DUVAR- HDP'nin 5 Haziran 2015'te Diyarbakır İstasyon Meydanı’ndaki mitingine yönelik IŞİD'in düzenlediği ve 4 kişinin vefat ettiği, 210 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyla ilgili 5'i emniyet müdürü 14 polise açılan 'görevi kötüye kullanma' davası 15. duruşmada sonuçlandı.
Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına, sanık polislerden sadece başka bir suçtan tutuklu olan polis memuru Mehmet Ali C., Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Mahkeme başkanı, saldırıda vefat edenlerin yakınları ve yarananlardan bir kısmının katıldığı duruşmayı 'salonda yer olmadığı' gerekçesiyle gazetecilerin takip etmelerine izin vermedi.
SAVCI: BOMBALAR TESPİT EDİLİP PATLAMALAR ÖNLENEBİLİRDİ
Duruşmada cumhuriyet savcısından esas hakkındaki mütalaası istendi.
İddia makamı mahkemeye sunduğu mütalaasında bombalı saldırının gerçekleştirildiği miting alanı ve çevresinde güvenlik tedbirlerinin uygulanması ve patlayıcılara karşı arama görevlerinin usulüne uygun ve tam olarak yapılması bakımından arama ve kapama noktaları ile miting alanında emniyet tedbiri alma sorumluluğunun Emniyet Müdür Yardımcısı 1. Sınıf Emniyet Müdürü Murat İbrahim Y.’ye verildiğini, Emniyet Tedbir Planı’nda patlayıcılara karşı arama görevinin Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğüne verildiği, bu görevin tam ve sağlıklı yapılmasından, personelin sevk ve idaresinden sorumlu Şube Müdürü 3. Sınıf Emniyet Müdürü Kanbi A.’nın bölge planlaması yaptığı, birinci ve ikinci patlama noktası bölgesini bomba uzmanı komiser Ali K., bomba uzmanı polis memurları Akın D. ve Murat D., bomba arama köpeği eğitmeni polis memuru Mefaret S.’ni aradıklarını belirtti.
Birinci patlama noktasındaki çöp kutusunun usulüne uygun aranmış olması halinde patlayıcının bulunabileceği vurgulayan savcı, bulunması halinde ise tedbirlerin sıkılaştırılıp, kamera görüntüleri incelenerek ikinci patlayıcının da tespit edilebileceği ve patlamanın önlenebileceğini, ayrıca patlayıcının olay öncesinde saklandığı Farabi Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde arama faaliyetinde bulunmadıklarını kaydetti.
'GEREKLİ TEDBİRLER ALINMADI'
Emniyet Tedbir Planında Kışla Caddesi üzeri İmam Hatip Lisesi arka giriş kapısı ve bahçesi ile 5 Nisan İlköğretim Okulu girişinde tedbir alma sorumluluğunun 4. Sınıf Emniyet Müdürü Fatih D. ve beraberindeki sorumlu amir Komiser Yardımcısı Mehmet Ali C.’ye verildiğine işaret edilen mütalaada, ancak ikinci patlamada patlayıcının saklandığı Farabi İmam Hatip Lisesi bahçesinde tedbir planında görev verildiği halde herhangi bir emniyet tedbiri alınmadığı ve arama yapılmadığı belirtildi.
SAVCI 10 POLİSE CEZA İSTEDİ
Mütalaada yine olaydan önce otelde konaklayan şüpheli Orhan Gönder’le ilgili, gerekli sorgulamalar yapılmadığı için hakkındaki ‘terör nitelikli kayıp şahıs’ bilgisi ve arama kayıtlarına ulaşılmadığı belirtildi.
İddia makamı, üzerlerine atılı bulunan suçu işledikleri sabit olduğu gerekçesiyle sanıklardan Kanbi A., Ali K., Akın D., Murat D., Mefaret S., Fatih D., Mehmet Ali C., Hüseyin Y., Ahmet T. ve Hamdi Y.’nin TCK'nin 257/2 ve 53. maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmalarını, diğer sanıklar Murat İbrahim Y., Mehmet Yasin Ö., Dursun U. ve Kerim K.’nin ise beraatlerine karar verilmesini istedi.
Mahkemenin mütalaaya karşı tek tek söz verdiği aileler tüm sanıkların cezalandırılmasını istedi.
SANIK POLİS: ENDİŞEM FİLLER TEPİŞİRKEN KARINCALARIN EZİLMESİ
Avukatların beyanlarının ardından sanık Mehmet Ali C.’ye son sözü soruldu. Tüm mağdurların ailesine baş sağlığı dileyen sanık polis, “Benim endişem filler tepişirken karıncaların ezilmesidir” diyerek, patlamanın sorumluluk bölgesinde olmadığını savundu ve beraatini talep etti.
10 POLİSE BERAAT
Mahkeme sanık polislerden Kerim K., Dursun U., Hüseyin Y., Hamdi Y., Mehmet Yasin Ö., Ahmet T., Kanbi A., Murat İbrahim Y., Fatih D., ve Mehmet Ali C.’nin üzerine atılı “ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçu”nun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.
4 POLİSE 2 YIL 15 GÜN HAPİS
Sanık polislerden Mefaret S., Akın D., Ali K. ve Murat D.’ya ise “ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçunun alt sınırı olan 3 ay hapis cezası veren mahkeme, indirim uygulayarak cezalarını 2 ay 15 güne düşürdü. Mahkeme, haklarındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdiği 4 sanığın 5 yıl denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmalarını kararlaştırdı. (KAYNAK: MA)