Diyarbakır Sağlık Platformu: Bu iş cinayeti

Diyarbakır Sağlık Platformu, Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde nöbetteyken intihar eden hemşire arkadaşları ve sağlık emekçilerinin kötü çalışma koşullarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Haber Merkezi - SES, Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, Eczacılar Odası, Shuder Diyarbakır ve Mezopotamya Psikologları İnsiyatifi’nden oluşan Diyarbakır Sağlık Platformu bugün Dicle Üniversitesi Başhekimliği önünde yaptığı basın açıklaması ile sağlık emekçilerinin çalışma koşullarına dikkat çekti. Ortak açıklamayı, SES Amed Şube Yönetim Kurulu Üyesi Gülhan Tekin okudu.

Çalışma düzeninin sağlıkta intiharları artırdığına vurgu yapılan açıklamada, hükümetin sağlık politikasına yönelik eleştiriler yer aldı: “AKP iktidarının bu ülkeye getirdiği Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlık hizmetlerinin toplum yararından daha çok işletme mantığının öne çıktığı bir anlayışla verilmesi ve sağlık alanının güvencesizleştirilmesi sonucunda sağlıkta artan intiharları ve nedenlerini sürekli gündeme getiriyoruz. Sağlıkta dönüşüm programı sorunları gidermiyor aslında artırıyor. Genelgeler yönetmenlikler ve yöneticilerin keyfi kararları artık biz çalışanları yaşayamayacak duruma soktu. Pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının daha da kötüleşmesinden kaynaklı psikososyal risklerin daha da artması, tükenme, mobbing, kronik yorgunluk, iş yeri stresi ve şiddetle birlikte sağlık emekçilerinin intiharları saklanamayacak kadar büyük bir gerçeklik olarak değerlendirilmelidir.”

‘İŞ KAZASI DEĞİL, İŞ CİNAYETİ’

İktidarın sağlık emekçilerinin sorunlarını görmezden geldiğine işaret edilen açıklamada, intihar eden sağlık emekçisine ilişkin, “Dün bu hastanede hematoloji biriminde çalışan hemşire arkadaşımız, nöbette olduğu sırada intihar ederek yaşamına son verdi. Bu kaybın derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Çocuğunu bırakacağı 7/24 hizmet veren bir kreş yoktu. Yıllardır talep ettiğimiz her işyerine kreşler sağlanmış olsa idi arkadaşımızın en azından bu sorunu giderilmiş olacaktı. Kendisi gibi hemşire olan eşi, Covid’ten kaynaklı izoleydi ve Covid pandemisi nedeniyle yakınlarını göremeyen milyonlarca sağlıkçıdan biriydi. Bu intiharları iş cinayeti olarak görüyoruz. Bu duruma ilişkin yetkilileri, yöneticileri adım atmaya çağırıyoruz. Çalışma hayatının insani koşullara göre yeniden düzenlenmesi için verilecek mücadelede ve insani koşullarda yaşamayı sağlamak için biz sivil toplum örgütlerine iş düştüğünü biliyoruz. Bir arada durarak, konuşarak, tartışarak ve birlikte taleplerimizi haykırdığımızda daha güzel bir yaşamın bizi beklediğini biliyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Kadın sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlara değinilen açıklamada, “Kadın sağlık emekçilerinin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yanında güvencesiz koşullarda çalıştırılması, ekonomik ve özlük haklarının sürekli tırpanlanması, çalışma koşullarının her geçen gün ağırlaşması ve iş yükünün artması yaşamlarından vazgeçmelerine neden oluyor” denildi.

SALGINDA ÇALIŞMA KOŞULLARI

Sağlık emekçilerinin çalışma koşullarına ilişkin açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Dicle Üniversitesi hastanemizde Mart ayından itibaren covid tanılı ve şüpheli hastaların tedavileri yapılıyor. Covid servislerinde 14 günlük çalışma ve sonrasında 7 günlük izolasyon hakkımız elimizden alındı. Hastanede covid hastalığından kaynaklı riskli olmayan çalışanların tümünün çalışması gerekirken 3 ay içerisinde çalışanların tekrardan görevlendirilmeleri yapılarak 30 günlük çalışma oluşturulmuştur. Covid servisleri görevlendirilmesi sonrasında izolasyon izni ve PCR testi yapılmadan başka servislerde çalışmamız istenmektedir. Biz biliyoruz ki covid hastalığında aseptomatik geçirenlerin sayısı yüzde 50’den fazladır. Aseptomatik geçiren başka birisine bu bulaşı geçirebilir ve bu kişide daha ağır seyredebilir. Bu durumun tekrardan değerlendirerek tüm çalışanların covid servisinde çalışması sağlanarak eski çalışma sisteminin devam etmesi için hastane yöneticilerine talebimizi yeniliyoruz.”

‘SAĞLIK EKİP İŞİDİR’

Sağlık emekçilerine pandemi sürecinde yapılacak ek ödemelere ilişkin ise açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Dünya sağlık örgütünün covid 19 ile ilgili pandemi ilan edilmesi ile beraber biz de, Dicle üniversitesi hastanesi çalışanları olarak Mart ayından itibaren canla başla mücadele ettik ve etmeye devam edeceğiz. Covid pandemisi ilan edildikten sonra sağlık bakanlığı tarafından açıklanan 3 aylık tavandan performans ödemelerinin dağıtılacağı vaadi sadece söylemde kaldı. Dicle Üniversitesi idari personelleri tavandan ödeme alamamıştır. Bu durum hastanede iş barışını bozmuştur. Çalışanların adalet duygusunu zedelemiştir. Haziran ayı ve sonrası için nasıl bir ödeme olacağı ile ilgili de bir netlik yoktur. Sağlığın bir ekip işi olduğunu ve bu ekibin tümüne pandemi döneminde çift maaş, yıpranma payı ve bir derece verilmesi talebimizi tekrarlıyoruz.”

‘4/D HEMŞİRELERİNİN SESİNİ DUYUN’

Hemşirelerin sorunlarına çözüm getirilmesi çağrısının yapıldığı açıklamada, “Hastane çalışanları; hastane çalışma koşullarının kötüye gittiği, emeğinin görülmediği, itibarının görülmediği, mobbinge maruz bırakıldığı, torpil ile işlerin döndüğü, yer değişikliği için sendikasına bakılıp ona göre işlem yapılan bir işyerinde çalışmak istemiyor. Aynı işi yapıp farklı statülerde çalışanların kadroya alınmasını bekliyoruz. 4/D 4/C 4/B ayrımı olmadan tüm çalışanlara güvenli iş, güvenli gelecek sağlansın. Artık 4/D hemşirelerin sesini duyun ve bu arkadaşlarımızın sözleşmeye alınmasını sağlayın. Adaletsiz, eşitsiz ve iş barışını bozan uygulamaların sona erdirilmesi için hastane ve rektörlük yöneticilerinin, alınan kararları tekrardan değerlendirmesini ve ivedilikle olumlu kararların alınmasını bekliyoruz” denildi.

NE OLMUŞTU?

Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde hemşire olarak çalışan Bedia Menteşe, dün hastanenin 6’ncı katından atlayarak intihar etmişti. Bedia Menteşe’nin (28) sağlıkçı eşinin aynı hastanede Covid-19 servisinde çalıştığı, testinin pozitif çıkması üzerine karantinada tutulduğu ve yaklaşık bir aydır eşiyle görüşemediği öğrenildi. 2 yaşında bir çocuğu olan Menteşe’nin çalışma saatleri içinde çocuğunu bırakacak kimsesinin olmadığı da edinilen bilgiler arasında. Menteşe’nin, “Artık dayanamıyorum. Çok yoruldum. Dinlenmek istiyorum” diyerek işyerinden izin istediği öğrenildi. Hastanenin Hematoloji Bölümü’nde çalışan Menteşe’nin, nöbete kaldığı gece saat 03.00’da dinlenmeye çekildiği bir saatte hastanenin 6’ncı katından atladığı ileri sürüldü. Sabah saat 05.00’da bir hasta yakını tarafından fark edilen Menteşe’nin öldüğü belirlendi.
Menteşe’nin yaşamına son vermeden önce babasına iletilmek üzere bıraktığı mektuba soruşturma kapsamında polisler el koydu.

Duvar

 

Siyaset Haberleri

Bakan Reşid: Vatandaşlardan nüfus sayımı için memleketlerine dönmelerini istiyoruz
Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta nüfus sayımı süreci başladı: 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi
İran ile Elon Musk 'arasında gizli görüşme'
Fransa, 40 yıldır cezaevinde tutulan FHKC üyesini serbest bırakıyor
Bakan Işıkhan: Belediyelere haciz işlemi başlatacağız