DİYARBAKIR TABİP ODASI’NDAN KORONAVİRÜS UYARISI!

Sağlık Bakanlığı’nın kente ilişkin paylaştığı verilerin mevcut durumu yansıtmadığını ileri süren Diyarbakır Tabip Odası, “Salgın tehlikesi devam ediyor” uyarısı yaptı.

 

Haber Merkezi – Diyarbakır Tabip Odası (DTO), koronavirüs (Kovid-19) salgınının kentteki seyrine dair yazılı açıklama yaptı. Normalleşme adımları sonrası kentte salgının yeniden tırmanışa geçtiği belirtilen açıklamada, salgının sürecinin başından bu yana Sağlık Bakanlığının şeffaf bir yönetim biçimi sergilemediği ileri sürdü.

‘Hastalar özel hastanelere yönlendiriliyor’

Bakanlığın kente ilişkin paylaştığı verilerin mevcut durum ile çeliştiği iddia edilen açıklamada, Bakanlığın günlük vaka sayısını 100 civarında açıkladığı, ancak hastanelerden alınan bilgilere göre kentte tedavi gören hasta sayısının 250 ila 300 arasında olduğu kaydedildi. Kentte 155 sağlık çalışanın enfekte olduğu paylaşılan açıklamada, vakaların artması ile birlikte üniversite hastanesinde ek yoğun bakım ihtiyacının doğduğu ve hastaların özel hastanelere yönlendirildiği belirtildi.

‘Salgın tehlikesi devam ediyor’

Açıklamada, “Önceki aylara göre test sonuçlarının çok daha geç sonuçlandığı, bunun 3 güne kadar uzayabildiği gözlenmektedir” denildi. Salgında yaşanan yönetememe krizinin test olanaklarının kullanımına da yansıdığı ifade edilen açıklamada, “Testlerin bir yandan gereksiz kullanımının önü açılırken, PCR Pozitif dahi olsa hasta kişilerle temaslıların filyasyonlarının yapılması kısıtlanmıştır.  Temas öyküsü olanların hepsinden değil sadece, 50 yaş üzeri, semptomu veya kronik hastalığı olanlara test yapılmaya başlanmıştır. Salgına ilişkin sürekli olumlu rakam ve oranlar paylaşılarak gerçekçi olmayan bir başarı algısı yaratılsa da salgın tehlikesi devam etmektedir. Bu nedenle ilimizdeki test kapasitesinin artırılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

‘Yerel yönetimler somut adım atmadı’

Hasta yoğunluğunun sağlıkçılar açısından ciddi sorunları beraberinde getirdiği ifade edilen açıklamada, “İlimizdeki özel hastaneler kamudaki sağlık kurumları gibi pandemi sürecine yeterince dahil edilememiş, hastanelerdeki kişisel koruyucu ekipman (KKE) eksiklikleri, hekim ve sağlıkçıların yaşadığı hak kayıpları ve sorunlar görmezden gelinmiştir” denildi. Salgın ile mücadelede yerel yönetimlerin halk sağlığı adına somut adımlar atmadığı ileri sürülen açıklamada, “Ciddi bir halk sağlığı sorunu olan böyle bir pandemide özellikle yerel yönetimlere büyük görevler düşmektedir. Ancak maalesef ilimizdeki mevcut kayyum yönetimlerinin salgın dönemi boyunca panolara bilgilendirme yazıları asma, bazı hastanelere maske-dezenfektan dağıtımı, pazaryeri girişlerinde ateş ölçümü dışında halk sağlığı adına somut adımlar atmadığı izlenmiştir” tespitine yer verildi.

‘Süreç şeffaf işletilmeli’

“Salgınla gerçek anlamda mücadele edebilmek ve hep birlikte kontrollü bir şekilde normale dönebilmek için, il pandemi ve hıffızsıhha kurullarına ildeki tüm sağlık meslek örgütleri katılmalı, süreç açık ve şeffaf bir biçimde yürütülmelidir” çağrısı yapılan açıklamada, devamla şunlar belirtildi:

“ Toplum bağışıklığı stratejisini benimsediği anlaşılan hükümetin Covıd-19 salgın süreci karşısındaki tutumundan endişe duyuyoruz. Salgın ile mücadele toplumun ve bireylerin sorumluluğunu aşan bir kamusal irade ve duyarlılık gerektirir. Kentte kamu/özel yatak kapasitesi vaka sayılarımıza uyumlu olarak organize edilmelidir. Olağan sağlık hizmetleri, acil ve öncelikli olanlar dışında ‘hassasiyetle’ yönetilmelidir. Salgın tehlikesi devam ederken Diyarbakır’daki yetkilileri halk sağlığını önemsemeye, sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.”

Diyarbakır Yenigün

 

 

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!