Diyarbakır, Tahir Elçi'yi 9. ölüm yıldönümünde andı

Diyarbakır Barosu eski başkanı Tahir Elçi, 9 yıl önce katledildiği dört ayaklı minarenin önünde anıldı. Anmaya, Tahir Elçi’nin arkadaşları, ailesi, kalabalık avukat ordusu, Milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.

Diyarbakır Baro başkanı Abdulkadir Güleç, Dört Ayaklı Minarenin bulunduğu sokağın adının, "Tahir Elçi Sokağı" olarak değiştirildiğini ve açılışın yarın yapılacağını söyledi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, TBB Başkanı Erinç Sağkan, Diyarbakır Baro Başkanı Abdülkadir Güleç’in de katıldığı anmada, ilk olarak dört Ayaklı Minare önünde Tahir Elçi'nin, "Silah, çatışma, operasyon istemiyoruz" konuşması dinletildi.

Adalete inanç kalmadı

İlk konuşmayı Diyarbakır Barosu Başkanı Abdulkadir Güleç yaptı. Güleç, “Ebedi başkanımız Tahir Elçi, yaşanan çatışmalara ve yıkıma herkesin sessiz kaldığı günlerde susmamış, suikast sonucu katledilmiştir.

4.5 yıl boyunca süren soruşturmada yetkililer, önemli delilleri toplama yoluna gitmemiştir. Açılan davada ise henüz ilk duruşmada Türkan Elçi'nin konuşmasına müdahale edilmiş, usule aykırı bir şekilde susturulmuştur. Kovuşturma sürecinde tüm talepler reddedilmiş, hukuksuzluğa devam edilmiştir.

Tahir Elçi suikastı karanlık dönemim başlangıcına zemin olarak kullanılmış, o günden bu yana toplumun adalete olan inancı yok olma noktasına gelmiştir.

Faillerin cezalandırılması için bütün gücümüzle mücadele edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz" dedi.

Çoğalarak gelmeye devam edeceğiz

Güleç'in ardından konuşan Türkan Elçi, "9 yıldır biz burada, bu kanlı sokaktayız. Zulme uğrayanlar, hakkı olan adaleti arayıp da bulamayanlar, hukukun gücüne inanlar, kul hakkına riayet edenler, kardeşçe bir ülke hayal edenler, bu çıkmaz sokakta, zulmün aynası olan bu karanlık sokaktayız. Şehirlerimizi savaş meydanına çevirenlere yaşam hakkımızın kutsal olduğunu, hukuka inandığımızı anlatmak için biz yine bu sokaktayız.

Barışı ve insanın yaşam hakkının kutsallığını bıkmadan, usanmadan anlatmak için geldik. Kürt, Türk, Laz ve Çerkez geleceğiz. Her yıl daha da çoğalarak geleceğiz, gelmeye devam edeceğiz.

Bu memleket bizim, bu memleket hepimizin demek için geldik, gelmeye devam edeceğiz. Barışın şart olduğunu anlatmaya geldik. Alçakça bir cinayetin üzerinden yıllar geçse de derdimizi burada, bıkmadan, usanmadan, çoğalarak anlatacağız. Zalimlerin karşısında durmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Her geldiğimde mahcubiyet hissediyorum

TBB Başkanı Erinç Sağkan ise, "9 yıldır anmaya değil, mücadelemizin devam edeceğimizi belirtmek için toplanıyoruz. Bu sokağa girdiğimde bünyemde çok derin bir mahcubiyet hissediyorum.

Bu aileden bilme haklarını gizledik. Bu mahcubiyet yerini umutsuzluğa değil, umuda dönüşüyor. Yargısal görüntü süreci son buldu artık. Şimdi mücadelemiz daha da büyüteceğiz.

Ama and olsun, söz veriyorum; belki 19 belki 29, belki 99 yıl sonra bu sokak yine binlerce avukatla dolacak ve o avukatlar ne olduğunu bilerek bu sokağa Tahir Elçiyi anmak için gelecek" ifadelerini kullandı.

Rûpela Nû / Diyarbakır

Kurdistan Haberleri

Cihatçılar Halep'te saldırı başlattı
Amerikalı yazar: 'Trump ve Putin, Kürdistan Bölgesi'nde buluşmalı'
Tamamen Kürtçe yayın yapacak: Ajansa Welat yayın hayatına başladı
DERSİM- Kayyım protestosunda tutuklananların sayısı 9’a yükseldi
Ressam Zozan Bor: Emniyette tacize uğradım