Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'nun (SMO), Minbic'in doğusunda Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolündeki Tişrin Barajı'na yönelik saldırıları, bir ayı geride bıraktı. Saldırıları protesto etmek için Rojava'nın çeşitli bölgelerinden bölgeye giden siviller, en az iki defa direkt silahlı insansız hava araçları (SİHA) tarafından vuruldu.
Yerel kaynaklara göre, saldırılarda son olarak 'Bavê Teyar' tiplemesiyle tanınan Kürt tiyatro oyuncusu Cuma Xelil İbrahim dahil en az altı sivil öldü, 15 sivil de yaralandı. SDG ve Rojava Özerk Yönetimi saldırıların Türkiye'ye ait SİHA'lar tarafından yapıldığını duyurdu.
Ancak önceki haftalarda gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in de aynı bölgede SİHA saldırısında ölmelerinde suçlanan Türkiye'den henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.
Özellikle komedi içerikli filmleri ve skeçleriyle sevilen 'Bavê Teyar'ın saldırıda ölmesi büyük tepkiye yol açtı. Saldırılara tepkiler yükselmeye devam ederken Diyarbakır Barosu, uluslararası savaş hukukunun ihlal edildiğini açıkladı.
'BARIŞ İNŞASINDA DERİN YARALAR BIRAKIYOR'
Baronun paylaştığı yazılı açıklamada, bölgede yaşayan sivil halkın, saldırıların sona ermesi için çağrılar yaptığını ve bu amaçla Tişrin'de bir araya geldiğini belirtti. Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:
"Ancak, dün aynı gerekçeyle Tişrîn Barajı’na gitmiş olan sivillere yönelik bir saldırı gerçekleşmiş; bu saldırıda, Kürt sanatçı Cuma Xelil İbrahim (Bavê Teyar) ile birlikte altı sivil hayatını kaybetmiş, on beş sivil ise yaralanmıştır. Tişrîn Barajı’nda gerçekleşen bu saldırı, savaş hukukunun temel ilkelerinin açık bir ihlalidir. Kürt sanatçı Bavê Teyar’ın bu saldırılarda hayatını kaybetmesi, Kürtlerin kültürel hafızasına ait bir parçanın daha yitirilmesi anlamına gelmektedir. Kürt yazarlar, sanatçılar ve siyasetçiler, kendi dillerini ve kültürlerini özgürce yaşayabilmek için demokratik bir mücadele yürütürken ölümle yüzleşmektedir. Sanatçı ve sivil ölümleri, toplumsal barış inşasında derin yaralar bırakmakta ve savaş ortamının kalıcı hale geleceği endişesini artırmaktadır.
Sivillerin korunması uluslararası bir sorumluluktur. Başta Cenevre Sözleşmeleri olmak üzere, çatışma hukuku ve insancıl hukuk kurallarına riayet edilmesi gerekmektedir. Bu kuralların ihlal edilmesi durumunda ise uluslararası toplumun harekete geçmesi ve gerekli önlemleri alması şarttır. Bu bağlamda, uluslararası kamuoyunu sorumluluklarını yerine getirmeye ve uluslararası hukuka aykırı, gayri insani ve hukuk dışı uygulamalara karşı tüm kurumları derhal engelleyici yaptırımları gündeme almaya davet ediyoruz."
MARDİN BAROSU: ULUSLARARASI HUKUKUN UYGULANSIN
Mardin Barosu'ndan da Tişrîn Barajı’na dönük saldırılara yönelik bir açıklama geldi. Kuzey ve Doğu Suriye'den sürekli sivil ölümleri ile ilgili haberlerin geldiği belirtilen açıklamada, “Son olarak Kürt halkının yakından tanıdığı hiciv sanatçısı Bavê Teyar mahlaslı Cuma Halil İbrahim'in ölüm haberini almış bulunuyoruz. Bavê Teyar'ın Kürt Tiyatrosunu görünür kılma açısından önemli bir aktör olup ölüm haberini üzüntü ile karşılıyoruz. Söz konusu sivil ölüm haberleri ülke gündemimizde olan 'barış' hususunda endişe yaratmaktadır. Mardin Barosu olarak bölgede devam eden operasyonların sonlandırılmasının özlenen barış için elzem olduğunu vurguluyoruz. Yaşam hakkı kutsallığını savunan bir hukuk örgütü olarak sivillere yönelik her türlü saldırının karşısında olduğumuzu bu yönde uluslararası hukukun uygulanması gerekliliği çağrısında bulunuyoruz" ifadelerine yer verildi.