Diyarbakır’da biri 7, diğeri de 5 aylık olmak üzere 2 bebeğin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Urfa ve Diyarbakır en az aşı yapılan iller arasında ilk sıralarda. Bu nedenle de Diyarbakır en fazla Covid 19 hastasının bulunduğu kentler arasında yer alıyor.
Kentte yoğun bakım sevislerinin Covid 19 hastaları nedeniyle dolduğu yönünde gelen bilgiler var.
Pandemi hastanesi olarak da hizmet veren Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan Dahiliye Uzmanı Dr. Jêjat Kılıç kentteki son durumla ilgili bilgileri Rûdaw’la paylaştı.
Dr. Kılıç’ın verdiği bilgilere göre hastanenin Yoğun Bakım Servisi’nde 27 ve 30 yaşında hastalar da bulunuyor. Hastaların yüzde 20’si ise 40 yaş altı grubunda yer alıyor.
Ancak 2-3 hafta öncesine göre Diyarbakır’da pozitif vaka ve yatan hasta oranında belirgin bir düşüş gözlendiğini vurgulayan Dr. Kılıç, “2-3 hafta önce 350 - 370 civarında hastamız vardı, bugün ise 140-150 dolayında hastamız var ve bunlardan 45-50 civarındaki hastamız ise yoğun bakımda yer alıyor maalesef. Geçen yılla kıyasladığımızda genç hasta sayısında artış olduğu görülüyor. Mesela 32 yaşında hasta var, 27 yaşında hasta var. Bunlar yoğun bakımda. Diyarbakır'da gençler arasında aşılanma oranı çok az az. 30 - 40 yaş hasta grubu arasında aşılanma oranı yüzde 30-35 civarındadır. Bu oran gittikçe yükseliyor fakat maalesef çok geç kaldık” diye konuştu.
“9 ya 10 hamile kadın hayatını kaybetti”
Halen yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 15-20’sinin 40 yaş altında bulunduğuna işaret eden Jêjat Kılıç ‘Birkaç yıl önce otuzlu yaşlarda bir hastanın vefatı sıra dışıyken şimdi sıradanlaşmış durumda maalesef” dedi.
Covid 19 nedeniyle yaşanan hamile ve bebek ölümleri hakkında da bilgiler paylaşan Dr. Jêjat Kılıç şöyle devam etti:
“Maalesef 2 aylık süre içerisinde 9 ya da 10 hamile kadın koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bazı bebeklerde koronavirüsten dolayı yaşamını yitirdi. Biri 7 aylıktı, diğeri de 5 aylıktı. 2-3 hafta önce Diyarbakır'da günlük olarak vefat eden hasta sayısı 15-20 civarındaydı. Bugünlerde bu sayı 10’nun altına düşmüş, 3 ila 5 civarında dolaşıyor.”