Diyarbakır'da "Barışı Iskalamadan Geleceği Kurmak" çalıştayı

.

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) uzun zamandır yürüttüğü ‘Toplumsal Barış Ağı’ yeni bir toplantı ile Diyarbakır’da devam etti.

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) uzun zamandır yürüttüğü ‘Toplumsal Barış Ağı’ yeni bir toplantı ile Diyarbakır’da devam etti. ‘Barışı Iskalamadan Geleceği Kurmak’ başlığı ile gerçekleşen Çalıştayda Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Vahap Coşkun bir sunum yaptı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Kovid -19) salgını nedeniyle ara verilen toplantı Sur ilçesindeki GreenPark Otelde gerçekleştirildi. Toplantıya Barış Aktivisti HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Vahap Coşkun, Türkiye'nin birçok ilinden STK Temsilcisi, akademisyen, gazeteci, yazar ve aktivist katıldı. DİTAM Genel Sekreteri Gazeteci Mahmut Bozarslan’ın moderatörlüğünde başlayan toplantının açılış konuşması DİTAM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Vural yaptı.

İlk yüz yüze toplantı

Vural, DİTAM’ın 2010 yılından beri barış üzerine çalışan bölgenin ve Türkiye’nin çeşitli kentlerinde sivil toplum örgütlerinin, gazeteci ve aktivistlerin görev aldığı bir düşünce kuruluşu olduğunu söyledi. DİTAM Başkanı Mehmet Vural, pandemiden sonra ilk yüz yüze toplantıda bir araya geldiklerini belirterek katılımcılara teşekkür etti.

Türkiye’nin çözüm sürecine ihtiyacı var

Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Vahap Coşkun, ‘Barışı Iskalamadan Geleceği Kurmak’ konu başlığı ile sunum yaptı. Coşkun, sunumunda özetle şöyle dedi; Barış süreçleri sırf iki tarafla yürütülmez, mümkün olduğunca farklı kesimlerin dahil edilmesi de gerekir. Silahlı guruplar müzakereler başlar başlamaz ortadan kalkmaz son garantilerini almadan silah bırakmazlar. Barış süreçleri aynı anda birçok kanaldan ve diyalogla yürütülmesi gerekir. Sivil toplum, gruplar arasında köprü görevi üstlenir. Barış masasına otururken taraflar çok büyük hedefleri önüne koymamalı. Bütün eksiklik ve aksaklıklara rağmen Türkiye’de yürüyen süreç çok değerliydi. Akamete uğraması değerini düşürmez. Türkiye’nin bir çözüm sürecine ihtiyacı var.”

Toplantı soru cevap faslı ile devam etti.

Kaynak: Tigris Haber

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi