Diyarbakır’da bir mahalle satılıyor: Verilen hiçbir söz tutulmadı

.

Mahsum Kara

Yenişehir Fabrika Mahallesi’nde yaklaşık 380 yapının bulunduğu arazi satışa çıkarıldı. Satışa tepki gösteren mahalleliler, yetkililer tarafından kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.

Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesine bağlı Fabrika Mahallesi’nde yaklaşık 380 yapı ve bir caminin bulunduğu arazi, kayyım yönetimindeki Yenişehir Belediyesi tarafından satışa çıkarıldı. Arazinin ihalesi ise 20 Eylül’de yapılacak.

Belediye, araziyi 'işgal eden' yapıların alıcı tarafından iki yıl içinde kaldırılmasını ve inşaata başlanmasını istiyor. Mahalleliler, mağdur edilmek istemediklerini belirterek ihaleye katılacaklara, “Elinizi vicdanınıza koyun” diye seslendi.

‘BELEDİYE BİZE EZİYET EDİYOR'

Satışa çıkarılacak arazide evi bulunan İhsan Tekci, doğduğu günden bu yana Fabrika Mahallesi’nde yaşıyor. Babasının 52 sene önce buradan arsa alıp ev yaptığını ifade eden Tekci, yaşadıkları sorunları şöyle anlattı: “Yaklaşık 380 hane var, onlarca insan yaşıyor burada. Belediye, bugün bizi sadece buradan çıkartmıyor, bize eziyet ediyor. Burada yaşayan insanların hepsi yoksul, etiyle tırnaklarıyla inşaatlarda çalışıp kendilerine ev yaptılar. Şimdi evlerimizin bulunduğu arazi satışa çıkarılacak. Bu satış olayı ortaya çıkmadan önce belediye bize burada kentsel dönüşüm yapılacağını söylemişti. Ama bugün geldiğimiz noktayı herkes görüyor. Daha önceleri bize verilen hiçbir söz tutulmadı. Arazi satışı yapıldıktan sonra burada yaşayan insanlar ne yapacak? Nereye gidecekler? Buradaki insanların hepsi yoksul, kendi kaderlerine terk edilmiş durumda. Bizim yaşadığımız durum hak ve adalet anlayışına sığmıyor.”

İhsan Tekci

‘İNSANLAR MAĞDUR EDİLİYOR'

Bir diğer mahalleli İlyas Dulkadir ise 30 yıl önce inşaatlarda çalışarak kazandığı parayla ailesine burada ev yaptığını anlattı. Yaklaşık üç sene önce belediye tarafından kendilerine kentsel dönüşüm sözü verildiğini hatırlatan Dulkadir, bu şekilde mahallede yaşayan insanların mağdur edildiğini belirtti. Arazi satışının durdurulmasını isteyen Dulkadir, “Daha önce mahallenin kentsel dönüşüm projesi içinde olduğunu söylediler. Biz de muhtar aracılığıyla mahalleli olarak bir komisyon kurduk ve taleplerimizi ilettik. Birçok kez bizi ‘mağdur etmeyeceklerini’ söylediler. Taleplerimizi ilettiğimiz kaymakam bile mahallenin yoksul olduğunu, burada yaşayan insanlara sosyal yardım yaptığını söyleyerek bizi mağdur etmeyeceğini söylemişti. Arazi satışının durdurulmasını talep ediyoruz. Bu arazi satılırsa burada yaşayan insanların hepsi mağdur olacak” diye konuştu.

Arazi ihalesine girecek olan firmalara da seslenen Dulkadir, “Bu insanlar için elini vicdanlarına koysun. Burada yaşayanlar, fakir ve yoksul insanlar. Bu insanların ahını almasınlar” dedi.

İlyas Dulkadir

‘GELEN BİZE VURDU, GİDEN BİZE VURDU'

Mahallede ilk ev yapanlardan biri olduğunu belirten Muharrem Güner, “O zamanlar bizler Sümerbank’ta çalışıyorduk. Orada çalışan 10-15 kişi ile birlikte bu araziyi satın alıp kendimize ev yaptık” diye konuştu.

Evlerini yaptıkları dönemde tapu için başvuru yaptıklarını, kendilerinden istenen 2 bin lirayı yatırdıklarını söyleyen Güner, “Daha sonra belediyeye vergimizi verdik ama bize hiçbir zaman tapu vermediler. Anlayacağınız gelen bize vurdu, giden bize vurdu” ifadelerini kullandı.

Yenişehir Belediyesi'nin kendilerine 250 bin lira karşılığında ev teklifinde bulunduğunu ve daha sonra bu teklifi yerine getirmediği belirten Güner, “Bizi bugüne kadar hep oyaladılar. Bizleri mağdur ettiler. Belediye bugün bize hiçbir şey söylemeden burayı satışa çıkarmış. Bizim hakkımız ne olacak? Bizim gideceğimiz hiçbir yer yok. Birlik olacağız, başka çaresi yok. Bize ilk başta ne söz verdilerse, o sözlerini yerine getirsinler” dedi.

Muharrem Güner

 

‘HANGİ PARAYLA KİRAYA YERLEŞECEĞİM?'

“Bize buradan gidin diyorlar” diyen Pirasim Ömeroğlu da arazi satışına dair tepkilerini şöyle dile getirdi: “Ben 3 bin 800 lira emekli maaşı alıyorum. Bugün Diyarbakır’da ev kiraları olmuş 5 bin lira. Ben hangi parayla kiraya yerleşeceğim? Bu mahalle yıkıldıktan sonra bu insanlar nereye gidecek? Bizler nerede yaşayacağız? Kimse bunları sormuyor. Tek isteğimiz yıllardır yaşadığımız evimizden olmamak.”

Kaynak: Gazete Duvar

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap