Salgın nedeniyle hastanelerin dolup taştığı Diyarbakır’daki birçok eczanede vatandaş ilaç bulamıyor. Sağlık Bakanlığına çağrıda bulunan Eczacılar Odası, sıkıntının giderilmesini istedi.
Diyarbakır Eczacı Odası, eczanelerde olmayan ilaçlar ve nöbetçi eczane yoğunluğu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Tigris Haber'e konuşan Eczacı Odası Başkanı Mahmut Sert, her iki sorun nedeniyle kendilerinin de mağdur olduğunu söyledi.
İlaç sıkıntısı halk sağlığı sorunudur
Kentteki eczanelerde bazı ilaçların bulunmadığını dile getiren Sert, “İlaç sıkıntısı nedeniyle vatandaşlarımız ilaca erişim konusunda mağduriyet yaşamakta. Özellikle yetişkin insülün, romatizma ilaçları, mevsimsel hastalıkların ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarının artmasıyla ihtiyaç duyulan ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ve fitiller, azitromisin grubu antibiyotikler, burun damlaları, spreyleri vb. ilaçları hastalarımıza verememekteyiz. İlaç depoları eczanelerimize sınırlı sayıda ilaç vermekte, hastalar da eczane eczane dolaşıp ilaç aramak zorunda kalmaktadır. Hastaların ihtiyaç duyduğu anda ilaca ulaşamamaları ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Öncelikle belirtmek isteriz ki, ilaç yokluğunun sorumlusu eczacınız değildir. Tam tersine biz eczacılar, hastasına ilaç veremeyen sağlık çalışanı olarak, sorunun mağdurlarıyız” dedi.
Depolar hakkaniyetli ilaç dağıtımı yapmıyor
İlaç şirketleri ve depoların kar amacı güttüğünü belirten Sert, “Yokluğun ana nedeni, döviz kurundaki artışın ilaç fiyatlarını etkilemesi sonucu yüksek kâr amacı güden ilaç şirketlerinin ilacı ticari bir meta olarak görmesidir. Geçtiğimiz yıllarda da kur düzenlemeleri sebebiyle ilaç yokluğu yaşanmıştır. Yokluğa sebebiyet verenin ve mağduriyete yol açanın ilaç şirketleri ve özel ecza depoları olduğu bilgisi Birliğimiz tarafından Sağlık Bakanlığı ve kamuoyuyla paylaşılmıştır. Yaptığımız araştırmalar, kimi ilaçlarda yaşanan yokluğun sebebinin talep fazlalığı ve buna karşılık üretim azlığı olduğunu göstermektedir. Öte yandan bazı ilaç depolarının eşit ve hakkaniyetli ilaç dağıtım yapmadığı da birliğimiz tarafından belirtilmiştir.
Reçetelerin manuel yazılması süreyi uzatıyor
Nöbetçi eczanelerdeki yoğunluğa da dikkat çeken Sert şunları söyledi, “Bu sorun da büyük oranda ilaçların bulunmamasının doğurduğu bir sorundur. Meslektaşlarımız, hastalarımıza tek tek ilaçların neden bulunmadığını açıklamak durumunda kalıyor. Öte yandan hastanelerden gelen reçetelerin manuel olarak yazılmış olması hastanın eczanede kalış süresinin uzun olmasına yol açıyor. Elektronik reçeteyi sisteme çok hızlı bir şekilde işleme, hastanın ilacını verme imkânımız varken elle yazılan reçete, işlemi dakikalar boyunca uzatmakta eczanede yığılmaya yol açmaktadır. Mevsimsel hastalıkların ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarının yoğun yaşandığı bir salgın dönemine denk gelmesi de yoğunluğu arttıran başka bir nedendir” ifadelerini kullandı.
Nöbetçi eczane sayısını 8’e çıkardık
Nöbetçi eczane sistemi ile ilgili titiz çalışma yürüttüklerini ifade eden Sert, geçen yıl 7 olan nöbetçi eczane bölgesini 8’e çıkardıklarını söyledi. Eczacı Odası Başkanı Sert, Sur İlçesi’nde nöbetçi eczane olmadığı yönünde çıkan haberlerin doğru olmadığını belirterek, odaya kayıtlı 688 eczacının bulduğunu söyledi.
Sağlık Bakanlığına çağrı
İlaç tedarikinde yaşanan sorunların acilen çözülmesi gerektiğini kaydeden Sert, “İlaç yokluğu sorunun her sene tekrarlanmaması adına ilgili tüm tarafları ortak zeminde çözüm bulmaya davet ediyoruz. Acilen tedbir alınmalı, bulunmayan ilaçlara hastaların erişimi sağlanmalıdır. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, ilaç endüstrisi ve dağıtım kanalları da görev ve sorumlulukları çerçevesinde sorunun krize dönüşmemesi için her türlü duyarlılık ve çabanın içinde olmalıdırlar. İlaç, ticari bir meta olarak değerlendirilmemeli, ihtiyaç duyulduğunda hastalar erişebilmeli, alabilmeli ve kullanabilmelidir. Biz eczacılar olarak; bulunmayan ilaçlarla ilgili bir an önce tedbir alınmasını ve bulunmayan ilaçlardaki sıkıntının giderilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. (Tigris Haber)