Partiya Azadiya Kurdistanê (PAK – Kürdistan Özgürlük Partisi), Şeyh Said isyanının 90’ıncı yıldönümü münasebetiyle bir konferans düzenledi.
PAK’ın Sümerpark’ta düzenlediği konferansa Araştırmacı Yazar Osman Aydın ile Tahsin Sever konuşmacı olarak katıldı. Şeyh Said isyanının gelişim süreci ile ilgili bilgi vererek konuşmasına başlayan Tahsin Sever, Türkiye’nin geçmişte Kürtlere karşı yapılan katliamlarla yüzleşmesi gerektiğini söyledi.
Önümüzdeki günlerde Dicle Üniversitesi’nde düzenlenecek “Süleyman Nazif Paneli”ne dikkat çeken Sever, “Süleyman Nazif, Musul Valisi iken Şeyh Abdulselam’ı dar ağacına gönderen adamdır. Devlet üniversiteleri, halen Kürtleri dar ağacına gönderen adamları anıyorsa, Kürt sorununu çözmek, geçmişle yüzleşmek gündemde değildir” dedi.
Almanya’nın Nazi ırkçılığı ile yüzleştikten sonra yeniden inşa edildiğini belirten Sever, Türkiye’de 1920’lı yıllarda üretilen paradigmanın “Kürtlere ve insanlığa karşı” olduğunu söyledi.
Şeyh Said isyanını örgütleyen Azadi Hareketi ile ilgili bilgiler de veren Sever, hareketin kuruluş tarihi ile ilgili spekülasyonlara da nokta koyacak açıklamalar yaptı. Sever, “Azadi Hareketi’nin 1920’de kurulduğunu, Lozan Antlaşması imzalandıktan sonra “Bağımsız Kürdistan” fikriyle örgütlenme çalışmalarını sürdürdüğünü ve bunu açık bir şekilde yaptığını ifade etti.
Tahsin Sever, Şeyh Said’in Azadi Hareketi’ne, Yusuf Ziya Bey ile yaptığı görüşmelerden sonra katıldığını dile getirdi.
Yazar Osman Aydın da, Şeyh Said isyanının “devletin provokasyonu” sonucu vaktinden erken başladığını hatırlattı. Aydın, “Kürt hareketlerinin kaderi bu olmuştur. Kürt düşmanları zamanından erken başlatmış, Kürtler sürdürmüştür. Bu nedenle yenilgi ile sonuçlanmışlardır” diye konuştu.
Mustafa Kemal döneminde Kürtlerin yaşadıkları duruma işaret eden Aydın şunları söyledi: “Mustafa Kemal, İstanbul Hükümeti’ne (Osmanlı idaresi) telgraflar göndererek Dersim, Elazığ ve Diyarbakır’da Kürt hareketlerinin başladığını ve harekete geçilmesi gerektiğini söylemiştir. Kürdistan Teali Cemiyeti’nin buralarda örgütlendiğini, bu örgütlenmenin durdurulmasını istemiştir.”
Osman Aydın, Mustafa Kemal’in 1924 anayasa ile Kürtleri ve Kürdistan’ı yok saydığını sözlerine ekledi. Panel izleyicilerin soruları ile devam etti.
Konferansta PAK Genel Başkanı Mustafa Özeçelik, parti yöneticileri ve çok sayıda dinleyici hazır bulundu