Diyarbakır’daki sağlık örgütleri: Bir çocuk şarbondan yaşamını yitirdi

Diyarbakır’daki sağlık örgütleri, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bağırsak şarbonu teşhisi konan 10 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Veteriner Hekimler Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri sendikası Diyarbakır Şubesi (SES), şarbon teşhisi konmuş insanlar ve sağlık durumları ile ithal edilen hayvanlarla ilgili ortak bir basın açıklaması yaptı.

BBC Türkçe’den Hatice Kamer’in haberine göre açıklamada, 10 yaşındaki bir çocuğun bağırsak şarbonu nedeniyle hayatını kaybettiği duyuruldu.

‘Vakaların artma ihtimalinden endişeliyiz’

“Bitlis Güroymak’tan gelen 10 yaşındaki bir çocuk hastanın kan-gaita tetkikleri ile kanıtlanmış bağırsak şarbonuna bağlı ölümü endişelerimizi artırmıştır” denilen açıklamada, vakaların artma ihtimalinden endişe duyulduğu ifade edildi:

“Yine ilimizde de görülmeye başlanan ancak bildirimi yapılmadığı için yokmuş gibi görünen deri şarbonu vakalarındaki artışı ithal etlerin ilimizde de piyasaya sürüldüğü duyumları ile birlikte değerlendirdiğimizde kaygı ve endişelerimizi daha da artmaktadır.”

Açıklamada, 28 Nisan 2018 tarihli bir düzenleme ile ithal edilen hayvanların sağlık denetimlerinde veteriner hekim zorunluluğunun kaldırılarak ziraat mühendisi, orman mühendisi, kimya mühendislerine yetki verildiği de hatırlatıldı.

Hekimler açıklamada, hastalığı tanıyan meslek grupları olan veterinerler ve zooteknistlerin denetimden uzaklaştırılması nedeniyle gerekli denetimlerin yapılamayacağını da belirtti.

Şarbon hastalığı

Şarbon koyun, inek, keçi, deve gibi otçul hayvanlarda görülen ve insana da bulaşabilen bir hastalıktır. Şarbon hastalığı ölümcül bir hastalıktır. Hastalığa Bacillus anthracis ismi verilen sporlu bir bakteri neden olur.

Hastalığa hasta hayvanın derisi, postu ya da yünü ile temas, şarbon basili bulaşmış etleri yemek ya da şarbon sporlarını solumak neden olur. Hayvancılıkla uğraşanlar, besiciler, çobanlar, veterinerler, kasaplar arasında şarbon hastalığı daha çok görülür.

Şarbon mikrobu bulaşmış etlerin yenmesi de hastalığa neden olur.

Ankara, Kocaeli, İstanbul gibi Türkiye’nin birçok kentinde şarbon vakaları ortaya çıkmış, bazı bölgeler karantinaya alınmıştı.

Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Günkırı beldesindesindeki şarbon vakasında ise 10 günde 100’den fazla büyükbaş hayvanın öldüğü bildirilmişti. Ayrıca karantinaya alınan ilçede et ve süt ürünlerinin satışı durdurulmuştu.

Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir, 6 Eylül’de Urfa’da yaptığı açıklamada, Türkiye’deki şarbon hastalığına ilişkin son duruma ilişkin “Herhangi panik yapılacak bir durum yok, ‘etten, proteinden uzak durun’ denilecek bir durum yok. Her şey kontrol altında” demişti.

KÜRDİSTAN Haberleri

Özçelik Rûdaw'a konuştu
PAK'tan 21 Şubat mesajı: Kürtçe bilmeyenler için başlangıç olsun
PDK Bakur: Yurtsever Demokrat adayları destekliyoruz
Merve Demirel suç duyurusunda bulundu
Van'da çocuklara işkence skandalı