Diyarbakır’dan, yangında zarar görenler için destek çağrısı

.

Mehmet Türk

Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Diyarbakır ile Mardin arasında çıkan yangında hayatını kaybedenlerin yakınları ve zarar gören çiftçilere destek için ilgili kurumlara yazı yazarak yardım talebinde bulundu.

 Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Diyarbakır'ın Çınar ve Ergani ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasında 20 Haziran tarihinde çıkan yangında hayatını kaybeden 15 kişinin yakınları ile yangında hayvanı telef olan yâda ekili ürünü yanan çiftçilere destek için kampanya başlattı.

Kampanya çerçevesinde İskenderoğlu, zararı olan çiftçilere destek için, Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ziraat Odaları Birliği, Halk Bankası, İş Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi, Denizbank, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü'ne yazı yazarak, destek istedi.

"ÇİFTÇİNİN SIRTINDAN KAZANAN KURUMLAR, DESTEK SIRASI SİZDE"

Tigris Haber'e konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, yaşanan yangın felaketinde mağdur olan çiftçilerin yeniden üretebilmesi adına, bu bölgede yıllardan beri para kazanan bankalar ve elektrik kurumlarının ellerini taşın altına koyması gerektiğini savunarak,

"Birilerinin mağdur olan bu çiftçilere yardım etmesi gerekiyor. Yıllardan beri bu bölgede çiftçi üzerinden büyük para kazandılar. Şimdi para kazanmaya devam etmeleri için bu çiftçilere yardım etmeleri gerekiyor.

Kamu ve özel bankalar, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatifi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ziraat Odaları Birliği, Halk bank, İş Bankası, Denizbank ve Ziraat Bankası ve çiftçilerle yada tarımla ilgili hangi kurum varsa hepsine birer yazı göndererek, bu çiftçilerimize destek olmalarını istedim.

Bugüne kadar çiftçiler sadece ellerini değil, kollarını hatta gövdelerini taşın altına koymuştu. Bugüne kadar çiftçinin sırtından kazanan kurumlar, kamu ve özel bankaları da artık ellerini taşın altına koymalı ve yangın nedeniyle mağdur olan çiftçimize destek olmalıdır" dedi.

"BORÇLAR ERTELENSİN, FAİZSİZ KREDİ VERİLSİN"

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu'nun, bakanlıklara, bankalara ve kurumlara gönderdiği yazıda ise şu görüşlere yer verildi;

"Diyarbakır'ın Çınar ve Ergani ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasında 20 Haziran 2024 tarihinde, akşam saatlerinde yaşanan yangın felaketinde 15 kişi hayatını kaybetmiş, 73 kişi de yaralandı. Yangında ayrıca 556 küçükbaş telef oldu. 250 yaralı hayvan da sahiplerinin rızasıyla Et ve Süt Kurumu'na kesilmek üzere gönderildi. Diyarbakır'da 8 bin 100, Mardin'de ise 7 bin dönüm alanda hasara neden olan yangında, toplam 5 bin 450 dönüm ekili arazi de yandı.

Geçen yıl Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremde ülke olarak ciddi ve o kadar da önemli bir yardımlaşma örneği gösterildiğine şahit olduk. Şimdi yine bir doğal afet yaşanmış, ölen ve yaralanan insanlarımız olmuştur. Bir o yüzlerce hayvan telef olmuş, yüzlercesi de kesilmek zorunda kalmıştır. Dolayısıyla yangının yaşandığı bölgede bir mağduriyet söz konusudur. Ekonomik ve sosyal anlamda ve psikolojik olarak mağdur olan yüzlerce vatandaşımız, üreticiyken bir anda hem mağdur olmuş hem de tüketici konumuna geçmiştir.

Yangında mağdur olan insanlarımızın yaralarını sarmak adına kamu ve özel bankalara önerimiz ve çağrımız şudur ki; Yangın bölgesindeki çiftçilerimizin bankalara olan borçlarının faizsiz olarak bir yıl ertelenmesidir. Ayrıca bu insanlarımızın yeniden üretken olabilmesi, üretici haline gelmesi için de ekonomik olarak desteğe ihtiyaç duyacaktır. Kamu ve özel bankalar, yıllardan beri bu bölgede çok ciddi paralar kazanmıştır.

Bankaların kazançlarına devam edebilmesini sağlamak adına bu çiftçilerimize faizsiz ve bir yıl geri ödemesiz kredi desteği sunması gerektiğini düşünüyoruz. Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası olarak üstümüze düşeni yapmaya, elimizi taşın altına koymaya hazırız. Hububatta açıklanan taban fiyatla umudunu yitiren çiftçilerimiz, özellikle sulu tarım yapan çiftçilerimiz, gübre ve yakıt alımında KDV zammı ve elektriğe yapılan yüzde 30 zam ile çiftçilik yapamaz duruma gelmiştir. Bu çiftçilerimizin yeniden üretken hale gelmesi, üretebilmesi, bölge ve ülke ekonomisine katkı sunması için yukarıda bahsettiğimiz desteğe çok acil olarak ihtiyaç duymaktadır."

"TARIMSAL SULAMA AMAÇLI ELEKTRİK BORÇLARI 5 YIL ERTELENSİN"

Yangın felaketinde mağdur olan çiftçilere destek için ikinci çağrıyı Dicle Elektirik A.Ş. firmasına yapan İskenderoğlu, "Dicle Elektrik A.Ş., enerji sektörünün özelleştirilmesiyle birlikte yıllardan beri bölgedeki en ücra köye bile enerji hizmeti vermekte, dolayısıyla bu bölgedeki tarım, hayvancılık ve çiftçiliğin gelişmesine hatta artmasına ön ayak olmuştur.

Geçmişte Dicle Elektrik firmasının özellikle tarımsal sulamada enerji kullanan çiftçilerimize yönelik desteğini unutmadık, hep hatırlayacağız. Ama sizin de bildiğiniz gibi Diyarbakır ve Mardin arasında çıkan yangında çiftçilerimiz ve besi hayvancılığı yapan onlarca vatandaşımız yakınlarını kaybetmekle kalmamış, ekonomik olarak dü büyük bir mağduriyet yaşadığı, aşikardır.

Dicle Elektrik firmamızdan yangın bölgesindeki besi hayvancılığı yapan, tarımsal sulamada enerji kullanan çiftçilerimize ve yangın bölgesinde ekini yanarak, evi yanarak, hayvanları yanarak mağdur olmuş vatandaşlarımıza bir kez daha destekte bulunmasını istirham ediyoruz" diye konuştu.

İskenderoğlu, Dicle Elektrik A.Ş.'den çiftçilere destek için 4 madde halinde talepleri ise şöyle sıraladı:

1- Tarımsal sulamada elektrik enerjisi kullanan çiftçilerimizin varsa borçlarının 5 yıl süreyle ya ertelenmesi, ya da borçlarının bir yıl faizsiz ertelenerek, 5 yıllık süreçte eşit taksitlere bölünmesi,

2- Tarımsal sulamada elektrik enerjisi kullanan çiftçilerimize ve yangından etkilenen kırsal mahallelerdeki hanelere elektrik enerjisinin bir yıl ücretsiz verilmesi,

3- Meskenlerde borcu olan vatandaşların borçlarının silinmesi,

4- Söz konusu yangın bölgesinde kesintisiz elektrik enerjisinin sağlanabilmesi adına enerji iletim hatlarının onarılarak gözden geçirilmesi.

Taleplerin sadece yangın felaketinden etkilenen çiftçi ve köylü vatandaşlarla sınırlı olacağına dikkat çeken İskenderoğlu, Yukarıda saydığımız talepler, sadece yangın felaketinden etkilenen çiftçi ve köylü vatandaşlarımızla sınırlı olacaktır.

Dicle Elektrik Firması, bölgede binlerce kişiye istihdam ederken, bölgeden de ciddi anlamda ticari bir kazanç elde ettiği herkes tarafından bilinmektedir. Bu ticari kazancın devam edebilmesini sağlamak adına, yukarıda maddeler halinde saydığımız önerilerimizin dikkate alınmasını talep ediyoruz.

Bu süreç, Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanlığı olarak üstümüze düşeni, elimizi taşın altına koymaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Mehmet TÜRK /Tigris Haber

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi