Diyarbakır’ın tarihi Suriçi ilçesinde 50 yıldır marangozluk yapan Hüseyin Berçin, işlerinin pandemi sürecinde yüzde 90 azaldığını ve artık marangozhanelerde çırak yetişmediğini söyledi.
Çocukluğundan beri Sur’daKürsücüler Çarşısı’nda marangozluk yapan Hüseyin Berçin, işlerinin büyük oranda durduğunu ve devletten herhangi bir yardım almadığını söyledi.
‘Yüzde 90 işler azalmış durumda’
Eskiden günde 20 tahta beşik sattığını söyleyen Berçin, pandemi yasakları nedeniyle ayda ancak bir beşik satabildiğini, yaptığı beşikleri depoda beklettiğini ifade etti.
58 yaşındaki marangoz ustası Hüseyin Berçin, 50 yıllık meslek yaşamında ilk kez böyle bir durumla karşı karşıya kaldığını, ürettikleri malzemeleri satamadıklarını belirterek, “Esnafın işi geçekten çok zor. Koronadan dolayı esnafın tümü zor durumda. Şuan iş durmuş vaziyette. Eskiden vızır, vızır çalışıyorduk. Beşikler yapmışız ama depoda duruyor, satılmıyor. Eskiden beşik yetiştiremezdik ama şimdi ayda bir beşik ancak satabiliyoruz. Günde 20 beşik sattığımızı bilirim ama şimdi yok” dedi.
‘Suriçi boş ve işler de eleman da ekişi gibi yok’
Pandemi sürecinde herhangi bir destekten yararlanmadığını ifade eden Berçin, şunları söyledi: “Devlet bir kuruş dahi vermedi. Dükkânlar mülkümüzdür, kiracı değiliz ve iyi kötü idare ediyoruz. Başka mesleğimiz de yok, bu yaştan sonra artık ne yapacağız, mecbur gelip dükkânı açıyoruz. Baba mesleğini yapıyoruz.3 kardeşiz, üçümüz de aynı işte çalışıyoruz. Yanımızda işçi de yok kardeşlerimizle çalışıyoruz. Mesleğe yeni usta yetiştirmek zorlaştı, kimse çocuğunu artık bu işe vermiyor. Eskiden Sur yıkılmadan önce burada yaşayan insanlar çocuklarını getirip çırak olarak verirdi. Ama şimdi onlar da yok ve eleman yetişmiyor artık.”