Diyarbakır’daki 60’a yakın özel okulda, Kürtçe seçmeli derse talep gelmediği gibi, bu okullarda görevli Kürtçe öğretmeni de yok. Sadece Hürriyet Koleji’nde görevli Kürtçe öğretmeni var ve öğrencilere haftada iki saat Kürtçe dersi veriliyor.
Diyarbakır’da 10’u butik, 50’si de kampus okul olmak üzere 60’a yakın özel okul ve kolej var. Binlerce öğrencinin eğitim almak için milyarlar ödediği bu okullarda, Kürtçe öğretmeni yok. Velilerin de çocuklarının Kürtçe seçmeli ders alması yönünde bir talebi yok. Özel okullar, velilerden talep gelmediği için Kürtçe öğretmen görevlendirmediklerini iddia ediyor. Bu yıl sivil toplum örgütlerinin ve siyasi partilerin yürüttüğü çalışmalar neticesinde “Kürtçe seçmeli” ders görünür kılındı. Ancak telefonla ulaştığımız özel okullar, Kürtçe öğretmeni çalıştırmadıklarını belirterek, topu velilere attı. Özel okulların yetkilileri, velilerin Kürtçe yerine Almanca, Japonca gibi seçmeli dersleri talep ettiğini söyledi.
Sadece bir okul var
Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi’nde sadece Hürriyet Koleji’nin kadrosunda Kürtçe öğretmeni var. Hürriyet Koleji’nin ortaokul kademesinde, talep eden öğrencilere haftada iki saat, Kürtçe, seçmeli ders olarak okutuluyor. Konu ile ilgili Tigris Haber’e konuşan Hürriyet Koleji’nin Genel Müdürü Engin Şirin, “İsteyen öğrencilerimize haftada ikişer saat Kürtçe dersi veriyoruz. Velilerimizin çoğu da talep ediyor” dedi. Anaokulu, ilkokul ve lise kademesinde 400 öğrencisi bulunan Hürriyet Koleji, talep olması durumunda bu kademelerdeki çocuklara da Kürtçe öğretiyor.
Hezkurd: İdareden talep edin
Hezkurd Sözcüsü Barış Celali, çocuklarını özel okula gönderen velilerin, yasal olan Kürtçe seçmeli ders hakkını kullanmasını istedi. Celali, “Biz Hez-Kurd olarak çocuğunu özel okula gönderen velilerimize çağrı yapıyoruz, bu yasal bir hak. Sizi sıkıntıya sokacak bir talep değil. Dilekçe ile okul idaresini başvurup, Kürtçeyi isteyin. 10 öğrencinin talebi durumunda, okullar öğretmen görevlendirmek zorunda olacaktır.”
Gönül Morkoç / Tigris Haber