Doğu Akdeniz krizi; Ankara ve Atina’dan yeni hamle

Haber Merkezi – Türkiye, Oruç Reis gemisinin, sismik çalışma yürüteceği alan için 12 Eylül'e kadar devam edecek yeni Navtex (Denizcilere Duyuru) ilan etti. Öte yandan Yunanistan ise Kıbrıs Rum Yönetimi ile deniz yetki anlaşması imzalamak istediğini duyurd

Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan Doğu Akdeniz gerginliği sürüyor. Türkiye, Oruç Reis gemisinin, sismik çalışma yürüteceği alan için 12 Eylül'e kadar devam edecek yeni Navtex (Denizcilere Duyuru) ilan etti.

İlgili bölgeye dair ilanda daha önce çalışmaların 1 Eylül'e kadar sürdürüleceği duyurulmuştu, yeni bildiriyle görev süresi 11 gün uzatılmış oldu.

Buna göre Oruç Reis sismik araştırma gemisi, Ataman ve Cengiz Han isimli gemilerle birlikte Doğu Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında daha önce ilan edilen bölgede sismik çalışmalarını yürütecek.

Oruç Reis sismik araştırma gemisi, kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları gerçekleştirebiliyor.

Tam donanımlı ve çok amaçlı dünyadaki ender araştırma gemilerinden biri olan gemide, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması yapılabiliyor. Gemi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları gerçekleştirebiliyor.

Yunanistan’dan yeni anlaşma açıklaması

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kıbrıs Rum Yönetimi ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılması için anlaşma yapmak istediklerini söyledi.

Realnews gazetesine konuşan Bakan Nikos Dendias, "Şartlar olgunlaşır olgunlaşmaz, Kırbıs Rum Cumhuriyeti ile de münhasır ekonomik bölgeyi belirleyen bir anlaşma yapacağız" dedi.

Dendias, anlaşma ile deniz yetki alanlarının resmiyet kazanacağını söyledi.

Yunanistan daha önce Mısır ile deniz yetki alanlarına ilişkin bir anlaşma imzalamıştı.

Akdeniz’deki gerginlik

Doğu Akdeniz'de var olduğu tahmin edilen zengin doğal gaz ve petrol yatakları nedeniyle, bu bölgenin egemenlik haklarının aidiyeti konusunda Türkiye, Yunanistan ve Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti ile gerginlik yaşıyor.

Gerginlik hafta sonunda Yunan basınında çıkan haberlerde Atina'nın Meis adasına asker sevkıyatı yaptığı iddiaları ile daha da tırmandı.

Daha sonra Yunan hükümetinin Ege Denizi'ndeki karasularını 6 milden 12 mile çıkarmayı planladığını açıklaması Türkiye ve Yunanistan arasında sert açıklamalara neden oldu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu planı "savaş sebebi" olarak değerlendirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, dün Giresun’da yaptığı konuşmada, Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de tırmanan gerginlik ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Türk milleti olarak biz ne hak yeriz ne de hakkımızı yediririz. Akdeniz ve Ege'de korsanlığa, haydutluğa asla 'eyvallah' etmeyiz. Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip ülkemizi kimse Antalya sahillerine hapsedemez. Milletimizin ve Kıbrıs Türklerinin denizlerindeki haklarını sonuna kadar savunmakta kararlıyız" dedi.

Gerginliği çözme çabaları

Almanya Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları nedeniyle yaşanan gerilimde arabuluculuk rolü üstlenmiş durumda.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, iki ülke arasındaki gerginliğin düşürülmesi için geçen hafta önce Atina ardından da Ankara'da temaslarda bulunmuştu.

AB'ye üye 27 ülkenin dışişleri bakanı geçen hafta bir araya gelerek bölgede Türkiye'yle yaşanan gerginliği görüşmüş, görüşmenin ardından Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginliğin diplomatik yollardan çözülememesi halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanabileceği mesajı verilmişti.

 

 

Avrupa Haberleri

2 ülke daha Schengen bölgesine dahil oldu
Almanya'da hükümet düştü!
Notre Dame Katedrali yangından 5 yıl sonra törenle açıldı
Suriye ordusu, Dürzi kenti Suveyda’nın kontrolünü kaybetti
Macron, Fransa'nın yeni başbakanını belirlemek üzere Sosyalistlerle görüştü