Dr. Kerim Has: Lavrov, Kürtler konusunda Esad’ı ikna için Şam’daydı

Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, resmi ziyaret kapsamında gittikleri Suriye'nin başkenti Şam'da Devlet Başkanı Beşşar Esad'la görüştüler. 

Lavrov'un Şam ziyareti, geçen hafta Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed ve beraberindeki heyeti kabul edilmesinin ardından gerçekleşmesi Ankara’ya ve Esad’a mesajlar içeriyor.

Rusya’nın aracılık ettiği bu süreçte Kürtlerin Cenevre Süreci’ne katılmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Bu tezi dile getiren isimlerden Rusya uzmanı Dr. Kerim Has ile Şam ziyaretini ve olası sonuçlarını Ahval'e değerlendirdi.

Kerim Has, “Lavrov’un Şam ziyaretinin ilk sıradaki diplomatik hedefi, Suriye’nin geleceğine Rusya’nın Kürtleri de katmak istemesiydi” diyor. 

Yeni Suriye anayasasının 2021 seçimlerine kadar Cenevre’de yazılamayacağının neredeyse kesin gibi olduğuna vurgu yapan Has, bunun da Esad’ın işine yarayacağının altını çiziyor.

Kerim Has’a göre, Moskova’ya mesafe koydukları zaman Türkiye’nin, Washington’dan uzaklaştıkları zaman da Şam’ın insafına kalan Kürtlerin tek çıkış yolu, çoklu diplomasi ve uluslararası kamuoyu.

Rusya’nın, Suriye’deki Kürtlere yönelik stratejisini değiştirmediğini söyleyen Has, “Moskova, Esad’ın direncini kırmaya çalışıyor” görüşünü dile getiriyor.

Esad’la görüşmesi sonrası Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Rus-Türk mutabakatları sayesinde Suriye hükümetinin İdlib’te kontrol ettiği toprakların belirgin biçimde arttığını” söylemişti.

Kerim Has, “Suriye’ye çantası dolu giden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Kürtlerle angajmanı Esad’a kabul ettirmeye çalışırken, İdlib’i de askere ve zamana havale etti” yorumunu yapıyor ve ekliyor:

“İdlib’e yeni operasyonun zamanını bölgedeki terör kadar Türkiye-Rusya ilişkileri, yeni S-400’ler, Libya, Doğu Akdeniz vs. gerilimi de belirleyecek.”

 

Kurdistan Haberleri

Xûşka Nadia
ABD’li senatörden Türkiye'ye Rojava uyarısı: Kürtlere dokunmayın
KDP Süleymaniye’de, KYB Erbil’de yeni hükümet için müzakerelere başladı
Alman Mahkemesi: Türkiye demokratik hukuk devleti değil
Van’da binlerce yıllık obsidyen atölyeleri