Duhok Anlaşması neleri öngörüyor?

PYD ve ENKS, yaptıkları ortak açıklama ile 2014 Duhok Anlaşması maddelerinin Rojava’da iki taraf arasında birinci aşaması tamamlanan Kürt Ulusal Birliği müzakerelerinin temeli olarak kabul edildiğini duyurdu. Peki Duhok Anlaşması nedir?

Haber Merkezi - Rojava’da, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) başını çektiği 25 partinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), 16 Haziran'da ortak bir açıklama ile anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Taraflar arasındaki anlaşma, Demokratik Suriye Güçleri (HSD) Genel Komutanı General Mazlum Kobani ile ABD'nin Uluslararası Koalisyon'daki Danışmanı William Robak sponsorluğunda gerçekleşen görüşmelerin sonucunda sağlandı. 

Ortak açıklama da, 2014’te Başkan Mesud Barzani’nin desteğiyle ENKS ile TEV-DEM arasında yapılan Duhok Anlaşması maddelerinin Rojava’da iki taraf arasında birinci aşaması tamamlanan Kürt Ulusal Birliği müzakerelerinin temeli olarak kabul edildiği belirtildi.

Ayrıca, “2014 Duhok Anlaşması’nın (Yönetim, Ortaklık, Güvenlik ve Savunma) maddelerini her iki heyet arasındaki görüşmelerin temeli olarak kabul etmiştir” denildi.

Açıklamada her iki taraf adına Kürt birliği ve ortaklığına vurgu yapılırken, varılan anlaşma için, “Daha büyük bir anlaşma ile tüm Suriye halkları ve Kürt halkının menfaatlerini koruyacak pratik ortaklığın tarihi adımı olmuştur” nitelemesinde bulunuldu.

Duhok Anlaşması

Dönemin Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin girişimiyle 2014’te Duhok’ta bir araya gelen ENKS ve TEV-DEM heyetleri 23 Ekim’de temel konularda anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

Ortak yönetim, ortak güç ve siyasi birlik konularına yoğunlaşan anlaşmanın içeriğinde, Rojava’da ENKS ve TEV-DEM’in yüzde 40 temsiliyetle yer alması, diğer parti ve bağımsız şahsiyetlere de yüzde 20’lik temsiliyet hakkı verilmesi öngörülüyordu.

Diğer bir tanımla, Rojava’da kurulacak “Siyasi Karar Mekanizması”nda yer alacak isimlerin 12’si TEV-DEM’den, 12’si ENKS’den, toplam 24 kişinin seçilmesi kararlaştırılmıştı. Siyasi Karar Mekanizması’nda yer alacak diğer 6 bağımsız üyenin ise bu 24 kişi tarafından belirleneceği açıklanmıştı.

Rojava’da askeri güçlerin ortaklaşması ve saldırılara karşı savunmanın YPG ile birlikte koordine edilmesi kararlaştırıldı ve ileriki aşamada askeri birliklerin birleştirilmesi için bir heyet kurulması kararı alındı.

Ayrıca Özerk Yöntemin uyguladığı, “toplumsal sözleşme”nin içeriğinin daha da zenginleştirilmesi ve zaman içerisinde seçimlere gidilmesi kararı alındı.

Nerina Azad

 

Siyaset Haberleri

Bakan Reşid: Vatandaşlardan nüfus sayımı için memleketlerine dönmelerini istiyoruz
Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta nüfus sayımı süreci başladı: 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi
İran ile Elon Musk 'arasında gizli görüşme'
Fransa, 40 yıldır cezaevinde tutulan FHKC üyesini serbest bırakıyor
Bakan Işıkhan: Belediyelere haciz işlemi başlatacağız