Duhok’taki arkeolojik alanlar PKK-TSK çatışmalarından zarar görüyor

.

 

Duhok’taki arkeolojik alanların PKK ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arasında yaşanan çatışmalardan zarar gördüğü belirtildi. 

Duhok, arkeolojik alanlar açısından Kürdistan Bölgesi’nin önemli kentlerinden biri.

Örneğin Duhok Milli Müzesi 1989’da kurulduğunda, bölgenin en tanınmış müzelerinden biriydi. Devrik diktatör Saddam Hüseyin’e karşı başlatılan ayaklanmanın ardından müze kapatıldı.

Müzedeki birkaç heykel hariç tüm eserler Bağdat’a taşındı. Söz konusu heykeller, 2013’te tekrar faaliyete geçen müzeye nakledildi.

K24’e konuşan Duhok Milli Müzesi Müdürü Dr. Bêkes Brifkani, müzede milattan öncesinden kalma antik aletler olmak üzere toplam 700 eserin sergilendiğini söyledi.

4 bin 500 tarihi eserin daha sergilenmeyi beklediğini ifade eden Bêkes Brifkani, müzenin küçüklüğü nedeniyle serginin gerçekleştirilemediğini dile getirdi.

Duhok’taki müzeye ait eserlerin Bağdat Ulusal Müzesi'nde bulunduğunu anımsatan Bêkes Brifkani, eserlerin getirilmesi için diplomatik çabaların şu ana kadar sonuçsuz kaldığını belirtti.

Öte yandan Duhok’ta yaklaşık bin 400 kayıtlı arkeolojik sit alanı bulunduğunu da söyleyen Dr. Brifkani, daha fazlasının da keşfedilmeyi beklediğini vurguladı.

Brifkani, TSK ile PKK arasında devam eden çatışmaların ve Türk savaş uçaklarının saldırılarının antik alanları riske attığını söyledi.

Türk yetkililere çağrıda bulunan Brifkani, saldırılara son verilmesi gerektiğini belirtirken, savaş uçaklarından kaçan PKK mensuplarının arkeolojik alanlara saklandıklarını ifade etti.

Brifkani, “Tüm alanlar bu şekilde zarar görüyor” diye konuştu.

Türk ordusu, PKK gerekçesiyle 23 Nisan'dan bu yana Kürdistan Bölgesi’nin sınır bölgelerinde operasyon düzenliyor.

PKK ile TSK mensupları arasındaki çatışmalar nedeniyle bölgede çok sayıda köy boşaltıldı.

(K24)

Saldırılarda sivil can kayıpları ve yaralanmalar da yaşanıyor.

Kurdistan Haberleri

Xûşka Nadia
ABD’li senatörden Türkiye'ye Rojava uyarısı: Kürtlere dokunmayın
KDP Süleymaniye’de, KYB Erbil’de yeni hükümet için müzakerelere başladı
Alman Mahkemesi: Türkiye demokratik hukuk devleti değil
Van’da binlerce yıllık obsidyen atölyeleri